verschil tussen gebrande en ongebrande noten

Zijn gebrande noten net zo gezond als ongebrande noten?

Zijn gebrande noten net zo gezond als ongebrande noten?

Het is algemeen bekend dat noten gezond zijn. De Schijf van Vijf bevat niet voor niets noten. De voornaamste reden is dat ze belangrijke vitamines en mineralen bevatten, zoals ijzer, B-vitamines, magnesium en vitamine E. Bekende gezondheidseffecten zijn bescherming tegen hart- en vaatziektes en ook het verlagen van LDL-cholesterol. Het eten van een handje ongezouten noten per dag wordt daarom geadviseerd. Er zijn verschillende soorten en smaken, o.a. kun je denken aan amandelen, walnoten, pinda’s, pecannoten, macademia’s en cashewnoten. De noten die je in de supermarkt of op de markt koopt zijn gebrand, maar noten zoals amandelen en walnoten zijn ook ongebrand erg lekker. Maar wat is nu het verschil tussen gebrande en ongebrande noten? En zijn gebrande en ongebrande noten even gezond?

Noten gebrand of ongebrand

Het verschil tussen gebrande en ongebrande noten zit hem in de bereiding. Ongebrande noten zijn de rauwe noten die niet bereid zijn. Zij bevatten dan ook alleen de reeds aanwezige voedingsstoffen. Gebrande noten zijn gefrituurd in olie en doordat ze aan een hoge temperatuur zijn blootgesteld bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan ongebrande noten. Als het gaat om de vetwaardes is er geen verschil tussen gebrande en ongebrande noten. Alle noten bevatten namelijk van nature veel onverzadigd, gezonde vetten en nemen daarom tijdens het frituren bijna geen extra vet op. Zoals hierboven al vermeld zijn de meeste noten gebrand. Het geeft de knapperige smaak. Voorbeelden van noten die nooit gebrand zijn, zijn walnoten en paranoten.

De gezondheid en gebrande en ongebrande noten

De voorstanders van ‘raw food’ beweren dat alleen het eten van ongebrande noten gezond is en je enkel op die manier de vitamines en mineralen binnenkrijgt. Toch is deze bewering niet ondersteund door onderzoek. Het lijkt eerder zo te zijn dat het branden vrijwel geen negatief effect heeft op de gezondheidswaarde. Het gegeven dat de voedingswaarde van producten achteruit gaat door bereiding (en hoge temperaturen) geldt eigenlijk vooral voor water oplosbare vitamines zoals vitamine C. Voor vet oplosbare vitamines geldt dit bijna tot niet zo te zijn. Als we het hebben over noten dan bevatten zij zelfs voedingsstoffen zoals flavonoïden die bij bereiding met hogere temperaturen zelf beter opneembaar zijn voor de mens. Noten gebrand of ongebrand heeft dus hetzelfde effect op onze gezondheid.

Nu het verschil tussen gebrande en ongebrande noten nihil blijkt te zijn qua voedingswaarde kan er gesteld worden dat het meer een kwestie van smaak is. Kies de noten die je het lekkerst vindt en zoals in het algemeen geldt als het gaat om een gezond dieet: variatie is de sleutel.