de belangrijkste vitamines en mineralen

De belangrijkste vitamines en mineralen

Ieder lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om gezond en sterk door het leven te gaan. Het is belangrijk om de toevoer van vitamines en mineralen in de gaten te houden, aangezien je lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Wanneer je een tekort oploopt van een van de vitamines of mineralen, zul je je ellendig en ziek voelen. In dit artikel leggen wij jou uit wat het verschil is tussen vitamines en mineralen. Daarbij leggen wij jou ook uit welke het meest van belang zijn voor jouw lichaam. 

Het verschil tussen vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen kennen eigenlijk maar één significant verschil en dat is de manier waarop de stoffen gewonnen en verwerkt worden. Vitamines worden aangemaakt door planten en dieren. Hierdoor komen vitamines uit ‘de levende natuur’. Mineralen aan de andere kant, komen uit ‘de dode natuur’. Dit houdt in dat de stoffen via de aarde worden opgenomen door planten of door dieren uit voeding of water gehaald moet worden.

Het verschil tussen mineralen en spoorelementen

Naast vitamines en mineralen, bestaan er ook nog spoorelementen. Spoorelementen zijn ook stoffen, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze spoorelementen zijn onder andere nodig voor de regulatie van onze hormonen en enzymen. Voor het gemak worden spoorelementen vaak mineralen genoemd, omdat ze praktisch hetzelfde zijn. Het lichaam heeft alleen een mindere hoeveelheid nodig van spoorelementen, ten opzichte van mineralen.

De belangrijkste mineralen

Het lichaam heeft zes mineralen nodig, die essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam en de geestelijke gesteldheid. Deze mineralen zijn: magnesium, calcium, kalium, chloride, natrium en fosfor. 

De belangrijkste spoorelementen voor het lichaam zijn: ijzer, jodium, chroom, zink, koper, seleen, mangaan en molybdeen. Vooral voor vrouwen is de dagelijkse toevoer van ijzer van belang, omdat vrouwen veel ijzer verliezen door de menstruatie.

Doordat mineralen vanuit de dode natuur gewonnen moeten worden, is het raadzaam om bij tekorten gebruik te maken van een supplement. Een mineraal-supplement is vaak te koop is in de vorm van een tablet of pil, maar je kunt het ook toedienen met olie of poeder. Welke vorm je voorkeur ook heeft, is het meer van belang dat je gezonde supplementen koopt. Deze zijn op basis van natuurlijke ingrediënten en zijn geschikt voor vegetariërs of veganisten om te nemen.

De belangrijkste vitamines

Binnen de vitamine-wereld, kennen wij dertien verschillende vitamines Deze vitamines zijn verdeeld in twee groepen: vetoplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines.

Vetoplosbare vitamines

Vetoplosbare vitamines, zijn vitamines die voornamelijk in de vetten van voedingsmiddelen zitten. Deze vitamines kunnen ook in het weefsel van het lichaam opgeslagen worden. We kennen vier verschillende vetoplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. 

Wateroplosbare vitamines

De overige negen vitamines, zijn wateroplosbare vitamines. Deze vitamines zitten niet in het vet, maar in het vocht van de voedingsmiddelen. Er is een grote hoeveelheid van deze vitamines nodig, omdat het lichaam deze vitamines (behalve B12) niet goed kan vasthouden. Het meeste van deze vitamines, plas je namelijk eruit. De wateroplosbare vitamines zijn: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C.