Vegetariër worden of minder vlees eten? Start nu met deze tips

Wil jij het nieuwe jaar goed beginnen? Start 2021 dan door vegetarisch te gaan eten. Misschien heb je er al wel over nagedacht, maar misschien ook niet. Dít zijn de belangrijkste redenen om meteen vegetariër te worden of te minderen met vlees eten. Moeilijk? Met deze tips is het appeltje eitje!

Als je dol bent op vlees, is het misschien moeilijk om daar vanaf nu een streep door te zetten. Maar vegetarisch eten is helemaal niet zo lastig, saai of eentonig als je misschien denkt. Het kan juist hartstikke gevarieerd, speciaal, lekker én makkelijk zijn. Met de juiste instelling, een goed stappenplan én de lekkerste recepten zonder vlees of vis kom je al een heel eind. Enthousiast geworden? Wij helpen je op weg.

  1. Begin maar vast met die uitleg

Zodra je uitspreekt dat je minder of geen vlees wil gaan eten, zullen er heel wat vragen op je dak komen. Waarom? Vind je het zielig? Doe je het voor het milieu? Eet je dan ook geen kip meer? Of vis? Mis je het niet? Krijg je dan geen ijzertekort. Tja. De meest uiteenlopende en bizarre vragen zullen voorbijkomen. Denk er voor jezelf alvast over na: waarom doe ik dit? Als mensen dan met vervelende of moeilijke vragen komen, heb jij je antwoord in ieder geval al klaar.

  1. Vertel het tegen je omgeving


Er is niets zo vervelend als vlees voorgeschoteld krijgen, terwijl je net hebt besloten vegetarisch te gaan eten. Zeg tegen zoveel mogelijk vrienden, familieleden en collega’s waar je mee bezig bent. Zo kunnen zij ook rekening houden met jouw nieuwe eetpatroon. 

  1. Ga op zoek naar je favo vleesvervangers

Het kan even wennen zijn om van vlees en vis over te stappen op vervangers. Maar wist je dat deze enorm lekker kunnen zijn? De schappen van de supermarkt worden steeds voller met falafel, vegaburgers, nepworstjes en zelfs vervangende saté, vegetarische frikadellen en kroketten. De laatste jaren is de keuze reuze geworden, dat maak het nu ook een stuk makkelijker om te stoppen met vlees eten ten opzichte van een aantal jaar geleden. Je kunt ook kiezen voor tofu en tempeh, twee vleesvervangers die je zelf heerlijk kunt marineren. Liever geen vervangers? Kies dan voor peulvruchten, noten en extra groenten om zo de juiste voedingsstoffen en eiwitten binnen te krijgen. 

3x de producten met de meeste eiwitten

Het is belangrijk om veel eiwitten te eten, vooral als je gestopt bent met vlees eten. Je hebt ze nodig als je fanatiek sport om spieren te kweken, maar ze zijn ook belangrijk in je dagelijkse eetpatroon. Eiwitten haal je, zoals vanzelfsprekend, uit eieren en andere zuivelproducten, zoals melk, kaas of kwark. Maar er zijn nog veel meer producten die barsten van deze voedingsstoffen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

  • Bruine, volkoren of zilvervliesrijst
  • Spruitjes 
  • Broccoli
  • Avocado
  • Spinazie
  • Aardappelen
  • Havermout
  • Tofu
  • Tempeh
  • Noten
  • Pindakaas
  • Peulvruchten
  • Paddenstoelen
  • Kaas

Recept voor vegetarisch stoofpotje (4 personen)

Je bent vast bekend met het concept stoofvlees. Een heerlijk en klassiek winters gerecht. Wist je dat je ook een vegetarische (en zelfs vegan) variant kunt maken van een stoofpotje? Dat doe je met de fantastische vleesvervanger jackfruit. Een veelgeprezen vrucht, ook wel nangka genoemd, uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen en je kunt ‘m kopen in de toko, maar ook in de blik in de supermarkt. Kies altijd voor young jackfruit. 

Ingredienten

  • 2 blikken jackfruit
  • 1 zakje krieltjes 
  • 2 tenen knoflook
  • 4 sjalotjes of uien
  • Winterwortel 
  • Bleekselderij
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml balsamicoazijn
  • 5 el appelstroop
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 5 takjes tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn 
  • 1 tl kaneel
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak 
  • Peterselie

En zo maak je het

  1. Laat de jackfruit uitlekken in een vergiet en spoel goed af. Dep daarna goed droog en ‘pluk’ de stukjes vruchtvlees, zodat je een soort ‘pulled jackfruit’ idee krijgt. 
  2. Snijd de sjalotjes of uien in ringen en de knoflook, wortel en bleekselderij in plakjes. 
  3. Verwarm de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook totdat ze glazig worden. Doe erna de wortel, bleekselderij en krieltjes erbij en bak zacht aan. Doe de geplukte stukjes jackfruit erbij. 
  4. Voeg de balsamicoazijn toe en laat dit inkoken. Schenk vervolgens de bouillon erbij en voeg de kruiden toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur vervolgens laag zodat de stoof rustig kan garen. Laat een halfuur op laag vuur staan.
  5. Roer de stroop door de stoof heen en verkruimel de peperkoek. Laat dit nog een paar minuutjes pruttelen, garneer met peterselie en klaar is kees! Je kunt de aardappeltjes ook weglaten of vervangen door rijst, zoete aardappel of brood. Smakelijk!