Stress verminderen

Hoe kan je het beste op gewicht blijven?

Met een flinke dosis doorzettingsvermogen lukt het dikwijls goed om een aantal kilo’s af te vallen. Op gewicht blijven is vaak een stuk moeilijker. Dikwijls val je na een paar weken terug in je oude gewoontes. Wat kan je daartegen doen? Hoe kan je het beste op gewicht blijven? In deze blogpost vertellen we waarom je dikwijls weer terugvalt. En nog belangrijker: wat je kunt doen om op een gezond gewicht te blijven!

Op gewicht blijven: een duurzame gedragsverandering

Als je op een gezond gewicht wilt blijven, is een duurzame gedragsverandering nodig. Dit heeft dikwijls met vertrouwen in jezelf te maken. Het vertrouwen dat je in een bepaalde situatie bepaald gedrag kan vertonen, of net laten. Je kunt meer vertrouwen in jezelf krijgen door kleine succeservaringen op te doen, door stap voor stap je doel te bereiken. Door kleine stappen te zetten, krijg je meer vertrouwen en dat zorgt ervoor dat je je gedrag duurzaam kan veranderen. 

Hoe kan je het beste op gewicht blijven?

Met andere woorden: een crashdieet waarmee je tien kilo op een maand afvalt is niet altijd goed voor je. De kans is namelijk groot dat het dieet veel te streng voor je is, waardoor je het opgeeft en de kilo’s er uiteindelijk weer aan vliegen. Om te voorkomen dat je terugvalt in je oude gewoontes, is het belangrijk om voor een gezonde levensstijl te gaan en langzaam af te vallen. Gezonde voeding en meer bewegen zijn essentieel om op een gezond gewicht te blijven.

Stress verminderen

Ook als je stress hebt is de kans groot dat je terugvalt in je oude gewoontes. Tijdens een stressvolle periode ervaren mensen dikwijls het gevoel om te compenseren met eten, ook wel emo-eten genoemd. Daarom is het belangrijk om voldoende activiteiten te ondernemen die je energie en een positief gevoel geven. Zorg hierbij ook zeker voor genoeg ontspanning. Zo kan je makkelijker met stress omgaan en houd je je gezonde gedrag (zie vorig puntje) langer vol. 

Weeg jezelf regelmatig

Vind je het moeilijk om met stress om te gaan? Hier vind je de 5 beste boeken over stress op een rijtje!

Dagelijks bewegen

We zeiden het al eerder: veel bewegen is belangrijk om je gewicht op peil te houden. Het is aangeraden om dagelijks minstens een halfuur te bewegen. Je hoeft heus niet iedere dag naar de sportschool te gaan als je daar geen zin of tijd voor hebt. Ook een stevige wandeling of een flinke fietstocht is een goede manier om meer te bewegen. Als je ervoor kiest om te gaan wandelen, doe je dit overigens het beste in de natuur. Dan werk je tegelijkertijd aan je ontspanning. Bye bye stress!

Het is belangrijk om een beweegpatroon te kiezen dat goed voelt én waarvan je weet dat je het in de toekomst kan blijven volhouden. Als je bijvoorbeeld nog niet eerder gesport hebt, is het wellicht niet zo verstandig om ineens vijf keer per week te gaan sporten. Omgekeerd geldt ook: als je sportief aangelegd bent, kan je kiezen voor uitdagende sporten zoals hardlopen of indoor cycling.

op gewicht blijven

Calorie-inname beperken

Naast bewegen is gezonde voeding ook essentieel om een gezond gewicht te behouden. Ga ook bewust om met je eetgewoontes. Het is namelijk perfect mogelijk dat je na een tijdje weer terugvalt in je oude eetpatroon. Bijvoorbeeld dat je weer meer gaat eten of meer snoept. Om dit te voorkomen zijn er tal van apps te vinden waarin je je eetpatroon kunt monitoren en je calorieën kunt tellen. 

Eet regelmatig

Je verwacht het misschien niet, maar je kunt het beste op gewicht blijven door regelmatig te eten. Door jezelf uit te hongeren en maaltijden over te slaan, zal je metabolisme vertragen en zal je eerder bijkomen dan afvallen. Ga voor een gezond eetpatroon en let erop dat je in het weekend en tijdens vakanties niet te fel afwijkt van dit patroon. Een dagje zondigen is echt niet erg, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van want anders is de kans groot dat je weer snel zal bijkomen.

Calorie-inname beperken

Weeg jezelf regelmatig

Wat ook helpt om op gewicht te blijven, is jezelf regelmatig wegen. Doe dit altijd op hetzelfde tijdstip, bij voorkeur ‘s ochtends. Maar let op: het is normaal dat je gewicht een beetje schommelt. Wees dus niet teleurgesteld als je de ene week vijfhonderd gram meer weegt dan de week ervoor. Als je merkt dat je meer dan twee kilo bent aangekomen, is het tijd om aan de alarmbel te trekken en je eet- en bewegingspatroon onder de loep te nemen.

Beloon jezelf

De aanhouder wint. Hoe langer je het hebt volgehouden om op gewicht te blijven, hoe kleiner de kans dat je hervalt. De eerste twee tot drie jaar nadat je bent afgevallen, zijn het moeilijkste en kosten het meeste doorzettingsvermogen. Beloon jezelf dus regelmatig met iets leuks om je gezonde gedrag vol te houden. En nee, dit hoeft geen etentje op restaurant te zijn. Je kunt jezelf ook prima belonen met dingen die niets te maken hebben met eten. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een schoonheidsbehandeling of koop dat paar schoenen dat al zo lang op je verlanglijstje staat!

minder Stress