Te weinig eten: de gevaren voor je lichaam
De lente komt er weer aan. We gaan bijna weer naar buiten met blote benen, in zwemkleding en zonder dikke, verhullende truien. Als je snel wil afvallen, heb je de neiging om weinig te gaan eten. Maar hierin kun je snel in doorslaan. En als je te weinig eet, gebeurt dít met je lichaam…
Wie wil afvallen, heeft vast wel eens van een ‘calorie deficit’, ofwel een calorietekort, gehoord. Dit betekent in feite dat je een tekort aan calorieën moet eten om vet te verliezen. Crashdiëten liggen dan op de loer. Dat lijkt misschien ideaal, maar is het verre van. Er kleven namelijk en hoop gezondheidsrisico’s aan strenge diëten. Hoe het wel moet? Luister deze podcast en lees dit artikel!
5x dit gebeurt er met je lichaam als je te weinig eet
Je lichaam heeft calorieën nodig om calorieën te verbranden. Als jij de hele dag leeft op een appel, heeft jouw lichaam geen energie voor dat verbrandingsproces. Natuurlijk is het niet goed om jezelf vol te proppen. Het gaat juist om die balans. Het gaat ook niet per se om de hoeveelheid voeding, maar vooral om de voedingsstoffen die erin zitten. Het is belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn. Zo heb je bijvoorbeeld iedere dag onder andere een bepaalde hoeveelheid eiwitten, vezels, vitaminen en koolhydraten nodig. De een meer dan de ander. Als je hiervan te weinig binnenkrijgt, zul je zien dat dit gevolgen heeft voor je lichaam. Dit zijn de gevaren van te weinig eten voor jouw gezondheid:
1. Je slaapritme wordt verstoord
Te weinig eten zorgt voor weinig energie. Het zal er gedurende dag voor zorgen dat je moe bent. Maar ook ’s nachts heeft het invloed op ons slaapritme. Het zorgt ervoor dat je slechter in slaap valt en minder diep slaapt.
2. Je hebt weinig energie
Nogal logisch dat je na een slechte nachtrust ook de ochtend erna weer weinig energie hebt. En als je die energie dan niet aanvult door genoeg te eten, blijf je hierin hangen. Mensen die te weinig en niet gevarieerd eten, zullen zich de hele dag lamlendig en energieloos voelen. En je hebt nu eenmaal energie nodig om de dag door te komen, te werken, te kunnen focussen – en ga zo maar door. Je kunt je lichaam vergelijken met een auto – er moet benzine in om te kunnen rijden.
3. Eten is het onderwerp van de dag
Ik heb zin in chocolade… Zal ik naar de supermarkt rennen voor een zak chips? Wat ga ik straks lunchen? Mijn maag knort… Als je de hele dag te weinig eet, zul je zien dat je de hele dag aan eten denkt. Je raakt de hele dag afgeleid, omdat je aan het fantaseren bent over je volgende maaltijd. En dat is niet fijn, al helemaal niet als het juist je doel is om af te vallen. Eet daarom liever genoeg – en gevarieerd. Zorg voor een goede brandstof voor je lichaam met volkoren producten, vezels, eiwitten en vitaminen. Stil je honger met gezonde snacks, zoals een rijstwafel met cottage cheese, wortels of een handje noten.
4. Je hebt de hele dag hoofdpijn
Wanneer je brein te weinig glucose binnenkrijgt, word je duizelig en krijg je last van hoofdpijn. Je bloedsuikerspiegel is dan veel te laag, simpelweg omdat je te weinig hebt gegeten. Dat betekent niet dat je nu suikerklontjes moet gaan eten. Nee, glucose zit ook in gezonde dingen, zoals fruit, havermout, groente en volkoren producten. Als je de hele dag hoofdpijn hebt, is het dus slim om niet meteen een paracetamol te nemen, maar eerst even wat meer te eten.
5. Je hebt een slecht humeur
We snappen het wel. Als je de hele dag een knorrende maag hebt en aan eten denkt, is dat niet echt bevorderlijk voor je humeur. Er bestaat niet voor niets zoiets als ‘hangry’ zijn. Dat betekent dat je ‘hungry’ en ‘angry’ tegelijkertijd bent. Onderzoeken wijzen uit dat crashdiëten zorgt voor meer frustratie en boosheid. Er bestaat namelijk een connectie tussen je brein en je darmen, waar je lichaam wordt omgezet in voedingsstoffen. En die darmen produceren weer chemicaliën die invloed hebben op ons humeur. Het geluksstofje ‘serotonine’ wordt bijvoorbeeld aangemaakt in onze darmen. Wanner je dus te weinig vezels of vitaminen binnenkrijgt, kun je darmklachten krijgen. En dat zorgt er dan weer voor dat je sneller humeurig bent. Snap je het nog? Nee? Luister deze podcast maar.