ontgiften

Wat is ontgiften en hoe werkt het?

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van een detox dieet. Hierbij reinig je het lichaam van afvalstoffen en gifstoffen. Naast een detox dieet zijn er ook andere vormen van detoxen, zoals: vasten, warmwaterbaden, klei behandelingen, klysma’s of darmspoelingen, oil-pulling, detox kuren en supplementen. De meeste van deze methoden zijn echter niet wetenschappelijk onderbouwd en andere hiervan niet erg comfortabel. Je kunt echter een stuk makkelijker ontgiften door op zoek te gaan naar de beste detox sapkuur voor jou. Meer over deze manier van detoxen en alle interessante info vind je hieronder.

Een sapkuur is een kuur waarbij je voor een aantal dagen alleen maar gezonde sappen drinkt. Niet bij elke sapkuur drink je sap, maar bijvoorbeeld alleen energievrije drankjes zoals water en thee. Het probleem bij deze manier van detoxen echter is dat er erg weinig calorieën worden opgenomen. 

Mensen kiezen vaak voor een sapkuur als men ervan bewust is dat de hoeveelheid koffie, suikers, vetten en andere ongezonde stoffen van invloed zijn op je gezondheid en de mate waarin je je goed voelt. Na het volgen van een detoxkuur, ontdekt men vaak wat de kern is van gezonde voeding: bewust bezig zijn met wat je eet en drinkt. Want dat heeft een positief effect op lichaam én geest. 

Wateroplosbare- en vetoplosbare stoffen

Als het gaat om het opruimen van lichaamsvreemde stoffen zoals hierboven omschreven, kan je al deze stoffen indelen in 2 soorten: wateroplosbare en vetoplosbare stoffen. Wateroplosbare stoffen kan het lichaam in het algemeen makkelijk afvoeren: de nieren halen ze uit het lichaam en je plast ze uit. Vetoplosbare stoffen moeten eerst wat verwerkingsstappen door de lever ondergaan om ze af te voeren.

Voor het opruimen van vetoplosbare stoffen heeft ons lijf twee strategieën. De eerste is de binding aan gal. Dit gebeurt in de lever. Als de stoffen zijn gebonden aan gal, worden ze  uiteindelijk via de ontlasting uitgescheiden. De tweede methode gebeurt ook in de lever. Via een proces dat biotransformatie heet, worden vetoplosbare stoffen via verschillende stappen wateroplosbaar gemaakt. Als dat is gebeurd, dan plas je de stoffen uiteindelijk uit.

Dioxines in het lichaam

Er zijn echter stoffen in ons voedsel aanwezig waar het lichaam meer moeite heeft om ervan af te komen, zoals dioxines. Dit zijn schadelijke stoffen die via het milieu in het voedsel terecht kunnen komen. Een deel van de dioxines wordt uitgescheiden en de rest wordt opgenomen door het lichaam en komt terecht in de vetcellen. Waar het zich ophoopt, waarna het heel langzaam wordt afgebroken. De juiste detox methode voor jou kan dat proces versnellen.

Er zijn verschillende manieren waarop je een detox sapkuur kunt doen. De meest gangbare manier is door aanpassingen in je dieet te maken met een sap reiniging. Die ziet er vaak als volgt uit:

  • 1 , 3 of 5 dagen vasten. Tijdens deze periode eet je niets en drink je alleen sapjes, water en/of kruidenthee
  • een periode (van enkele dagen tot maximaal 2 weken) waarin je alleen maar water, groentesap, fruit-smoothies en kruidenthee drinkt

Het is ook gebruikelijk om tijdens de detox kuur ondersteunende kruiden in de vorm van kruidenthee of supplementen te gebruiken. Bij sommige detox kuren is vaste voeding toegestaan, al is dit pas in een later stadium van de kuur. Er moet dan gekozen worden voor biologische voeding die geen allergenen bevatten. Het is tijdens een detox kuur ook goed om regelmatig te bewegen zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.