Hoe kan ik op een natuurlijke manier vocht afdrijven

Hoe kan ik op een natuurlijke manier vocht afdrijven?

Je lichaam bestaat voor 70% uit water, maar normaal gezien merk je daar niks van. Echter kan het gebeuren dat je tijdelijk meer vocht vasthoudt, bijvoorbeeld door warm weer, hormonale veranderingen, overgewicht of te lang staan. Dat vocht hoopt zich dikwijls op in handen en voeten met dikke enkels en opgezwollen vingers als gevolg. Wanneer je vocht vasthoudt, dan voel je je daar waarschijnlijk niet prettig bij en wil je er zo snel mogelijk vanaf. In dit artikel delen we een aantal huismiddeltjes waarmee je op een natuurlijke manier vocht kunt afdrijven.

1. Op een natuurlijke manier vocht afdrijven: drink meer water

Wat helpt om vocht af te drijven? Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar toch kan het zeker helpen om meer water te drinken. Dat je lichaam extra vocht vasthoudt, kan namelijk een teken zijn van je lichaam dat er mogelijk een vochttekort zal optreden. Meer water drinken is dus de boodschap! Drink niet te veel ineens maar verspreidt dit meerdere keren over een dag. Wanneer je vocht vasthoudt door PMS (premenstrueel syndroom), dan kan meer water drinken heel goed helpen.

2. Eet minder zout

Hoe kun je het beste vocht verliezen? Zout zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Wanneer je het idee hebt dat je lichaam teveel vocht vasthoudt, eet dan enkele dagen zoutarm en gebruik meer verse kruiden om je gerechten op smaak te brengen. Voeg geen zout toe en vermijd zout in voedsel

3. Eet voeding wat vocht afdrijft

Veel groenten-, kruiden- en fruitsoorten bevatten vochtafdrijvende eigenschappen. Denk aan cranberrysap, rauwe kool, asperges, ananas en peterselie. Ook knoflook mag niet in dit rijtje ontbreken want dit is een prima middel om vocht af te drijven. Als je last hebt van overtollig vocht, dan wordt er aangeraden om ‘s ochtends op een rauwe knoflookteen te kauwen. Echter kunnen we ons voorstellen dat je dit iets te heftig vindt. In dat geval doe je er goed aan om zoveel mogelijk knoflook in je soepen, salades en andere gerechten te verwerken. 

4. Neem een bad met zuiveringszout

Hoe kan ik op een natuurlijke manier vocht afdrijven? Ook zuiveringszout of baking soda is een uitstekend middel dat kan helpen tegen overtollig vocht. Neem een bad met ongeveer 500 gram zuiveringszout. Dit helpt je lichaam vocht af te drijven. Daarnaast zal het helpen om je lichaam te ontdoen van zout en afvalstoffen. Hetzelfde geldt overigens voor bitterzout en magnesiumzout. Deze hebben allemaal hetzelfde effect.

zo kun je op een natuurlijke manier vocht afdrijven

5. Leg je benen omhoog

Te lang stil zitten is nooit goed en zeker niet als je vocht vasthoudt. Als je zit, bijvoorbeeld tijdens het thuiswerken, doe dan regelmatig even je benen omhoog. Als je ligt of slaapt, leg dan een kussen onder je benen of zet het onderste deel van je bed een beetje omhoog zodat het vocht makkelijker naar beneden kan zakken. En wat ook goed helpt: een kwartiertje op je rug liggen met je benen omhoog tegen de muur. Probeer het maar eens!

6. Blijf bewegen

Bewegen is een uitstekende manier om vocht af te drijven. Kies voor rustige vormen van beweging zoals wandelen, fietsen of tennissen. Span je net genoeg in zodat je wat gaat zweten. Op die manier voer je vocht, zout en afvalstoffen op een natuurlijke manier af. Thuis meer bewegen? Dat doe je met deze 5 tips!

7. Vocht verliezen afvallen

Heb je overgewicht? Dan kan afvallen helpen. Wanneer je te zwaar bent, dan kan je meer vocht vasthouden doordat er meer gewicht op je bloedvaten en lymfevaten drukt. Dit kost je lichaam meer moeite om het bloed en vocht naar boven te pompen. Wanneer dit niet goed lukt, dan hou je meer vocht vast. Er zijn verschillende manieren om af te vallen. Zo kan je afvallen door het drinken van eiwitshakes, maar ook door een gezonde levensstijl aan te houden. Dit laatste houdt in: gezond en gevarieerd eten en voldoende bewegen. 

8. Gebruik koude kompressen

Tenslotte kan je gezwollen lichaamsdelen koelen met koude kompressen of ijs. Doe ijsblokjes in een zak, wikkel deze in een handdoek en leg hem op je te koelen lichaamsdeel. Dit is een prima manier om gezwollen lichaamsdelen, zoals dikke enkels, weer terug te brengen naar de normale verhouding.

op een natuurlijke manier vocht afdrijven

Als je tijdelijk vocht vasthoudt, dan is dit meestal een onschuldig probleem. Maar als het probleem lang aanhoudt en je ook last hebt van andere symptomen, dan kan er een andere medische oorzaak van het overtollig vocht zijn. Bij twijfel is het verstandig om dit even met je huisarts te bespreken.