wat is aerial yoga

Wat is Aerial Yoga?

Heb jij al gehoord van Aerial yoga?

Yoga is niet alleen leuk om te doen, maar ook erg gezond voor je lichaam en geest! Er bestaan verschillende yogasoorten die de laatste jaren steeds populairder aan het worden zijn, waaronder Aerial yoga. Maar wat is Aerial yoga precies? In dit artikel vertellen we je meer en krijg je een uitleg Aerial yoga waarom deze vorm van yoga zo bijzonder en leuk is!

Wat is Aerial yoga?

Wat is Aerial yoga en waar komt het vandaan? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we naar New York City. Aerial yoga is hier namelijk door danser en acrobaat Christopher Harrison bedacht in 2014. Het is dus een relatief nieuwe vorm van yoga. En het antwoord op “wat is Aerial yoga precies?” is eigenlijk simpel: bij deze yogavorm maak je gebruik van een soort hangmat (aerial doek of yogadoek) en combineer je traditionele yogavormen met Pilates, acrobatiek en dans. Aerial yoga wordt soms ook wel AntiGravity yoga genoemd en de reden hiervoor is dat je lichaam soms moet spelen met de zwaartekracht als je in de doeken hangt. Wat deze vorm van yoga ook zo bijzonder maakt, is dus dat je dankzij de doeken allerlei yoga-posturen kunt aannemen die je anders op je yogamat op de grond niet zou kunnen doen.

Het aerial doek

Een belangrijk attribuut is de aerial doek/yogadoek, maar wat moet je hier eigenlijk mee doen? Hier volgt daarom een korte uitleg aerial yoga doek. Deze wordt aan het plafond bevestigd, maar moet wel dicht bij de grond hangen. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat er minder dan 1 meter tussen het doek en de grond moet zitten. Afhankelijk van de yogavormen die je lichaam aanneemt, hang je (gedeeltelijk) in de lucht en vormt het aerial doek een uitdaging. Maar het doek is soms ook juist een hulpmiddel, want het werkt in sommige yoga-standjes namelijk ondersteunend voor bijvoorbeeld je armen, heupen of benen (net zoals je yogablok). Sommige standjes worden dus gemakkelijker met een aerial doek dan wanneer je datzelfde standje op de yogamat moet doen.

Voor wie is Aerial yoga geschikt?

“Wat is Aerial yoga?” weet je nu, maar ben je een beginner en kom je recentelijk pas kijken in de wereld van yoga? Dan kan Aerial yoga wel wat lastig worden, want sommige standjes zullen best pittig zijn als je zo in de lucht hangt. Heb je in het verleden echter bijvoorbeeld al gedanst of aan acrobatiek gedaan, dan zal in principe je snel kunnen bijbenen. Aerial yoga is verder met name geschikt voor mensen die een zittend beroep en/of veel last van rugpijn hebben, want deze yogavorm vermindert de druk in je wervelkolom en zorgt voor een soepele rug en gewrichten.