succesvolle krachttraining

Tips en tops voor een succesvolle krachttraining

Bij krachttraining komt een hoop kijken. Als je een beginnende sporter bent, kan het lastig zijn om goed te beginnen en de juiste oefeningen op het juiste moment te doen. Wat het meest belangrijk is, is om de oefening eerst volledig goed en perfect uit te voeren. 

Bijvoorbeeld bij rug oefeningen verkeerd uitvoeren, kun je veel schade aanrichten aan je houding en je rug. Veel beginnende sporters maken de fout door te snel over te stappen naar zwaardere gewichten, zonder dat ze de oefening is volledig goed onder controle hebben. 

Tips voor een goede krachttraining

  • Een juiste krachttrainingen bestaat uit een goed en gevarieerd schema. Alle verschillende spiergroepen moeten worden onderhouden. Kies voor een combinatie die voor jou prettig is en houdt daarbij ook rekening mee met de grootte van de spiergroep.
  • Zoals hierboven al vermeld staat. Zorg eerst dat je de juist houding hebt, voordat je gaat opschalen met gewichten. Heb je jezelf de verkeerde houding aangeleerd, dan wordt het een helse klus om dat weer af te leren en loop je dus het risico op serieuze blessures. Laat bijvoorbeeld een coach of trainer even kijken naar je houding en je daarop feedback geven.
  • Begin niet té fanatiek. Beginnende sporters willen direct 4 / 5 keer in de week aan krachttraining doen, maar dat is niet de juiste hoeveelheid. Zorg voor voldoende rust en laat je lichaam eerst eens wennen aan de veranderde situatie. 
  • Varieer in de oefeningen die je doet. Variatie is heel belangrijk, zodat je alle verschillende soorten spieren goed onder handen neemt. 
  • Doe niet alleen de leuke spiergroepen, maar verdeel het ook goed. De arm oefeningen en borstspieren trainen zijn de meest populaire, die worden vaak niet overgeslagen. Andere spiergroepen dan weer wel. Je benen en schouders trainen is namelijk net zo belangrijk en waardevol.

Jezelf motiveren

Beginnen met sporten is één ding. Volledig je leefstijl omgooien en er een gewoonte van maken de juiste oefeningen te doen is een tweede. Naast de juiste voeding, wil je ook de juiste training voltooien. Het beste is als je voldoende intrinsieke motivatie hebt om een succesvol te worden en blijven. Zorg dat je doelen stelt, die bereikt en weer nieuwe doelen stelt. Daag jezelf uit en presteer het maximale. Zoek een sportmaatje en ga samen sporten en probeer elkaar te motiveren, dat werkt nog beter.