zijn wespen goed

Alles wat je moet weten over wespen en waarom ze goed zijn voor ons

Veel mensen vliegen omhoog als er een wesp in de buurt is en zeker als deze besluit om van je drankje of versnaperingen mee te genieten. Geliefd zijn wespen daarom vaak niet, maar daarom niet minder interessant. Hieronder lees je alles wat je moet weten over wespen en wat hen zo interessant maakt… ze zijn namelijk nuttiger dan je denkt.

Waarom kom je in de wintermaanden geen wespen tegen?

In de winter zul je geen wespen meer tegenkomen. De enige wesp die namelijk de winter overleeft, is de koningin. Zij begint in het voorjaar met het bouwen van een nest en het leggen van eitjes, waarmee ze een nieuw begin maakt van haar koninkrijk. De eerste lading larven wordt door de koningin verzorgd, totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters, die overigens onvruchtbaar zijn. Daarna is het de beurt aan deze werksters om alle komende larven van voedsel te voorzien, denk hierbij aan spinnetjes en andere insecten. Als dank krijgen ze een zoete vloeistof van de larven. 

waarom zijn wespen goed voor ons

Waarom heb je vooral in augustus last van wespen?

Wespen zie je vooral in de maand augustus, dat komt omdat de koningin in die maand doorgaans stopt met het leggen van eitjes. De larven zijn op en de werksters zijn werkloos. Ze missen de zoete substantie van de larven en gaan verveeld op zoek naar andere zoetigheden… zoetigheden die bijvoorbeeld bij jou op tafel staan.

Het nut van de wesp

Wespenhaters willen het misschien niet horen, maar wespen zijn zeker wel nuttig. Ze jagen namelijk op insecten, zoals muggen, vliegen, bladluizen en rupsen. En dat aantal is niet gering. Een nest van 5000 wespen vangt dagelijks zo’n 80.000 vliegen en muggen. Dat is enorm veel. Ze verlenen ons daarom een behoorlijke dienst. En wist je ook al dat er soorten zijn die helpen bij de bestuiving van bloemen en planten?

Hoe werkt een wespenval?

Mocht je ze beu zijn, dan kun je een wespenval aanschaffen. Een geurige vloeistof lokt de wespen richting de opening van de val. Deze opening is groot en heeft geen opstaande randen. Als de wesp iets naast het gat landt, vindt hij de opening snel genoeg. Via het brede gat loopt de wesp door een buisje dat steeds dunner wordt. Dit buisje loopt uit in een doorzichtige opvangbak. Bij goede wespenvangers past het wespen lichaam precies door de opening aan de binnenkant. Maar een kleine opening kan de wesp niet terugvinden.

nut van wespen

Opgesloten

Door de doorzichtigheid van opvangbak en het buisje is de opening niet te vinden. Het beestje heeft bovendien de neiging zich langs de rand te bewegen, waar de opening helemaal niet zit. Die zit namelijk meer in het midden van de opvangbak. Alleen puur toevallig vindt de wesp soms de weg naar buiten terug. Ze zijn niet slim genoeg om bewust op andere plekken te zoeken naar openingen. Uiteindelijk sterven ze in de vloeistof. 

Wespen kun je niet lokken met kunstmatige zoetstoffen

Volgens verdelgingsbedrijven heeft het geen zin om wespen in een val te lokken met suikervrije frisdrank, dus waarschijnlijk merken ze een verschil tussen normale cola en cola light. Naar wespen en suikervrije frisdrank is voor zover we weten geen onderzoek gedaan. Het is wel duidelijk dat het vermogen om de zoetheid van kunstmatige zoetstoffen te kunnen proeven erg verschilt per diersoort en per soort zoetstof. Ratten en muizen bijvoorbeeld proeven geen aspartaam, wij wel. Dat komt omdat ze een ander soort zoet receptoren hebben dan wij. Bromvliegen reageren niet op de zoetstoffen in frisdrank, maar fruitvliegjes weer wel.

Een belangrijke wespensoort wordt steeds kleiner

Goed nieuws voor wespenhaters: een van de soorten wordt steeds kleiner. De Universidad de Castilla-La Mancha in Spanje meette 200 boswespen, een soort die vooral in West-Europa voorkomt, uit de collectie van het natuurhistorisch museum van Madrid. De oudste kwam uit 1904. Hoe nieuwer de wesp, hoe kleiner. Uit de berekeningen blijkt dat de wespen krimp gelijke tred houdt met het warmer wordende klimaat… het lijkt er dan ook op, alsof we straks erg kleine wespen zullen hebben.

Groene munt en wespen gaan niet goed samen

Voordat je bij overlast van de wespen als een gek met je armen begint te zwaaien, bedenk dan dat een wesp een stofje afscheidt dat soortgenoten aantrekt als hij zich bedreigd voelt. Als je wespen bezoek wil voorkomen, ga dan niet zwaar geparfumeerd buiten zitten, want ze houden van zoete geurtjes. Groene munt, kruidnagel, citroen en lavendel vinden ze stinken, dus bestel vooral een verse muntthee op het terras… maar dan wel zonder honing uiteraard.