tekenen van diabetes

Wat zijn de eerste tekenen van diabetes?

Meer dan een miljoen mensen heeft diabetes in Nederland. Veel mensen hebben suikerziekte zonder dat ze het weten, simpelweg omdat ze niet met hun vage klachten naar de huisarts gaan. De eerste tekenen van diabetes zijn dikwijls subtiel. Kan je meerdere symptomen van diabetes uit dit lijstje aanvinken? Dan doe je er goed aan om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

1. Eerste tekenen van diabetes: veel plassen (ook ‘s nachts)

Wat zijn de eerste symptomen van suikerziekte? Als je diabetes hebt, maakt je lichaam niet genoeg insuline aan waarmee suiker wordt afgebroken. Hierdoor zit er dus veel suiker in je bloed waar je lichaam vanaf wil, met als gevolg dat je meer moet plassen. Wanneer je merkt dat je wel erg veel naar het toilet moet en ook ‘s nachts meerdere keren wakker wordt om te plassen, dan kan dit één van de eerste tekenen van diabetes zijn.

2. Eerste symptomen van suikerziekte: veel dorst

Aangezien het eerste symptoom is dat je veel naar het toilet moet gaan, heeft dit als gevolg dat je veel dorst hebt. Sommige mensen weten echter niet dat ze suikerziekte hebben en drinken veel cola of vruchtensap, waardoor ze alleen maar meer suiker binnenkrijgen.

Wat zijn de eerste tekenen van diabetes

3. Symptomen diabetes: slechte adem

Volg je een ketogeen dieet? Dan kan je last van een slechte adem hebben. Echter kan een slechte adem ook één van de eerste symptomen van suikerziekte zijn. Vooral als je een vies zoete adem hebt of een adem die naar aceton ruikt, kan het zijn dat je lichaam in ketose is zonder dat je het zelf weet. Dit betekent dat je lichaam in plaats van suiker vet gaat verbranden.

4. Wazig zicht

Een wazig zicht is een veelvoorkomend symptoom van diabetes bij vrouwen. Door een te hoog suikergehalte kan er namelijk vocht in de ooglens komen waardoor je een wazig beeld krijgt. Zodra je glucose levels worden verbetert, zal je ook weer scherper zien. Heb je naast een wazig zicht ook andere symptomen uit dit lijstje? Dan ga je beter eerst naar de huisarts in plaats van naar de opticien. 

5. Slapende handen en voeten

Voel je dikwijls prikjes in je handen, armen en benen? En heb je vaak het gevoel dat je voeten slapen, of een ander lichaamsdeel? Ook dit kan één van de eerste tekenen van diabetes zijn. Aangezien je bloed niet vlot meer stroomt, kan je last hebben van zulke tintelingen.

6. Slechte genezing

Als je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, genezen blauwe plekken en wondjes minder snel dan normaal. Bovendien heb je een hoger risico op een infectie omdat de suiker in je bloed bacteriën kan aanwakkeren.

de eerste tekenen van diabetes

7. Altijd moe

Voel je je altijd moe? Als je suikerziekte hebt, zet je lichaam geen koolhydraten om in glucose, en krijgt je lichaam daar dus geen energie van. Dit kan ervoor zorgen dat je je erg moe voelt, ook als je eigenlijk een prima slaapritme hebt. Uiteraard kan chronische vermoeidheid ook andere oorzaken hebben. Maar als je naast dit symptoom ook andere klachten hebt, kan dit wijzen op suikerziekte.

8. Afvallen zonder reden

Als je plotseling afvalt zonder dieet of zonder dat je er moeite voor doet, kan dit op diabetes wijzen. Insuline beweegt suiker van je bloed naar je cellen waar je energie van krijgt. Als je een tekort aan insuline hebt, dan moet je lichaam andere dingen verbranden: spieren en vet. Dit heeft als je gevolg dat je ineens erg afvalt. Wanneer je tussen de vijf en tien procent van je lichaamsgewicht bent kwijtgeraakt in de voorbije zes maanden, dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan.

9. Schimmelinfecties

Als vrouw kan het gebeuren dat je vaker schimmelinfecties krijgt als je suikerziekte hebt. Door alle suiker in het bloed wordt schimmel gevoed waardoor je vaker een infectie krijgt. Zeker als je in een paar maanden meerdere infecties hebt gehad, kan dit wijzen op een te hoge bloedsuiker.

10. Jeuk

Mensen met diabetes hebben ook veel last van jeuk. Omdat suiker schimmel voedt, kan je schimmelinfecties op de huid krijgen met jeuk tot gevolg. Natuurlijk kan jeuk ook andere oorzaken hebben, maar wees alert als je ook andere symptomen uit dit lijstje hebt. 

eerste tekenen van diabetes

11. Donkere vlekken

Tenslotte hebben veel diabetespatiënten donkere vlekken in hun nek, oksels of schaamstreek. Echter is dit niet altijd een teken van diabetes. Bij vrouwen kan dit namelijk ook één van de symptomen van PCOS zijn. 

Dit zijn de eerste tekenen van diabetes. Kan je meerdere symptomen uit dit lijstje aanvinken? Dan is het een goed idee om naar de huisarts te gaan.