oeding tegen een opgeblazen gevoel

15 x voeding tegen een opgeblazen gevoel

Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen gevoel? Dit is niet alleen vervelend, maar je krijgt er ook een opgezwollen buik van. En dat is natuurlijk niet zo leuk met de zomer in het vooruitzicht. Een opgezwollen buik kan voorkomen na een heerlijk weekend of op momenten waar je ongemerkt grote hoeveelheden eet of drinkt. In plaats van meteen medicijnen tegen opgeblazen gevoel in te nemen, kan je dit probleem ook aanpakken met de juiste voeding. In dit artikel zetten we vijftien voedingsmiddelen op een rijtje waarmee je opgeblazen gevoel verdwijnt!

Bananen en sinaasappelen tegen opgeblazen gevoel

Het eten van deze kaliumrijke vruchten helpt je opgeblazen gevoel te bestrijden. Ze zorgen ervoor dat het natrium-kaliumgehalte in je lichaam weer in balans komt. Eet dus gerust een banaan bij het ontbijt en drink er een glaasje versgeperst sinaasappelsap bij. Dit is niet alleen goed om van je opgezwollen buik af te komen, het draagt ook bij aan een power ontbijt!

Grapefruit, papaya en ananas tegen opgeblazen buik

Deze tropische vruchten zijn niet alleen lekker. Ze zitten ook boordevol enzymen die je helpen bij de spijsvertering en het tegengaan van een opgeblazen gevoel. De perfecte moment om een heerlijke fruitsalade te maken dus! Wist je trouwens dat papaya helpt om de pikante smaak weg te nemen als je te pikant hebt gegeten? 

Bessen, appels en peren

Deze fruitsoorten zitten boordevol vezels die helpen bij je stoelgang. De vezels zorgen ervoor dat je niet ‘verstopt’ raakt, om het zo maar te zeggen. Dit kan dus ook goed helpen tegen een opgeblazen gevoel. Mooi meegenomen is dat fruit veel vitamines bevat die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het is dus voor veel meer goed dan alleen je spijsvertering.

Watermeloen

Geef toe, het eten van watermeloen is toch geen straf met dit warme weer? Aangezien watermeloen uit negentig procent water bestaat, is het de perfecte detox kuur nadat je te veel hebt gegeten. Door het hoge watergehalte en het feit dat watermeloen rijk is aan kalium, helpt dit fruit je lichaam ‘door te spoelen’ en je opgeblazen buik te laten verdwijnen. 

Yoghurt

Yoghurt zit vol met probiotica (bacteriën) die net als het fruit hierboven helpen bij de spijsvertering en het opgeblazen gevoel. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je darmen goed functioneren. Kies voor de natuurversie en voeg eventueel zelf een beetje fruit toe. 

Zalm

Zalm bevat omega-3 en dit helpt ontstekingen in je lichaam tegen te gaan, en dus ook in je maag en darmen. De gerookte zalm laat je wel beter voor wat het is. Gerookte zalm bevat namelijk veel zout en zal juist voor een opgeblazen buik zorgen. Kies liever voor een stukje wilde zalm uit de vrije natuur!

Quinoa

Quinoa is niet voor niets een superfood. Het kan je helpen om je minder opgeblazen te voelen. Quinoa bevat namelijk magnesium wat helpt bij ongesteldheidskrampen. Daarnaast bevat het kalium wat je natrium-kaliumgehalte weer in balans brengt. En alsof dat nog niet genoeg is, bevat het een heleboel vezels. Als je een opgeblazen gevoel hebt, dan doe je er dus goed aan om quinoa op het menu te zetten. 

Anijs

Ook anijs draagt bij aan een goede spijsvertering. Anijs helpt je spijsverteringskanaal te relaxen en heeft een anti-spastische werking, wat zorgt voor een minder opgeblazen gevoel. Je kunt het anijszaad in zijn geheel gebruiken als toevoeging aan gerechten. Maar je kunt er ook voor kiezen om de zaadjes eerst tot poeder te vermalen. Anijs zie je ook vaak terug in zoete gerechten zoals brood en gebak.

Asperges

Groenten zijn erg gezond voor je, maar sommige varianten zorgen net voor een opgeblazen gevoel. Broccoli, groene kool en bloemkool kan je beter vermijden. Kies liever voor asperges, die zijn niet alleen lekker maar helpen ook goed tegen een opgeblazen buik. Aangezien het aspergeseizoen volop bezig is, kan je er heerlijke gerechten mee klaarmaken.

(Gember)thee

Als laatste mag thee niet in dit lijstje ontbreken. Thee helpt het eten sneller door je maag te leiden en gassen te verminderen. Vooral gemberthee is een goede keuze. Gember bevat namelijk ontstekingsremmende stoffen én het helpt tegen een opgeblazen gevoel. Lees hier 7 voordelen van gember die je niet kende!

Zo, als je één of meerdere van deze voedingsmiddelen eet, dan zal je opgeblazen buik snel verdwijnen. Als je je vaak opgeblazen voelt, doe je er goed aan om vaker op een dag kleine hoeveelheden te eten. In jouw geval is dat beter dan drie keer een grote maaltijd te eten. Kauw tenslotte ook goed op je eten. Dit helpt de hoeveelheid lucht die je met het voedsel slikt te verminderen. Bovendien zorgt het ervoor dat je langzamer eet waardoor je automatisch minder voeding binnen neemt.