matcha thee

De wonderen van matcha

Matcha, je hoort er steeds meer en meer over, het hippe drankje dat niet meer weg te denken is uit de straatbeelden. In New York City kan je er niet langs kijken iedereen loopt met het groene drankje op straat. Een matcha latte, een iced matcha, matcha thee, er is voor iedereen wel een gepast drankje! Maar wist je dat matcha eigenlijk al eeuwenoud is en het dus eigenlijk helemaal geen ‘nieuw’ drankje is? Het poeder is namelijk afkomstig van Japan. Het heeft een speciale umami smaak en is vooral populair vanwege de vele voordelen en antioxidanten dat het bevat. Wij zetten alvast enkele voordelen van matcha voor jou op een rijtje. 

Wat is matcha?

Matcha komt van een theeplant, de camelia sinesis. Het heeft een speciaal verwerkingsproces waardoor de matcha zijn heldere groene kleur krijgt. Een aantal weken voor de oogst van de plant, wordt de plant in de schaduw gezet. Ze willen verder groeien, maar moeten de kracht om te groeien dus uit zichzelf halen, en niet langer uit invloeden van buitenaf. Op deze manier maken ze een hoge concentratie aan belangrijke stoffen aan, denk maar aan aminozuren, antioxidanten, chlorofyl en L-theanine. Chlorofyl is de stof die zorgt voor de groene kleur. Hoe minder groen, hoe slechter de matcha. Heb je goede matcha? Dan proeft deze lekker, zacht en umami. Heb je slechte matcha? Dan proeft deze erg bitter en is de matcha vast en zeker van mindere kwaliteit. Door het lange proces dat matcha doormaakt, is matcha van goede kwaliteit vaak prijzig. Het proces is namelijk kostbaar en tijdrovend. 

De voordelen van matcha op een rijtje:

  • Boordevol antioxidanten

In vergelijking met groene thee bevat matcha 15 keer meer antioxidanten, dit helpt hart- en vaatziekten, kanker, diabetes te voorkomen.

  • Energieboost

Matcha boost de concentratie en het energielevel. In matcha zit er theïne die in tegenstelling tot koffie, urenlang kleine beetjes energie afgeeft. 

  • Vetverbrander

Een natuurlijke en snelle vetverbranding? Dan drink je best een kopje matcha thee per dag. Het is effectiever dan dieetpillen en bovendien veel gezonder. 

  • Immuunsysteem booster

Calcium, Vitamine A, E en C, kalium, ijzer, eiwitten,… allemaal goede stoffen voor je immuunsysteem. 

  • Rust in je hoofd

Matcha bevat L-theanine, het kalmeert de geest. Het is dus eigenlijk een ideaal drankje voor een meditatie of mindfullness sessie. 

  • Detox

Chlorofyl, is een perfecte ontgifter, het zorgt ervoor dat alle gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd.