afvallen door eiwitshakes

Afvallen door het drinken van eiwitshakes

Sporters nemen om allerlei verschillende redenen een eiwitshake. Vaak wordt gedacht dat deze shakes worden gebruikt om spieren op te bouwen, omdat veel bodybuilders de eiwitshakes nemen, maar niets is minder waar. Op de juiste manier gebruikt kun je ze namelijk ook gebruiken om af te vallen. Hieronder ontdek je de manieren waarop je kunt afvallen met eiwitshakes, evenals ideeën hoe je deze in jouw dieet kunt opnemen.

Effectief om gewicht te verliezen

Uit onderzoek is gebleken dat eiwitrijke diëten een effectieve manier kunnen zijn om gewicht te verliezen. Te veel eiwitten uit dierlijke bronnen kunnen echter bijdragen aan extra verzadigd vet en cholesterol, wat niet goed is voor het hart. Eiwitpoeders bieden een vetarm, met laag cholesterolgehalte alternatief voor het eten van extra dierlijke eiwitproducten. Op die manier kun je makkelijker jouw doelen bereiken, en dat kan dus ook afvallen zijn.

Minder calorieën verbruiken

Als je gewicht wil verliezen, moet je minder calorieën verbruiken dan je lichaam over de gehele dag door verbrandt. De caloriebehoefte hangt af van lichaamssamenstelling, gezondheidstoestand, lichaamsgrootte, en activiteitenniveau. Eiwitshakes kunnen op verschillende manieren helpen bij het afvallen, omdat ze kunnen worden gebruikt als een dieetmiddel, als een maaltijdvervanger of om de lichaamssamenstelling te helpen veranderen

Ghreline houdt je eetlust onder controle

Als het gaat om het hongergevoel, zijn je hormonen de signalen van het brein die je laten denken dat je moet eten. Ghreline is het hormoon in je lichaam dat je eetlust onder controle houdt – het wordt vaak ‘het hongerhormoon’ genoemd. Hogere niveaus van ghreline maken dat we ons hongerig voelen, terwijl we bij lagere niveaus ons verzadigd blijven voelen.

Geen hongergevoel door een eiwitshake

Wanneer je een voldoende hoeveelheid eiwit binnen krijgt (zoals 20 gram in een eiwitshake), reageert het lichaam door het niveau van ghreline in het lichaam te verlagen. Als de ghreline gehalten laag zijn, stoppen de hersenen ons te vertellen dat ze honger moeten hebben en op zoek moeten naar voedsel . Onderzoek heeft aangetoond dat, hoe groter het eiwit in het dieet, hoe lager het ghrelinegehalte. En hoe lager het niveau van ghreline, hoe kleiner de kans dat je te veel zult eten of naar snacks verlangt gedurende de dag.

Eiwit vertraagt het spijsverteringsproces

Eiwit is een van de voedingsstoffen die het spijsverteringsproces vertraagt, waardoor het voedsel langer in de maag blijft, dit geeft dan aan de hersenen aan dat je je verzadigd en vol voelt. Deze langzame spijsvertering betekent ook dat eiwit geen grote veranderingen in bloedsuikerspiegels, zoals koolhydraatrijke voedingsmiddelen, veroorzaakt. Een eiwitshake met weinig suiker en vet kan ook een geweldig caloriearm snack-alternatief zijn, waardoor je je voller voelt dan van een koolhydraatrijke snack, zoals een handvol pretzels of een koekje. Bovendien zijn er geen aanwijzingen voor mogelijke bijwerkingen van eiwitsupplementen bij gezonde personen.