voordelen van gember

7 voordelen van gember die je niet kende

Gember is een populair ingrediënt om te koken, vooral in de Thaise en Indiase keuken. Gember is zonder meer één van de meest gezonde specerijen in de wereld. Je mag het gerust een superfood noemen omdat het op vlak van gezondheid heel wat voordelen biedt dat wetenschappelijk is bewezen. Lees hier 7 gember voordelen die je gezondheid kunnen beïnvloeden.

Tip 1: Spijsvertering

De voordelen van gember zijn niet op één hand te tellen. Het staat bekend om speeksel en de gal productie te stimuleren. Het onderdrukt ook maagkrampen bij ongemakken van de darmen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het een helende werking heeft voor de alvleesklier. Dit betekent dat gember darmkanker en obstipatie kan voorkomen.

Tip 2: Het helpt bij misselijkheid

Het kauwen van rauwe gember of het drinken van gemberthee is een veelvoorkomend gebruikt middel tegen misselijkheid tijdens de behandeling van kanker. Voor zwangere vrouwen kan het de (ochtend) misselijkheid verlichten. Je kan het verkrijgen in de vorm van gember tabletten.

Tip 3: Tegen verkoudheid en griep

Bij koud weer is het drinken van gemberthee een goede manier om koorts en griep te bestrijden. Om thuis gemberthee te maken, snij je 20 tot 40 gram verse gember en duw je in een kop heet water.

Tip 4: Pijnvermindering

Voordelen gember zijn echt heel talrijk. Uit een wetenschappelijk onderzoek van een Amerikaanse universiteit bleek dat gember op korte termijn de spierpijn met een kwart terug drong. Het zou ook de pijnsymptomen drastisch inperken bij vrouwen die ze ervaren tijdens de menstruatie cyclus.

Tip 5: Ontstekingsremmend

Een veel voorkomend gezondheidsprobleem is artrose. Het gaat om slijtage van de spiermassa, wat leidt tot symptomen zoals hardnekkige pijnen in de verschillende gewrichten. In een uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek met knieproblemen hadden degenen die dagelijks gember hadden ingenomen, minder pijnlijke pijnscheuten. De lichamelijke klachten bleven na verloop van tijd beperkt. Het zegt nog maar eens over de voordelen van gember.

Tip 6: Bloedsuiker verlagen

Gember kan heel krachtige anti-diabeet eigenschappen hebben. Uit een recent onderzoek, uitgevoerd bij diabetes type 2 patiënten in 2015, verkleinde een paar gram gemberpoeder per dag de bloedsuikerspiegel met 12 procent na enkele weken.

Tip 7: Cholesterol verlagen

Hoge niveaus van ‘slechte’ cholesterol – in medische termen LDL genaamd – worden in één adem genoemd met hartaandoeningen. Er is enig bewijs dat gember kan leiden tot het reduceren van te hoge cholesterol.