Over vetverbranding en de werking van het lichaam

Bewegen is gezond, zoveel kunnen we wel vaststellen. Je lichaam op een gezonde manier bewegen heeft veel positieve effecten op spieren, hart en vaten, het immuunsysteem, het gezond houden van botten en de aanmaak van positieve hormonen. Bewegen is daarom ook een constructieve manier om van overgewicht af te komen. Voldoende bewegen betekent de spiermassa behouden en verbeteren, vet te verbranden en jezelf in conditie te brengen. Om een gezonde vetverbranding door beweging te realiseren, is het voornaam te weten dat vaak de levensstijl moet worden aangepast. Dit betekent gezond eten, een goed dag- en nachtritme aanhouden en voldoende bewegen.

Vetverbranding

Een mens heeft een energiebalans. Dit is het natuurlijke evenwicht dat bestaat bij een gezond ritme en een gezonde voeding. Is deze balans verstoord, dan is er sprake van vermoeidheid, ziekte of overgewicht. Twee elementen zijn hierin belangrijk: energieverbruik en energie-inname. Om alle lichaamsactiviteiten goed uit te voeren is er energie nodig. Dit is de inname, datgene wat je eet en je lichaam verwerkt. Matig intensief bewegende mannen zitten op 2500 kilocalorieën per dag die ze moeten innemen. Voor vrouwen die dagelijks 30 minuten intensief bewegen is dit 2000 kilocalorieën per dag. Wanneer de inname flink hoger is dan het verbruik, dan is er sprake van een disbalans. Het werkt ook de andere kant op: op een halve kiwi kun je geen marathon lopen, want bewegen verhoogt het energieverbruik. Energiebronnen in het lichaam moeten worden vrijgemaakt. De belangrijkste bronnen zijn koolhydraten en vetten. Hoe hoger de intensiteit van de beweging, des te hoger het verbruik. Nu wordt er dus vet verbrandt.

Koolhydraten verbranding

Voor het effectief afvallen is het nodig dat het energieverbruik hoger ligt dan de energie-inname. Verbranding van vet vindt plaats door inspanning. Bij inspanning moet het lichaam snel energie vrijmaken om de spieren te laten samentrekken. Dus 30 minuten hardlopen betekent meer energieverbruik dan 30 minuten wandelen. De vetten- en koolhydraten verbranding ligt dan dus hoger. Door het verbranden hiervan komt er energie vrij. En deze energie wordt gebruikt om spieren samen te trekken en andere processen in het lichaam in stand te houden. 15 minuten intensief en op hoge intensiteit sporten is beter dan een uur lang op zeer lage intensiteit bewegen.

Duursport

Flink trainen is mogelijk om gezond te blijven. Echter is het wel voornaam om te weten dat duursport, of cardio, voor meer uithoudingsvermogen en vetverlies zorgt op korte termijn, terwijl bijvoorbeeld krachtsport zorgt voor meer spieren en vetverbranding op de lange termijn. Cardio belast dus voornamelijk het uithoudingsvermogen en in mindere mate de spieren. Hardlopen, zwemmen, fietsen; je verbrandt veel calorieën die voornamelijk uit koolhydraten gehaald worden. Slechts een klein deel wordt uit vet en proteïne gehaald. Met cardio ontwikkel je dan ook geen spierweefsel.

Eiwitten

Ze leveren een bijdrage aan elk deel van het lichaam en helpen op een efficiënte manier vet te verbranden. Proteïne is cruciaal voor onze groei, ontwikkeling en onderhoud. Ook verbeteren ze weerstand, de stofwisseling en voorzien ze het bloed van zuurstof. Plantaardige en dierlijke producten bevatten volwaardige eiwitten die het lichaam van de meest essentiële aminozuren voorzien. Heb je niet voldoende koolhydraten en vetten, dan begint je lichaam met het verbranden van proteïne uit je spiercellen. Deze roofbouw is te voorkomen door meer eiwitten te nuttigen bij kracht- en duursport.

Afvallen

Plaatselijk vet verbranden is haast onmogelijk. Wanneer je afvalt, doe je dit met je hele lichaam, echter wordt vet op de heupen minder makkelijk afgebroken dan buikvet. Een negatieve energiebalans zorgt voor het afvallen van gewicht, echter moet de inname van koolhydraten, proteïne en vetten wel afdoende zijn voor de intensiteit van de beweging. Daarnaast dient bij inname ook gekeken te worden naar andere zaken dan alleen de calorieën, want een koekje kan evenveel bevatten als een stronk broccoli, toch zul je met een koekje eerder aankomen. Voor twee weken elke dag een half uur intensief sporten kan ervoor zorgen dat fastfood en zoetigheden worden verbrandt. Het eetpatroon veranderen in combinatie met bewegen doet wonderen.