Minder suiker eten

Minder suiker eten? Met deze 10 tips lukt het!

Wil jij graag minder suiker eten? Dat is een goed voornemen! Veel mensen eten te veel suiker op een dag. Ze eten een koekje om 10 uur, een stukje chocolade als vieruurtje en soms nog eentje voor het slapengaan. Om nog maar te zwijgen over alle verborgen suikers in voeding. Ben jij ook verslaafd aan suiker en wil je jouw suikerinname verminderen? Deze 10 tips helpen je om minder suiker te eten!

1. Minder suiker eten: leer verborgen suikers herkennen

Dat koekjes en chocolade veel suiker bevatten, weet je natuurlijk al. Maar dikwijls zitten er in andere voedingsmiddelen ook veel verborgen suikers. Het perfecte voorbeeld hiervan is geconcentreerd vruchtensap, dit is vaak een echte suikerbom. Het bevat nauwelijks vezels waardoor je suikerspiegel ontzettend snel de hoogte ingaat. Ook bij bewerkte voedingsproducten, zoals kant-en-klare maaltijden, moet je opletten. Onze tip? Check altijd het etiket! Hoe verder achteraan suiker op de ingrediëntenlijst staat, hoe beter. Vaak heeft suiker andere schuilnamen zoals dextrose, fructose, glucose of sucrose. Altijd even naar kijken dus!

2. Kies voor een gezond tussendoortje

Eet je graag een koek als tussendoortje? Vervang je koek eens door een gezonder alternatief zoals snackgroenten (kleine komkommers, worteltjes en radijsjes), een gekookt eitje, een stukje pure chocolade of een handjevol ongezouten noten. 

3. Vermijd suikervervangers

Suikervervangers, bijvoorbeeld aspartaam in light frisdrank, lijken op het eerste gezicht een goede manier om van echte suikers af te kicken. Echter moet je toch goed opletten. Het klopt dat zoetstoffen nauwelijks een effect hebben op je suikerspiegel en nauwelijks calorieën bevatten. Maar ze smaken wel zoet en daardoor brengen ze je hersenen in de war. 

Na jarenlang suikers eten zijn je hersenen gewend geraakt aan de smaak van suiker en het effect ervan op je lichaam. Als je (suikervrije) zoetstoffen eet, denken je hersenen: ‘dat smaakt zoet, daar moet wel suiker zijn.’ Maar omdat het onverwachte suikereffect er niet komt, gaat je lichaam net méér verlangen naar suiker. Daarom kan je suikervervangers beter zoveel mogelijk vermijden.

4. Maak goede afspraken met jezelf

Heb je een verjaardagsfeestje op de planning staan waar er sowieso taart op tafel komt? Maak dan op voorhand goede afspraken met jezelf: ga je een keertje zondigen of zeg je resoluut “nee”? Door hier vooraf even over na te denken, hoef je niet impulsief op verleidingen te reageren als ze plots voor je staan. Vertrek ook nooit met honger naar een feestje maar eet op voorhand iets kleins en gezonds thuis. 

5. Eet iedere 3 à 4 uur iets

Als je honger hebt is de verleiding naar dat ene koekje veel groter. Dit komt omdat je suikerspiegel op dat moment laag is en je lichaam sneller om een opkikker vraagt. Door iedere 3 à 4 uur iets gezonds te eten, liefst op vaste tijdstippen, ben je je honger altijd voor.

6. Stop met emo-eten

Grijp jij ook vaker naar een stukje chocolade als je slecht in je vel zit? Je bent heus niet de enige. Suiker is namelijk dé verleider voor emotionele eters. Emo-eters zijn geneigd om naar zoet en ongezonde voeding te grijpen wanneer ze last hebben van verdriet, stress of andere negatieve gevoelens. Als je van jezelf weet dat je suiker als troost gebruikt, probeer dan een andere uitlaatklep voor je gevoelens te zoeken. Lees hier hoe meditatie je gemoedstoestand positief kan beïnvloeden. Ook sporten of een goede babbel met een vriend(in) kan je beter doen voelen!

7. Sla nooit je ontbijt over

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Zeker als je wilt afkicken van suiker is een stevig ontbijt heel belangrijk. Door ‘s ochtends gezond te eten, zal je overdag minder verlangen naar eten en dus ook minder naar suikers. Eet een suikervrij ontbijt, dus geen zoete cornflakes, en kies voor veel vezels, eiwitten en gezonde vetten zoals havermout. Deze geven je lichaam langer een verzadigd gevoel waardoor je in de voormiddag minder snel naar een suikerrijk tussendoortje zal grijpen.

8. Slaap voldoende

Uit onderzoek blijkt dat je hersenen na een slechte nacht sneller naar calorierijke voeding verlangt. Als je niet goed hebt geslapen, zal je de volgende dag dus sneller naar chocolade en frietjes verlangen. Wil je minder suiker eten? Kruip ‘s avonds op tijd onder de lakens, zorg voor minstens acht uur slaap en kruip zonder smartphone in je bed.

9. Bouw je suikerinname rustig af

Van de ene dag op de andere stoppen met alle suikers, is voor velen een te moeilijke stap. Bovendien heb je meer kans op slagen als je je suikerinname rustig afbouwt. Stop bijvoorbeeld eerst met frisdranken en pas daarna je snoepgewoontes aan. Op die manier hoef je niet helemaal cold turkey te gaan en zal je uiteindelijk toch minder suiker eten.

10. Vraag steun aan je omgeving

Natuurlijk kan je niet verwachten dat je gezinsleden mee afkicken van de suikers, maar je kunt hen wel vragen om je te steunen op moeilijke momenten. Als ze weten dat je bezig bent met minder suiker eten, dan zullen ze je niet onnodig verleiden met zoetigheden op de keukenkast. 

Zo, dit zijn tien tips om minder suiker te eten. Wees zeker niet te streng voor jezelf. Gaat het een dagje slecht? Geef dan niet direct op, morgen is er een nieuwe dag! Het kan heus geen kwaad om af en toe te zondigen. Dit kan je zelfs helpen om het langer vol te houden.  Veel succes!