drugsverslaving

Blijvend afkicken van drugs: 4 tips!

Afkicken van een drugsverslaving is niet gemakkelijk. Sterker nog: er zijn mensen die het inmiddels al meer dan tien keer hebben geprobeerd, maar nooit met een blijvend resultaat. Het gevaar bij afkicken ligt hem dan ook niet alleen in het afkicken zelf, maar ook in de gevolgen die dit heeft voor je mentale- en fysieke gezondheid. Je lichaam raakt na lang drugsgebruik inmiddels afhankelijk van het verslavende middel. Hierdoor kunnen de receptoren in de hersenen veranderen en zelfs het gehele zenuwstelsel worden aangepast. Je kunt dan ook niet zomaar met een specifiek middel stoppen en verwachten dat je lichaam hier niet op zal reageren. Je zult een hele dosis onthoudingsverschijnselen te verwerken krijgen. De sleutel naar succes is om dan door te blijven zetten. Dat klinkt echter gemakkelijker dan het in werkelijkheid is. 

Wil jij dolgraag voorgoed afkicken van drugs, maar heb je geen idee hoe je dit succesvol aan moet pakken? In dit artikel vind je 4 tips om je op weg te helpen. 

  1. Wissel niet van verslaving 

Iets wat verslavingsartsen steeds vaker merken is dat blijvend afkicken van drugs heel lastig is en dat mensen tegelijkertijd op zoek zijn naar iets om deze verslaving voor in te ruilen. Iets waarmee ze er toch nog voor kunnen zorgen dat aan hun verslavingsgevoelige gedachtes en gevoelens wordt voldaan, zonder dat ze terugvallen in hun oude verslaven. Een verslaving inruilen voor een andere is echter geen goed idee. Hiermee zorg je er enkel voor dat de kern van het probleem wordt opgeschoven. Ga dus niet drinken om van je drugsverslaving af te komen of plotseling veel meer eten. Dat werkt niet als alternatief, maar zorgt ervoor dat je nog altijd verslaafd blijft. Misschien niet aan drugs, maar wel aan andere middelen. 

  1. Ga op zoek naar de kern van het probleem 

In de meeste gevallen raak je niet zomaar verslaafd. Opvallend genoeg zitten verslavingen vaak in de familie. Het kan dus inderdaad in de genen zitten dat je verslavingsgevoelig bent. Maar dat is niet de enige oorzaak waarom sommige mensen geen probleem hebben om drugs te laten staan of het bij één biertje te laten en anderen heel snel doorslaan. Vaak is er een achterliggend probleem. Zolang deze niet wordt opgelost, zal de verslaving ook nooit doorbroken worden. Daarom is het altijd goed om medische hulp te zoeken. 

  1. Terugvallen horen erbij 

Natuurlijk hoop je dat dit niet zal gebeuren, maar het kan de beste gebeuren: een terugval. Het is belangrijk om te beseffen dat een terugval er soms ook gewoon bij hoort. Denk dan ook zeker niet dat al je harde werk van de afgelopen dagen, weken, maanden of misschien zelfs wel jaren teniet zijn gedaan. Pak gewoon weer de draad op en geef eerlijk toe aan je verslavingsarts dat je een terugval hebt gehad. Zo voorkom je dat je weer helemaal terugzakt in je verslaving en blijft het bij een eenmalig iets. 

  1. Schakel medici in 

Afkicken van een drugsverslaving is zonder professionele hulp bijna niet te doen. Denk dan ook zeker niet dat je alles zelf kunt doen. Licht je directe omgeving in en schakel medici in om je te helpen. Wees ook zeker niet bang voor de kosten, want verslavingszorg past altijd in de polis van een basisverzekering. De mogelijke kosten hoeven dan ook geen reden te zijn om geen hulp in te schakelen.