problemen met je bloeddruk

Duizelig? Dit zijn mogelijke oorzaken van duizeligheid

Word je soms duizelig en licht in je hoofd? Heb je een wazig zicht of zie je vlekjes voor je ogen? Je duizelig voelen is heel vervelend en het kan gevaarlijke situaties uitlokken. Wat zijn mogelijke oorzaken van duizeligheid? En wat kan je eventueel zelf doen om je beter te voelen? Je leest er alles over in deze blogpost! 

Oorzaken van duizeligheid

1. Duizelig: problemen met je bloeddruk

Wanneer je regelmatig last hebt van draaierigheid of wel eens flauwgevallen bent, heb je het wellicht al gehoord: “je hebt waarschijnlijk een lage bloeddruk”. Lage bloeddruk, ook hypotensie genoemd, heeft verschillende oorzaken. Echter is zo’n plotse bloeddrukval dikwijls te wijten aan het feit dat je te snel opstaat. Je lichaam reageert dan niet snel genoeg, je bloed zakt naar beneden en bereikt je hersenen niet op tijd. 

Je kunt bijvoorbeeld ook duizelig worden als je uit een warm bad komt. Je aders zijn dan uitgezet en doordat ze niet snel genoeg weer vernauwen, raakt je bloed niet vlot tot aan je hersenen. Dit heeft als gevolg dat je duizelig en licht in je hoofd wordt. Soms kan je ook wazig zien of vlekjes voor je ogen zien. In het ergste geval kan je zelfs flauwvallen.

Een laag bloedsuikergehalte

Dit kan je doen:

– Ga liggen met je voeten omhoog.

– Drink een glas water.

– Eet een zoute snack. Op die manier houdt je lichaam vocht vast waardoor je bloedcirculatie verbetert.

2. Problemen in je binnenoor

Ook complicaties in je binnenoor kunnen één van de oorzaken van duizeligheid zijn. Dit is niet zo vreemd als je weet dat je evenwichtsorgaan zich in je binnenoor bevindt. Er zijn twee mogelijke boosdoeners: een oorinfectie of de ziekte van Ménière. 

Een oorinfectie:

Een luchtweginfectie of middenoorontsteking kan zich uitbreiden naar het binnenoor. Dit wordt dan binnenoorontsteking genoemd. De symptomen zijn pijn, druk op het oor en evenwichtsproblemen. Soms moet je ook braken. Als de oorinfectie behandeld wordt, zal je duizeligheid normaal ook vanzelf verdwijnen.

wat is de ziekte van meniere

De ziekte van Ménière

Dit is een ongeneeslijke ziekte die voorkomt bij ongeveer 0,1% van de bevolking en die dikwijls voor het eerst opduikt rond je veertigste. De symptomen zijn duizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen. Zo’n aanval kan een aantal uren duren en gaat dikwijls ook gepaard met braken. Als je de ziekte van Ménière hebt, stelt de arts met jou een behandelingsplan op. Dit kan medicatie zijn, relaxatietherapie of een operatie.

3. Een laag bloedsuikergehalte

Diabetespatiënten weten er alles van: ook een laag bloedsuikergehalte, ook wel hypoglykemie of hypo genoemd, kan duizeligheid veroorzaken. Maar ook mensen zonder diabetes kunnen een hypo krijgen, al komt dat vrij weinig voor. Je krijgt een hypo wanneer je insulinedosis te hoog is of als je te weinig eet. Naast duizeligheid krijg je dikwijls ook last van rillingen, zweten en verwardheid. Na verloop van tijd kan je zelfs bewusteloos raken.

Dit kan je doen:

Neem zo snel mogelijk suiker in. Wat de juiste hoeveelheid suiker precies is, spreek je op voorhand best af met je arts. Het is immers belangrijk dat je niet té veel suiker inneemt. Wanneer je bewusteloos raakt of zelf geen suiker meer kan innemen, dan kan iemand anders je glucagon toedienen met een injectiespuit. Dit is een hormoon dat je bloedsuikerspiegel verhoogt.

Dit zijn mogelijke oorzaken van duizeligheid

4. Een ijzertekort

Voel je je vaak zwak en duizelig? Ervaar je intense hartkloppingen en hoofdpijn? En merkt je omgeving op dat je er soms wat bleek uitziet? Dan heb je misschien wel een ijzertekort. 

Dit kan je doen:

Ga langs bij je huisarts en laat je bloed controleren. Heb je echt een ijzertekort? Dan kan je ijzerrijke voeding op het menu zetten (bv. vlees, volkoren producten en peulvruchten).  Daarnaast kan je kiezen voor een voedingssupplement.

5. Migraine

Ook migraineaanvallen kunnen samengaan met draaierigheid en misselijkheid. Je hoeft trouwens niet per se hoofdpijn te hebben tijdens een migraineaanval. Wanneer je je vaak plotseling draaierig voelt, bijvoorbeeld bij stress of slapeloosheid, zou je migraine kunnen hebben zonder dat je het beseft. 

Dit kan je doen:

Hou een dagboek bij om in te noteren wanneer je migraineaanvallen krijgt. Samen met de dokter kan je dan een behandelingsplan opstellen. Dikwijls kan je zelf al veel aanvallen voorkomen door bepaalde triggers te vermijden.

mogelijke oorzaken van duizeligheid

6. Een angststoornis

Tenslotte kan ook een angststoornis één van de oorzaken van duizeligheid zijn. Als je lijdt aan een angststoornis, kan je je ook wel eens duizelig voelen in bepaalde situaties. Tijdens een paniekaanval hebben veel mensen er last van, bijvoorbeeld door hyperventilatie. Wanneer je last hebt van een angststoornis, is het belangrijk om een psycholoog of therapeut te zoeken die jou hierbij kan helpen.

Ben je vaak duizelig en maak je je zorgen? Ga dan naar je huisarts om je klachten te bespreken. Je huisarts kan je professioneel verder helpen!