spanningshoofdpijn wat moet je erover weten

Spanningshoofdpijn: wat moet je erover weten?

Heb jij wel eens last van een drukkende pijn, een strakke band of een knellend gevoel rondom je hoofd? Spanningshoofdpijn is zeker geen pretje. Wat is spanningshoofdpijn precies? Wat zijn de symptomen van spanningshoofdpijn? En het belangrijkste: hoe kan je het behandelen? In deze blogpost kan je er alles over lezen!

Wat is spanningshoofdpijn?

Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het kan op alle leeftijden voorkomen. Ondanks de naam wordt het niet altijd door spanning veroorzaakt. Dikwijls hebben meerdere factoren een invloed. Denk aan vermoeidheid, stress, hormonale factoren en overmatig gebruik van cafeïne. Wat de exacte oorzaak is, hangt af van persoon tot persoon. 


Spanningshoofdpijn is niet gevaarlijk, maar het kan wel een ontzettend grote invloed op je levenskwaliteit hebben. Je kunt er namelijk een aantal weken last van hebben en soms kan het zelfs chronisch worden. Als je minder dan vijftien dagen hoofdpijn per maand hebt, spreekt men van episodische spanningshoofdpijn. Indien je meer dan vijftien dagen hoofdpijn per maand hebt, spreekt men van een chronische vorm.

Wat zijn de symptomen?

Spanningshoofdpijn kan zich bij iedereen anders uiten, maar dit zijn de belangrijkste symptomen:

– Een drukkende of knellende pijn rondom de schedel: dikwijls rond het slapen, het achterhoofd en de kruin. Soms kan de pijn stekend zijn.

– De hoofdpijn treedt dikwijls aan beide kanten van het hoofd op.

– Extra gevoeligheid in de spieren van schouders en nek.

– Vaak worden de symptomen erger naar de avond toe.

– Soms worden mensen duizelig bij het opstaan en zitten.

– Bij sommige mensen kunnen de armen ‘s nachts gevoelloos worden.

spanningshoofdpijn

Wat is het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine? 

Bij migraine ben je misselijk en extreem overgevoelig voor licht en geluid. Deze symptomen komen niet voor bij spanningshoofdpijn. Daarnaast worden de klachten niet erger bij bewegen, wat bij migraine wel het geval kan zijn. In sommige gevallen kunnen spanningshoofdpijn en migraine wel tegelijk voorkomen.

Hoe stelt een arts de diagnose?

Heb je het gevoel last te hebben van spanningshoofdpijn? Aarzel dan niet om langs te gaan bij je huisarts die je eventueel zal doorsturen naar een specialist. De arts zal een neurologisch onderzoek uitvoeren en je bloeddruk meten. Daarnaast kan hij een onderzoek van je nek of schouders uitvoeren, maar de mate van spierspanning staat niet altijd in verhouding tot de hoofdpijnklachten. Dikwijls vraagt de arts je om een hoofdpijndagboek bij te houden. Zo krijgt hij of zij een beter zicht op de symptomen.

Wat kan je zelf doen om de pijn te verlichten?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om spanningshoofdpijn te verlichten. Allereerst is een regelmatig slaappatroon heel belangrijk. Probeer op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan, en slaap zo’n zeven à negen uur per nacht. Daarnaast is beweging belangrijk. Probeer iedere dag minstens een half uur te bewegen, dit kan de hoofdpijn verlichten. Doe dit bij voorkeur buiten want ook frisse lucht heeft een positief effect op je klachten. 

Je kunt de pijn ook verlichten door op je houding te letten. Houd je rug recht en ontspan je schouders, vooral als je aan het werk bent achter de computer. Als je acht uur per dag in een verkrampte houding zit, is het niet zo vreemd dat je daar hoofdpijn van krijgt. Sta regelmatig recht en stretch je armen, schouders en nek. Over de computer gesproken… Als je overdag aan de computer werkt, probeer beeldschermen ‘s avonds en in het weekend dan zoveel mogelijk te vermijden.

Ook het nemen van pijnstillers kan helpen, zoals bijvoorbeeld paracetamol. Echter is het belangrijk dat je deze niet langer dan vijf dagen na elkaar neemt. Langdurig gebruik van pijnstillers kan de hoofdpijn soms erger maken. Je huisarts of specialist kan je hier meer advies over geven.

wat te doen tegen spanningshoofdpijn

Wat kan de arts doen?

Tenslotte kan de arts een specifieke behandeling voorstellen. Bij episodische spanningshoofdpijn wordt er gewerkt met stretching en (tijdelijk) gebruik van pijnstillers. Bij chronische spanningshoofdpijn zal de arts je adviseren over medicatie zoals amitriptyline of nortriptyline. Vaak stuurt de arts je door naar een kinesist want ook relaxerende kinesitherapie kan ik veel gevallen helpen bij dit soort hoofdpijn.