Hoe kom je snel van een blauwe plek af

Hoe kom je snel van een blauwe plek af?

Sommigen hebben nooit last van een blauwe plek, terwijl anderen er juist heel gevoelig aan zijn. Blauwe plekken zien er niet mooi uit en kunnen soms flink pijn doen. Hoe kom je snel van een blauwe plek af? Met de volgende tips kan je blauwe plekken behandelen en sneller laten vervagen.

Hoe ontstaan blauwe plekken?

Ben je ergens tegenaan gelopen? Dan is de kans groot dat je een blauwe plek krijgt. Dit is een onderhuidse bloeduitstorting als gevolg van beschadigde bloedvaatjes. Het bloed stapelt zich op en komt tussen de omliggende weefsels onder de huid terecht. Bloed heeft een rode kleur, maar doordat de huid als een filter werkt, krijg je een blauwe of soms paarse kleur te zien. Blauwe plekken zijn gelukkig ongevaarlijk, maar ze kunnen soms wel pijn doen en ze zien er niet mooi uit. Dit brengt ons bij de volgende vraag!

Hoe kom je snel van een blauwe plek af?

1. Laat de blauwe plek gerust

Het klinkt tegenstrijdig, maar een blauwe plek zal het snelste genezen wanneer je hem met rust laat. Door de plek aan te raken en zachtjes te masseren, bestaat de kans dat er nog meer bloedvaatjes beschadigd raken en dan ben je natuurlijk nog verder van huis.

Wist je trouwens dat blauwe plekken boven je hart sneller genezen? Dit komt doordat het bloed sneller terugstroomt naar je hart. Als je bijvoorbeeld een blauwe plek op je been hebt, zal het langer duren vooraleer deze bloeduitstorting geneest. In dat geval laat je je been het beste op de bank rusten met een kussen eronder. Op die manier ligt de plek een tikkeltje hoger en dit komt het genezingsproces alleen maar ten goede.

van een blauwe plek afkomen

2. Smeer arnicazalf tegen blauwe plekken 

Wil je toch graag iets op de plek smeren? Kies dan voor arnicazalf. Arnica is een geneeskrachtige bloem die ontstekingsremmende en pijnstillende bestanddelen bevat. Bovendien is arnica rijk aan flavonoïden die de bloedvaten beschermen en een goede doorbloeding stimuleren. Arnica is een natuurlijk middel dat vrijwel geen bijwerkingen heeft in combinatie met andere medicijnen en is dus prima te gebruiken tegen blauwe plekken. Je mag deze zalf één tot twee keer per dag gebruiken.

3. Geef je lichaam voldoende vitamine C

Vitamine C versnelt de genezing van wondjes waardoor het dus geen kwaad kan om extra vitamine C supplementen in te nemen. Daarnaast doe je er goed aan om voeding die rijk is aan vitamine C op het menu te zetten. Denk aan gele paprika, aardbeien, kiwi, sinaasappel en ananas. Met deze laatste vier fruitsoorten kan je bijvoorbeeld een heerlijke smoothie maken!

4. Stop met roken

Deze laatste tip klinkt misschien een beetje drastisch, maar roken heeft een negatieve invloed op de genezing van wondjes en blauwe plekken. Je lichaam maakt namelijk minder weefsel aan om de wondjes te genezen. Bovendien vertraagt het de ingroei van je bloedvaten. Wanneer je regelmatig last hebt van blauwe plekken, is dit zeker een punt om over na te denken. Vind je het moeilijk om de sigaretten te laten liggen? Hier kan je meer lezen over de mogelijkheden om te stoppen met roken

snel van een blauwe plek afkomen

Zo, met deze tips kom je snel van die blauwe plek af. Heb je er regelmatig last van? Bespreek dit probleem dan met je huisarts want misschien is bepaalde medicatie wel de oorzaak van je blauwe plekken. Sommige medicijnen zoals aspirines veroorzaken namelijk een dunner wordende huid. Net als medicatie met corticosteroïden, wat dikwijls genomen wordt door astmapatiënten.