metabolisme-vertragen

6 dingen die je metabolisme vertragen

Afvallen: bij de ene gaat het dikwijls makkelijker dan bij de andere. Over de mensen die vlot afvallen, wordt wel eens gezegd dat ze een goed metabolisme hebben. Maar wat is dat eigenlijk? En wist je dat er een aantal dingen zijn die je metabolisme negatief kunnen beïnvloeden? Wij zetten zes dingen op een rijtje die je metabolisme vertragen. Als je hiermee rekening houdt, dan zal dat getal op de weegschaal wellicht iets vlotter naar beneden gaan!

Wat is metabolisme?

Je herkent het vast wel: je vriendin kan eten wat ze wil en komt geen grammetje bij. Terwijl jij al een kilo bijkomt als je nog maar naar een chocoladereep kijkt. In dat geval heeft je vriendin waarschijnlijk een beter metabolisme dan jij. Maar wat is dat nu eigenlijk? Het metabolisme, ook wel stofwisseling genoemd, is een geheel van chemische processen in de cellen van de organismen in je lichaam, waarbij voeding wordt omgezet in energie die we nodig hebben om te leven. Het is dus de manier waarop je lichaam calorieën verbrandt. 

Als je lichaam traag calorieën verbrandt terwijl je rust of slaapt, dan heb je een traag rust metabolisme, ook basaal metabolisme genoemd. In dat geval is je stofwisseling bepaald door je genen. Echter betekent dat niet dat je er niets aan kunt doen. Wil je je metabolisme een boost geven? Dan kan je onderstaande dingen beter zoveel mogelijk vermijden.

6 dingen die je metabolisme vertragen 

1. Je drinkt te weinig water

Allereerst heeft je lichaam voldoende vocht nodig om je metabolisme draaiende te houden. Als je te weinig water drinkt, dan vertraagt dat je stofwisseling en zal je sneller bijkomen. Maak er daarom een goede gewoonte van om dagelijks anderhalve tot twee liter water te drinken.

2. Je eet de verkeerde tussendoortjes

Als je wilt afvallen, dan is het logisch dat je voor caloriearme tussendoortjes kiest. Om je calorieverbranding een boost te geven, zijn meervoudige onverzadigde vetten een betere keuze. Deze helpen je vetverbranding actief te maken. Kies bijvoorbeeld voor een handjevol noten als tussendoortje. Ook zalm, chilipepers en spinazie geven je stofwisseling een boost.

3. Je drinkt geen koffie

Laat dat kopje deca of groene thee maar even staan en kies liever voor echte koffie. Je verwacht het misschien niet, maar koffie heeft een positief effect op je stofwisseling. Af en toe een shot cafeïne doet je metabolisme op volle toeren draaien. Ben je diabetespatiënt? Dan moet je wel opletten want koffie kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. 

4. Je slaapt te weinig

Nog zo’n boosdoener voor je stofwisseling: te weinig slapen! Een slechte nachtrust verstoort je slaap-waakritme en dat heeft een negatieve invloed op je metabolisme. Een tekort een slaap hindert vooral de verwerking van koolhydraten. Probeer daarom altijd gemiddeld acht uren te slapen. Hier vind je nog meer tips voor een goede nachtrust.

5. Je hebt last van chronische stress

Nog één van de dingen die je metabolisme vertragen: chronische stress. Als je stress hebt, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Een te hoog cortisolgehalte vertraagt je stofwisseling en zorgt voor een gewichtstoename. Deze boeken over stress kunnen je helpen om stress te verminderen. 

6. Je zet de verwarming te hoog

We geven toe: het is verleidelijk om de verwarming een graadje hoger te zetten als je het koud hebt. Maar als je calorieën wilt verbranden, doe je dat beter niet. Een frissere ruimte activeert namelijk de hoeveelheid ‘bruin vetweefsel’ in je lichaam, met als doel om je lichaam warm te houden. Dit soort vet verbrandt calorieën in plaats van ze op te slaan. Het is dus een echte boost voor je metabolisme!

Zo, nu weet je wat metabolisme precies is en welke dingen je metabolisme vertragen. Als je hiermee rekening houdt, dan is de kans groot dat je wat gemakkelijker zal afvallen. Alle beetjes helpen!