werkhouding

Zo kun je je houding op het werk verbeteren

Voor veel mensen in Nederland vereist hun baan dat ze voor langere tijd achter een bureau moeten zitten. Dagen die voornamelijk zittend worden doorgebracht, brengen mensen echter het risico op chronische pijn en aandoeningen die allemaal van invloed zijn op de gezondheid en productiviteit op de lange termijn. Om chronische gezondheidsproblemen te voorkomen en jouw welzijn te verbeteren, is het belangrijk om gezonde werkplek gewoonten te implementeren die je houding op het werk verbeteren door middel van een ergonomische bureaustoel, goede houding en andere hulpmiddelen.

Wat is ‘zitziekte’?

Ondanks dat kantoorwerk een van de veiligste banen is die je kunt hebben, staat het tegenwoordig ook bekend om zijn eigen gezondheidsproblemen. “Zitziekte” is een term die onlangs is bedacht omdat nieuw onderzoek suggereert dat langdurig zitten zonder voldoende lichaamsbeweging en uitlijning van de wervelkolom kan leiden tot verschillende langdurige gezondheidsproblemen, waaronder musculoskeletale aandoeningen

Waardoor kun je tijdens werken achter een bureau last van je lijf krijgen?

Verschillende onderzoeken hebben door de jaren heen gekeken naar de gewoonten van kantoormedewerkers en velen hebben sterke correlaties gevonden tussen aan een bureau zitten en chronische rugpijn. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat, ongeacht hoeveel je beweegt, zitten je nog steeds het risico op ziekte en chronische pijn kan geven. Er zijn verschillende redenen waarom bureauwerk deze symptomen veroorzaakt, waaronder:

– Een slechte opstelling van het werkstation veroorzaakt nek klachten als computermonitoren niet op ooghoogte staan

– Slechte gewoonten zoals het kruisen van je enkels en benen veroorzaken een verkeerde uitlijning van de heup

– Gebrek aan beweging beperkt de bloed- en voedingsstroom naar de tussenwervelschijven

– Continu zitten verhoogt de slijtage van de tussenwervelschijven

Hoewel bureauwerk sterk verband houdt met chronische rug- en nekpijn, zijn er manieren om langdurige schade en ziekte te verminderen door een paar gezonde houding gewoonten aan te nemen.

Tips voor een betere ergonomie op het werk

Om chronische nek- en rugpijn en andere gezondheidsproblemen die samenhangen met bureauwerk te voorkomen, is het belangrijk om een ​​goede ergonomie toe te passen. De term ergonomie verwijst over het algemeen naar de praktijk om jouw werk aan je lichaam aan te passen.  Hieronder vind je enkele tips voor een goede houding, zodat je pijn kunt verminderen en de algehele gezondheid van jouw lichaam kunt verbeteren.

Een neutrale houding

Neutrale houding is de natuurlijke uitlijningspositie van de wervelkolom, een houding die volledig recht is van top tot teen. Wanneer de natuurlijke uitlijning van de wervelkolom wordt aangetast, zoals door slungelig, ineengedoken of letsel, kan dit compressie van de wervelkolom, zenuwbeknelling en spierspanning veroorzaken.

Houd rekening met rug- en nekpijn

Om problemen met de wervelkolom te voorkomen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je dagelijkse welzijn. Controleer aanhoudende symptomen zoals stijfheid, pijn en pijn in de rug, schouders en nek. Maak dagelijkse of regelmatige aantekeningen als de symptomen zich voordoen, het kan je helpen patronen in je gewoonten en routines vast te stellen die mogelijk bijdragen aan de pijn.

Als je voldoende tijd hier in steekt, kun je merken dat de pijn op bepaalde dagen of op bepaalde tijden van de dag erger is. Je zult waarschijnlijk ook merken dat je lichaam tijdens werkuren anders aanvoelt dan na het werk of in het weekend. Met deze informatie kun je beginnen met het aanpassen van je houding op het werk en bewust rugpijn voorkomen.