Waarom is het belangrijk om je immuunsysteem te versterken?
Je lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Daarom werkt je immuunsysteem de klok rond om jouw lichaam te beschermen tegen infecties, virussen en ziekten. Om het immuunsysteem goed te laten functioneren is het belangrijk om dit het hele jaar door te versterken. Hoe werkt je immuunsysteem? Wat veroorzaakt een verzwakt immuunsysteem? En hoe kan je je immuunsysteem versterken? Je leest er alles over in dit artikel!
Hoe werkt je immuunsysteem?
Het immuunsysteem is gebaseerd op een niet-specifiek en een specifiek afweersysteem. Het niet-specifieke afweersysteem, ook bekend als het natuurlijke afweersysteem of het aangeboren afweersysteem, heeft anatomische barrières zoals huid, slijmvliezen, wimpers, traanvocht, speeksel, maagzuur en urine, die het binnendringen of de verspreiding van ziekteverwekkers of vreemde stoffen verhinderen. Langs de andere kant maken immuuncellen zoals witte bloedcellen (leukocyten) en macrofagen ongewenste ziekteverwekkers onschadelijk door ze in te sluiten en te verteren.
Terwijl het aangeboren immuunsysteem alle exogene ziekteverwekkers bestrijdt, richt het specifieke immuunsysteem zich op reeds “bekende” ziekteverwekkers. Dankzij de zogenaamde B- en T-lymfocyten, een subgroep van witte bloedcellen, is het specifieke afweersysteem in staat om terugkerende ziekteverwekkers te “onthouden” en snel en effectief te reageren op een nieuwe infectie dankzij de gevormde antilichamen.
Wat veroorzaakt een verzwakt immuunsysteem en hoe kan je het versterken?
Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je immuunsysteem gevoeliger wordt voor indringers van buitenaf. Wij zetten ze hieronder op een rijtje voor je:
1) Stress
In stressvolle situaties komen er stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrij. Tegelijk creëert het immuunsysteem meer immuuncellen om je te beschermen tegen ziekten en infecties. Als je lichaam na die fase van stress niet genoeg kan herstellen, heeft dit gevolgen voor je immuunsysteem. Hier delen we vijf simpele gewoontes voor minder stress. Heb jij vaak stress? Neem het artikel dan zeker eens door.
2) Gebrek aan beweging of overbelasting
Ook gebrek aan beweging of net overbelasting kunnen het immuunsysteem verzwakken. Daarom is het belangrijk om een evenwicht te zoeken tussen sport en ontspanning. Matig fysiek bewegen verbetert het immuunsysteem, terwijl te veel trainen met onvoldoende rust het juist onderdrukt. Wil je thuis meer bewegen? Dat doe je met deze 5 tips!
3) Te weinig slaap
Een goede nachtrust is essentieel om goed te kunnen functioneren. Wanneer je minder dan zes uur slaapt per nacht, en dit meerdere nachten achter elkaar, bevordert dit de toename van stresshormonen die op hun beurt het immuunsysteem verzwakken. Probeer iedere nacht acht uur te slapen. Wanneer dat om de één of andere reden niet lukt, doe dan overdag een dutje om wat slaap in te halen.
4) Gebrek aan hydratatie
Een gebrek aan hydratatie betekent dat je slijmvliezen niet beschermd worden door een waterfilm en dat ziekteverwekkers gemakkelijk kunnen binnendringen. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door iedere dag anderhalve tot twee liter water te drinken.
5) Alcohol en roken
Het gebruik van alcohol verzwakt het functioneren van het immuunsysteem, en dat geldt ook voor roken. Hier vind je tips om te stoppen met roken. En nee, je hoeft niet te wachten tot 1 januari om met dit goede voornemen te beginnen! Af en toe een glaasje alcohol kan geen kwaad, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.
6) Droge lucht in huis
Droge lucht in huis droogt de slijmvliezen van de neus en de keel uit waardoor ziekteverwekkers gemakkelijker het lichaam kunnen binnendringen. Je kunt droge lucht tegengaan door dagelijks te ventileren en verluchten. Wanneer dit onvoldoende is, kan je een luchtbevochtiger kopen. Een luchtbevochtiger zorgt voor de ideale luchtvochtigheid in huis. Wanneer je een luchtbevochtiger in de slaapkamer plaatst, zal je ook kunnen genieten van een betere nachtrust. Twee in één dus!
7) Tekort aan voedingsstoffen
Tenslotte kan een tekort aan voedingsstoffen ervoor zorgen dat je immuunsysteem verzwakt. Je lichaam wordt dan onvoldoende voorzien van vitaminen en mineralen. Echter ondersteunen deze juist belangrijke processen van het immuunsysteem en zijn ze dus van essentieel belang voor het goed functioneren van je lichaam.
Een gezonde en gevarieerde voeding voorkomt dat je een tekort oploopt. Vooral groenten en fruit zijn grote bronnen van vitaminen die ideaal zijn voor het immuunsysteem. Ook granen, peulvruchten, noten, vlees, vis, melk en zuivelproducten zijn goede vitaminen. Kies ook altijd voor verse ingrediënten omdat kant-en-klare maaltijden niet altijd voldoende voedingsstoffen bevatten.
Eet je weinig fruit en groenten? Of heb je een minder gezonde levensstijl? Dan kan het nuttig zijn om het immuunsysteem te versterken met behulp van voedingssupplementen. Neem nooit een voedingssupplement op eigen houtje, maar vraag eerst advies aan je huisarts. Hij kan eventuele vitaminetekorten opsporen via een bloedonderzoek.
Zo, nu weet je hoe het immuunsysteem werkt, wat het verzwakt en hoe je het kan versterken. Vermijd stress, beweeg wat meer en drink genoeg water. Zorg voor een goede nachtrust, ventileer je woning en vermijd roken en alcohol. Ook het regelmatig wassen van je handen, wat je in deze coronatijd waarschijnlijk al doet, is belangrijk om je immuunsysteem sterk te houden!