Wat is Quinoa? Is Quinoa gezond? En wat voor gerechten kun je maken met Quinoa?

Wat is Quinoa?

Dit voedingsmiddel mag gerust populair en veelzijdig worden genoemd. Ook wordt het als alternatief gezien voor pasta of rijst en kan zelfs dienen als ontbijt!
Quinoa zelf komt uit het andesgebergte (zuid-amerika). Het groeit in landen zoals bijvoorbeeld peru en colombia. De plant zelf heeft maar een leeftijd van 1 jaar. De zaadjes van de plant is wat we eten. De zaadjes kunnen een rode, witte of een zwarte kleur hebben. Dit is afhankelijk van het quinoa-ras. De witte variant is het meest voorkomend en is om die reden ook het makkelijkst te verkrijgen.

De zaden smaken ietwat naar noten en lijken op granen, maar het zijn geen granen! Hierdoor noemen ze quinoa ook wel een (glutenvrij) pseudograan. De manier van bereiden is vergelijkbaar met die van rijst of couscous.

is quinoa gezond

Is Quinoa gezond?

Het is een erg voedzaam en gezond product! Quinoa bevat verschillende vitamines, zoals onder andere:

• Vitamine B1
• Vitamine B2
• Vitamine B3
• Vitamine E

BLOEDSUIKERSPIEGEL

Quinoa bevat wel veel koolhydraten, maar toch past het binnen een koolhydraatarm dieet! Dit is te danken aan de grote hoeveelheid vezels die dit voedingsmiddel bevat. Hierdoor worden de koolhydraten veel langzamer opgenomen, wat er weeer voor zorgt dat het een goede score levert op de glycemische index. De glycemische index geeft de snelheid aan van het stijgen van de bloedsuikerspiegel. Quinoa houdt zelfs de bloedsuikerspiegel stabiel (dat is weer te danken aan de grote hoeveelheid eiwitten die het bevat)! Zeer positief. Als je teveel voedingsmiddelen nuttigd die een te hoge glycemische index hebben, kan dat de kans vergroten dat je last gaan krijgen van verschillende ziektes, overgewicht en zelfs obesitas.

EIWITTEN

Zoals net al gezegd is quinoa een eiwitrijk voedingsmiddel. Eiwitten zijn van groot belang voor ons lichaam. Buiten het feit dat het goed is voor onze spieren dient het ook als brandstof. De energie die ons lichaam uit deze eiwitten halen worden langzamer opgenomen dan uit koolhydraten. Veel langzamer zelfs. Dit draagt ook bij aan het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Ook heb je een lang verzadigd gevoel wat ervoor zorgt dat je niet zo snel honger zult hebben. Goed voor mensen die willen afvallen!

AMINOZUREN

Eiwitten bestaan uit aminozuren, welke ook heel erg belangrijk zijn voor ons lichaam. Aminozuren kun je zien als de bouwstenen van eiwitten en voor ons lichaam. Voor onze lichaamscellen zijn aminozuren onmisbaar in verband met het gezond houden hiervan. Ze zorgen ervoor dat cellen gerepareerd worden als dat nodig is of zelfs worden vervangen.
Er zijn een aantal aminozuren die ons lichaam zelf aan kan maken, maar niet allemaal. Het is de bedoeling dat we degenen die ons lichaam zelf niet kan aanmaken via voeding binnenkrijgen. Dit zijn de essentiële aminozuren en quinoa bevat ze allemaal!

MINERALEN EN ANTIOXIDANTEN

Quinoa bevat ook veel mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan onder andere:

• Magnesium
• Ijzer
• Zink
• Fosfor
• Saponin
• Quercetine
• Thiamine

Ik denk dus dat we al met al echt wel mogen zeggen dat quinoa harstikke gezond is!

Wat voor gerechten kun je maken met Quinoa?

Je kunt er eigenlijk van alles mee doen. Je kunt het gebruiken als ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Het is zo veelzijdig! Het is bijvoorbeeld een hele eenvoudige basis voor salades, maar ook goed in te zetten bij het avondeten als alternatief voor rijst. Supergezond, en nog lekker ook!

wat voor gerechten kun je maken met Quinoa