Is rozenbottel goed voor de gezondheid?
Rozenbottel, een kleine vrucht afkomstig van de roos, heeft een vlezig vruchtvlees en ontstaat wanneer de roos zelf uitgebloeid is. Vooral in het najaar staan de rozenstruiken vol rozenbottels. De ideale moment om ze te gaan verzamelen en verwerken tot allerlei culinaire en medische zaakjes! Of niet?
Is rozenbottel echt zo gezond als overal beweerd wordt? Wij zetten de puntjes even op de i!
Een beetje rozenbottel geschiedenis
In de oudheid was men al bekend met de geneeskrachtige eigenschappen van rozenbottel. In de tijd van de Romeinen bestudeerde men deze vrucht al intensief. Zo werden deze onder Alexander de Grote aangeplant op enorme schaal, omdat ze bruikbaar zijn om nier-en blaasproblemen te bestrijden.
Men ontdekte al gauw dat deze vrucht boordevol vitamine en mineralen zit. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C. Er zit meer vitamine C in deze kleine vrucht dan in bijvoorbeeld sinaasappels, kiwi’s en zelfs de populaire acerola!
De voor- en nadelen even op een rijtje:
Voordelen van rozenbottel:
•Rozenbottels zitten boordevol vitamine en mineralen.
•Een vitaminebom als het aankomt op vitamine C (10 keer zoveel in 1 rozenbottel dan in 1 sinaasappel!) , A, B1 en B2.
•Ook voor zijn ontstekingsremmende krachten is rozenbottel gekend.
•Bevat selenium, iets waar de doorsnee mens een tekort aan heeft.
•Helpt afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.
•bevat pectine, wat een grote invloed heeft op onze spijsvertering.
•Bevat polyfenolen die hart- en vaatziekten tegengaan door een betere bloeddruk te reguleren.
•Verwerk het in huidolie of dergelijke en je zal kennismaken met de licht helende werking van rozenbottel. Het heeft ook een verstevigende werking voor de huid. interessant bij rimpels!
Nadelen van rozenbottel:
•Rozenbottel smaakt vrij sterk af.
•Er zijn niet veel rozenbottelproducten beschikbaar. Vind je ze wel terug in jam, dan is het gezonde er ook weer uit door de toevoeging van vele suikers.
Wanneer je de voor- en nadelen even bekijkt, bemerk je al gauw dat er enorm veel goede stoffen terug te vinden zijn in deze kleine vrucht. Het lijkt dan ook niet meer dan eerlijk om deze op te delen bij de ‘superfood’!
Plant zelf een rozenstruik en geniet van de voordelen van rozenbottel!
Wanneer je deze voordelen even bekijkt, zal je vast zelf wel inzien dat een rozenstruik aanplanten zo zijn voordelen heeft!
Let wel op, er zijn enorm veel verschillende soorten rozen en ze hebben allemaal hun eigen rozenbottel als resultaat. Elke rozenstruik zal rozenbottels maken, maar ze verschillen in grootte, kleur en smaak.
Zeer geschikte rozenstruiken:
- Rosa alpina (ook gekend als alpenroos).
- Rosa rugosa (ook gekend als Japanse bottelroos).
- Rosa rubiginosa (ook gekend als Eglantier).
- Pillnitzer Vitaminrose (ook gekend als vitamineroos).
Verwerking van rozenbottels
Wanneer de bloemen klaar zijn met je tuin om te toveren tot een kleurige omgeving, is het tijd voor de rozenbottels! Verzamel ze om er de lekkerste dingen mee te maken. Ze lenen zich perfect voor het maken van jam, thee, siroop of rozenbottelpuree.
Voor de meeste zaken is het wel vereist om de zaadjes eruit te filteren. Dit kan je makkelijk door, na het blancheren, de geblancheerde bottels door een zeefje te duwen.
Rozenbottelpuree is trouwens overheerlijk in sauzen, soepen of thee!
Ontdek de vele voordelen van rozenbottels en ervaar zelf de krachten van deze superfood!