Acne: hoe ontstaat het en wat doe je ertegen?
Je herkent het vast wel: net wanneer je er perfect moet uitzien, verschijnen er opvallende puisten op je gezicht. Het is soms verleidelijk om die witte puntjes op je huid uit te knijpen, maar eigenlijk is dat geen goed idee. In dit artikel vertellen we waarom je dat beter niet doet. Ook vertellen we hoe acne precies ontstaat en wat je tegen die irritante puisten kunt doen.
Acne: bij wie komt het voor?
Volgens wetenschappers zou meer dan ¾ van de bevolking te maken krijgen met acne. Acne komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, meestal tussen de 15 en 25 jaar. Vooral tieners hebben met puisten te kampen aangezien de hormonale veranderingen tijdens de puberteit een van de meest belangrijke oorzaken van acne is.
Op welke lichaamsdelen komen puistjes voor?
Dikwijls wordt gedacht dat acne een probleem is dat zich enkel voordoet op het gezicht, maar niets is minder waar. Ieder lichaamsdeel waar zich talgklieren bevinden, kan last krijgen van puisten. Denk hierbij aan de schouders, rug, borst en soms ook de bovenarmen en billen. Acne kan je dan ook heel onzeker maken.
Hoe ontstaat acne?
Bij veel mensen vormen de puistjes een probleem tijdens de puberteit. Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat de huid meer talg produceert, veel meer dan eigenlijk nodig is. Deze grote hoeveelheid talg gaat zich snel ophopen in de haarzakjes. Op die manier ontstaan er puistjes en onzuiverheden op de huid. Echter zijn hormonen niet de enige oorzaak van acne.
Ook een vette huid is veel vatbaarder voor bacteriën. Als je dus van nature last hebt van een vette huid, dan krijg je vaker te maken met ontstekingen van de haarzakjes door die aanwezige bacteriën. Acne kan ook erfelijk zijn. Wanneer acne een veelvoorkomend probleem is in je familie, vooral tijdens de puberteit, dan is de kans groot dat de nieuwe generatie hier ook last van zal hebben.
Wat kan je doen tegen acne?
Vandaag de dag bestaan er verschillende acne behandelingen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Daarnaast kunnen leeftijd en geslacht een belangrijke rol spelen. Neem dus zeker altijd contact op met je huisarts of dermatoloog als je last hebt van ernstige acne die over je hele gezicht voorkomt. Toch zijn er een aantal tips die in sommige gevallen kunnen helpen. Wij zetten ze hieronder op een rijtje!
1. Vermijd synthetische stoffen
Allereerst is een huid die kan ademen ontzettend belangrijk als je wilt voorkomen dat je poriën verstopt raken. Synthetische stoffen zorgen ervoor dat je sneller gaat zweten en zijn een broeihaard voor bacteriën. Dat wil je uiteraard vermijden. Daarom kies je beter voor iets natuurlijkere stoffen zoals katoen of linnen.
2. Douche na het zweten
Heb je erg gezweet? Neem dan zo snel mogelijk een douche. Zeker na een workout is dit belangrijk! Was je huid goed zodat er niets achterblijft dat je huid achteraf problemen kan geven. Let op: sommige doucheproducten brengen je huid uit balans. Laat je bij voorkeur adviseren door een dermatoloog, dan ben je zeker dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt. In puntje 4 gaan we hier verder op in.
3. Zorg voor een goede hygiëne
We zeiden het al eerder: bacteriën voorkomen is de boodschap. Maar hoe kan je dat in je dagelijks leven toepassen? Gebruik altijd een schone handdoek wanneer je je gezicht wast en ververs regelmatig je kussensloop. Deze stoffen kunnen in slechts een paar dagen een grote hoeveelheid bacteriën bevatten. Daarnaast wissel je best iedere dag van shirt en ook regelmatig je bril reinigen kan helpen. Vergeet ook zeker je smartphone niet schoon te maken. Je smartphone bevat dikwijls evenveel bacteriën als een toiletbril!
4. Gebruik de juiste verzorgingsproducten
Je verzorgingsproducten kunnen zeker een verschil maken. Zoek altijd naar de woorden ‘niet-comedogeen’ wanneer je gaat shoppen, want deze producten worden aangeraden voor wie een vette huid heeft. Deze verhinderen verstopte poriën door zorgvuldig gekozen ingrediënten. Ook producten met goede bacteriën kunnen het evenwicht van je huid terug onder controle brengen. Wat je ook is moet proberen is een siliconen spons in plaats van een beauty blender. Siliconen sponzen zijn makkelijker om schoon te maken!
5. Vermijd zonnen
Tenslotte is het verstandig om zonnen te vermijden. Sommige mensen zweren bij de zon als behandeling voor puistjes. De zon droogt je huid namelijk uit, met minder kans op puistjes. Maar wanneer je huid bruin wordt en meer pigment ontwikkelt, wordt deze dikker. Zo verstoppen talgklieren makkelijker met meer acne als gevolg. Op zonnige dagen zoek je dus toch beter een gezellig plekje in de schaduw!