stress aanpakken

Wat is stress en wat doe je ertegen?

Iedereen heeft wel eens last van stress. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Een gezonde dosis stress kan je net motiveren en aanzetten tot actie. Denk maar aan de spanning die je voelt bij een date of een wedstrijd. Echter kan stress ook slecht zijn voor je gezondheid. Wanneer je je opgejaagd voelt, minder energie hebt en je je mentaal en fysiek uitgeput voelt, is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Wat is stress precies? Wat zijn de gevolgen? En wat kan je doen om stress tegen te gaan? Je leest er alles over in deze blogpost!

Wat is stress?

Biologisch gezien is stress een menselijke reactie op een situatie die bedreigend of gevaarlijk is. Je brein zet vervolgens een vecht- of vluchtreactie in werking door middel van twee stresshormonen, namelijk adrenaline en cortisol. Die reactie komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer je oversteekt op straat en er een auto op je afkomt. 

Echter kan je vandaag de dag die reactie ook hebben bij dingen die niet zo bedreigend zijn. Denk aan een deadline op het werk, een te drukke agenda of door je zorgen te maken over dingen die je niet helemaal in de hand hebt. Vooral mensen met een druk en chaotisch leven lijden meer aan langdurige stress en hebben het gevoel dat ze altijd ‘aan’ staan. Op die manier verbruiken zij veel meer energie en raakt hun energievoorraad sneller uitgeput. Voldoende slaap zou die voorraad weer moeten aanvullen, maar stresshormonen zorgen dikwijls voor slaapproblemen. En niet kunnen slapen door de stress creëert dan weer meer stress. Kortom: een vicieuze cirkel waar je moeilijk uitgeraakt.

bestrijden van stress

Wat zijn de gevolgen van stress?

Wanneer je lichaam de hoeveelheid stress niet meer aankan, zal dit zich uiten in zowel lichamelijke als emotionele klachten en gedragsveranderingen.

– Lichamelijk: hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen, hartkloppingen, maag- en darmproblemen.

– Emotioneel: snel huilen, geïrriteerd zijn, sombere gedachten, piekeren en zelden lachen.

– Gedragsveranderingen: verminderde eetlust, gebrek aan energie en lusteloosheid.

Je lichaam is gemaakt om tegen stress te vechten, maar wanneer het allemaal teveel wordt, kan het op lange termijn resulteren in een burn-out. Daarom is het belangrijk om tijdig aan de alarmbel te trekken. 

Wat kan je doen om stress tegen te gaan?

1. Ontspan regelmatig

Ontspanning is ontzettend belangrijk. Neem de tijd om bezig te zijn met dingen die je tot rust brengen zoals lezen, muziek luisteren of wandelen. Ook een warm bad met een lekker geurtje kan wonderen doen! Drink je graag thee? Las dan regelmatig een rustig theemomentje in. Drink bij voorkeur theeën van kamille, linde, munt of valeriaan. Deze theesoorten hebben een rustgevende werking waardoor je beter zal kunnen ontspannen.

wat te doen tegen stress

2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Als je genoeg beweegt, kan je je stressniveaus laag houden. Het zal zowel lichamelijk als mentaal een handje helpen. En wat ook fijn is: het verbetert je slaapkwaliteit. Twee vliegen in één klap dus!

3. Eet gezond

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar gezond eten is heel belangrijk in veel aspecten, ook bij het onder controle houden van stress. Minder suiker eten en vettig eten vermijden is alvast een goed begin. Zorg er ook voor dat je genoeg fruit en groenten eet. Ook kant-en-klare maaltijden laat je beter staan want deze zijn vaak ongezonder dan je denkt. 

4. Een goede nachtrust

Vermijd blauwe schermen van je telefoon, televisie en tablet, zo’n twee uur voor het slapengaan. Het blauwe licht van schermen kan je slaapritme behoorlijk in de war sturen omdat licht je biologische klok beïnvloedt. Wanneer je voor het slapengaan nog gebruik maakt van blauwe schermen, krijgt je lichaam het signaal dat het nog dag is. Het maakt dan minder melatonine aan waardoor je juist wakkerder wordt.

5. Let op je ademhaling

Als je in periodes van veel stress verkeert, ga je automatisch sneller ademenen waardoor je hart sneller gaat kloppen. Probeer je ademhaling te vertragen en probeer dit te doen via je buik om zo een beetje tot rust te komen.

stress bestrijding

6. Durf nee te zeggen

Tenslotte is het belangrijk om ‘nee’ te durven zeggen en jezelf wat vaker op de eerste plek te zetten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel essentieel als je minder stress wilt. Als je merkt dat het te veel wordt en het niet haalbaar is, zeg dan ‘nee’. Soms moet je gewoon even aan jezelf en aan je gezondheid denken!

Lukt het je nog steeds niet om komaf te maken met alle stress? Dan is het wellicht een goed idee om dit eens te bespreken met je huisarts of een psycholoog. Daarnaast kan je ook boeken over stress lezen. Deze boeken kunnen je helpen om jouw problemen te begrijpen en op te lossen. Succes!