acupunctuur purmerend

Acupunctuur, wat is het nu eigenlijk?

Acupunctuur is een Chinese geneeswijze die over de hele wereld bekend is. Waar de Nederlandse maatschappij, en eigenlijk de Westerse wereld, lange tijd sceptisch hier tegenover stond, zien we een wereldwijde acceptatie en vind je acupunctuur in heel Nederland van acupunctuur Purmerend tot in Maastricht. Veel mensen weten echter niet precies wat het inhoudt, behalve dan ‚iets met naalden.’ Lees daarom verder om alles te weten te komen over acupunctuur.

Gekeken naar de persoon in totaliteit

Acupunctuur heeft een holistische benadering en behandeling, waarbij wordt gekeken naar de persoon in zijn totaliteit. Het lichaam, de mentale gesteldheid en (sociale) omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten in balans zijn. Acupunctuur werkt met energiebanen die men bereikt via drukpunten in het lijf, zoals dat ook gedaan wordt bij Chinese massage. Zowel mentale klachten zoals hoofdpijn, nek- rug- of schouderklachten als ook andere klachten zoals stress, burn-outs en hooikoorts kunnen echter met acupunctuur worden aangepakt.

Punten in het lijf

Bij acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van dunne, steriele wegwerpnaalden die op bepaalde punten in je lichaam worden gezet. Afhankelijk van jouw klacht(en) wordt er vaak een speciale combinatie van punten gezocht. Zo zijn er bijvoorbeeld punten die goed zijn voor de flexibiliteit van de spieren en gewrichten, punten die pijnstillend werken, en acupunctuurpunten die goed zijn voor de slaap, of die juist meer focus en energie kunnen geven. Aan een acupunctuur behandeling gaat altijd een uitgebreid onderzoek af, waarbij geobserveerd en geanalyseerd wordt wat er aan de hand is

Twaalf meridianen

Volgens de traditionele Chinese geneeswijze, waar acupunctuur een onderdeel van is, bestaat de visie dat wij allen worden geboren met 12 stromen / rivieren in ons lichaam. Ook wel meridianen genoemd. Deze meridianen zijn weer verbonden met de 12 organen in ons lichaam. Net zoals in de natuur raakt een rivier wel eens verstopt, moet hij een andere weg kiezen of raakt vervuild. Wij mensen worden dan ziek en krijgen dan bijvoorbeeld hoofdpijn of rugpijn en zijn van sla. In de Chinese geneeskunde wordt geen onderscheid gemaakt tussen het lichaam en de mentale gesteldheid. En met alle recente ontwikkelingen rondom stress en burn-out hebben we dat ook in onze Westerse wereld doorgekregen.

Geblokkeerde meridianen

Men onderzoekt en analyseert met acupunctuur nauwkeurig hoe de interne organen in het lichaam samenwerken. Er wordt gekeken welke stromen, ook wel meridianen genoemd, er in jouw lichaam zijn geblokkeerd. Door dit te onderzoeken, kom je tot een totaal aanpak om je balans te herstellen en je zelfherstellend vermogen te activeren. Op die manier gaat alles weer volgens de natuurlijke weg stromen. 

Onderzoek naar acupunctuur

Miljoenen mensen zeggen baat te hebben bij een behandeling met acupunctuur, van pijnreductie tot het volledig wegnemen van een bepaalde aandoening. Sceptici zeggen dat acupunctuur alleen werkt omdat mensen erin geloven, het zogenaamde placebo-effect. Uit wetenschappelijke studies komt echter naar voren dat een dergelijke behandeling wel degelijk effect heeft. Mensen met bloedingsstoornissen of die bloedverdunners slikken lopen een verhoogd risico op bloedingen en kunnen echter beter niet voor acupunctuur kiezen. Elektrische stimulatie via naalden kan gevaarlijk zijn voor mensen met een pacemaker of andere geïmplanteerde elektronische apparaten.

Wanneer je een acupunctuur behandeling overweegt, is het raadzaam dit eerst met je arts te overleggen. Stop sowieso nooit zonder overleg met je arts met medicijnen of lopende behandelingen, als je met acupunctuur begint. Acupunctuur kan ook als aanvullende behandeling op medicijnen ingezet worden. Zorg dat je een acupuncturist kiest die is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de NVA. Dan weet je in ieder geval zeker dat hij of zij gekwalificeerd is en zich houdt aan hygiënische voorschriften zoals het gebruik van steriele wegwerpnaalden.