boeken-over-stress

De 5 beste boeken over stress op een rijtje

Stress lijkt tegenwoordig een welvaartsziekte te worden. We ervaren veel meer stress dan vroeger, terwijl ons leven eigenlijk flink is verbeterd. Stress kan ernstige klachten opleveren, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom is het belangrijk om stress te verminderen. Minder werken, tijd voor jezelf nemen en een goede nachtrust zijn alvast een goed begin, maar je kunt nog meer doen om stressvrij door het leven te gaan. Zo kan een boek over stress je helpen om jouw problemen te begrijpen en op te lossen. Maar welke boeken over stress zijn echt goed? Dat lees je in dit artikel. Hieronder zetten we namelijk de 5 beste boeken over stress op een rijtje voor je!

1. Druk, druk, druk

Het boek ‘Druk, druk, druk’ is geschreven door Carry Petri. Dit boek richt zich tot mensen die het zo druk hebben dat dit hun leven beheerst en ze er stress van krijgen. Het boek helpt je om zelfstandig, zonder hulp van buitenaf, meer grip op je vitaliteit te krijgen. Hierdoor kan je ernstige gevolgen zoals een burn-out of bored-out voorkomen. ‘Druk, druk, druk’ biedt je een vijfsporenaanpak om spanningsverschijnselen te voorkomen of te verminderen: manier van denken, manier van ontspannen, gezonde leefstijl, time-management en gedrag). Door deze aanpak leer je de irrationele en stress verhogende gedachten die je hebt, om te zetten naar reële gedachten die minder heftige gevoelens losmaken. Zo kan je stress voorkomen en meer genieten van het leven. Dit praktische boek bevat veel oefeningen, voorbeelden en checklists om zelf mee aan de slag te gaan! 

Druk, druk, druk – Over vitaliteit en stressbestendigheid

2. Enjoy your life, f*ck the stress

Het boek ‘Enjoy your life, f*ck the stress’ is geschreven door Willem Schouten. Dit boek kijkt anders tegen stress aan dan de meeste anti-stress boeken doen. Dit boek vertelt je niet wat je wel en niet moet doen, maar zet je aan het denken en inspireert je om te veranderen. Het uitgangspunt van dit boek is dat er niets mis is met een druk en vol leven, zolang het in balans is en jij er van geniet. Het boek leert je meer van het leven te genieten, door je stress op een aangename manier aan te pakken. ‘Enjoy your life, f*ck the stress’ is ideaal voor mensen die hun leven niet volledig willen omgooien, maar wel minder stressvol door het leven willen gaan. 

Enjoy your life F*ck the stress – Hét anti-stress boek

3. Stress: de psychologie van omgaan met druk

Het boek ‘Stress: de psychologie van omgaan met druk’ is geschreven door Diane McIntosh. Lees je dit boek, dan leer je praktische oplossingen om druk om te zetten in positieve energie. Het boek biedt de technieken die nodig zijn om de stressfactoren te doorgronden, te begrijpen en te behandelen. Dit alles wordt uitgelegd door middel van infographics, vragenlijsten en advies. Dit klinkt misschien saai, maar het boek is allesbehalve saai te noemen. Diane McIntosh helpt je de oorzaken van stress in je leven te identificeren. Daarnaast leer je ongewenste gedachtenpatronen omzetten naar krachtige, psychologische oplossingen die je elke dag kunt toepassen.

Stress – De psychologie van het omgaan met druk

4. De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Het boek ‘De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ is geschreven door Haemin Sunim, een boeddhistische monnik, geboren in Zuid-Korea. Dit boek is een Koreaanse mega bestseller over spirituele wijsheid en het belang om rust te vinden in een drukke wereld. Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf. 

De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

5. Slapen is niets doen

Het boek ‘Slapen is niets doen’ is geschreven door Aline Kruit, een ondernemer die als arts werkt in de geestelijke gezondheidszorg. Ze is expert op het gebied van de gedragstherapeutische behandeling van slaapproblemen. Aline heeft twee boeken over dit onderwerp op haar naam staan. ‘Slapen is niets doen’ is daar één van. 

Het boek gaat dieper in op slapeloosheid door stress. Langdurige stress zorgt namelijk voor veel vervelende slaapproblemen zoals moeilijk inslapen. De vermoeidheid die je door deze slaapproblemen ervaart, werkt stress net weer in de hand. Op die manier wordt het probleem alsmaar erger. Het is dan ook belangrijk om jouw slaapproblemen door stress aan te pakken. In het boek lees je hoe je dit doet. Niet met medicatie, maar met de juiste mindset. Het boek heeft al veel mensen geholpen om weer lekker te kunnen slapen. We raden dit boek dan ook zeker aan als je last hebt van slaapproblemen door stress.

Slapen is niets doen