Zijn vleesvervangers zoals tofu gezond?

Het is heel belangrijk dat je dagelijks een goede voeding hebt. Zonder bepaalde stoffen kan je lichaam minder goed functioneren. Zo heb je meer kans op ziekte, raak je oververmoeid of heb je meer kans dat je iets breekt. Een aantal van deze stoffen zijn ijzer, eiwitten en belangrijke vitaminen, zoals vitaminen D.

In vlees zitten ook veel van deze belangrijke en onmisbare stoffen, maar betekend dit dat je absoluut niet zonder vlees zou kunnen? Ben je er over aan het denken om vegetariër te worden, maar ben je nog aan het twijfelen? Ben je bang dat het niet goed zou zijn voor je gezondheid? Er bestaan gelukkig producten zoals sojamelk, soja yoghurt en veel andere producten die vlees kunnen vervangen. Tegenwoordig is het assortiment voor vegetarische eters zeer groot en kan je genoeg variatie in je maaltijden hebben, zonder hier vlees bij te hoeven gebruiken.

Maar zijn vleesvervangers net zo gezond als gewoon vlees? Hierover bestaat een grote discussie, en dit is vaak de rede dat iemand beslist om niet vegetariër te worden. Hoe graag iemand dan ook goed wil zijn voor het milieu, of de dieren in leven wil houden, je eigen gezondheid staat altijd op nummer een. In tofu zitten veel B vitaminen, B1, B2 en B3 bijvoorbeeld. B12 zit echter niet in vleesvervangers, maar wordt soms wel kunstmatig aan producten toegevoegd. Dit is een belangrijke stof, want een tekort aan vitaminen B12 kan je weerstand verslechteren en ervoor zorgen dat je chronische vermoeidheid kan krijgen. Naast een vegetarisch dieet is het dus ook aangeraden om B12 pillen te slikken. In bijna alle vleesvervangers zit ook ijzer. Dit is een heel belangrijke stof om je botten en spieren sterk te kunnen houden en is dus onmisbaar in het dieet. Als u bij het eten niet genoeg tofu binnen krijgt is er nog altijd de mogelijkheid om sojamelk te drinken of soja yoghurt te eten. Dit wordt net als tofu gemaakt van soja-bonen en hier zitten dus dezelfde stoffen in.

Een vegetarisch dieet is dus goed haalbaar, mits je goed in de gaten houdt dat je de juiste stoffen binnen krijgt. Vervangers zorgen ervoor dat je geen belangrijke stoffen zult missen. Het is dus gezond, goed voor het milieu, en je redt er de dieren ook nog eens mee!