Hoe je de perfecte groene smoothie maakt

Dat groene smoothies razend gezond zijn weten we ondertussen wel. Een decennia geleden kwamen de groene smoothies in opmars. Het leek er even op dat ze de zoveelste rage op voedselgebied zouden worden. Maar nu inmiddels een decennia later zijn de groene smoothies een vast onderdeel geworden van een verantwoord voedingspatroon. En dat is ook niet zo raar. Groene smoothies zijn eenvoudig klaar te maken, makkelijk mee te nemen en bewezen goed voor onze gezondheid. Over hoe je de beste groene smoothie maakt is het nodig debat. In dit artikel zullen we daar onze visie op geven. 

Wat maakt groene smoothies zo gezond?

Om de perfecte groene smoothie klaar te kunnen maken is het van belang dat je weet wat ze zo gezond maakt. Zo kan je ervoor zorgen dat je groene smoothie deze elementen bevat.

Een groene smoothie maak je altijd uit minimaal 3 verschillende ingrediënten. Deze zijn een vloeistof, een groene bladgroente en fruit.

De vloeistof heeft invloed op hoe gezond je smoothie is en hoe deze smaakt. Maar de belangrijkste functie van de vloeistof is om er voor te zorgen dat deze goed vloeibaar en drinkbaar is. Als vloeistof kan gewoon water worden gebruikt. Water is altijd goed voor het lichaam. Door andere vloeistoffen te gebruiken kan je de smoothie andere gezondheidskwaliteiten geven. Zo kan je gebruik maken van een plantaardige melkvervanger. Dit zorgt voor extra eiwitten en koolhydraten in je groene smoothie. Soms zijn melkvervangers ook verrijkt met bepaalde vitamines en mineralen zoals calcium en vitamine B12.

Je kunt ook kokoswater als vloeistof gebruiken. Hierin zitten elektrolyten en het is daarom bijzonder geschikt voor het aanvullen van vochtverlies door het sporten.

Voor een gezonde groene smoothie is het in ieder geval belangrijk dat er geen gebruik wordt gemaakt van melk. Een groene smoothie heeft namelijk een deel van haar gezonde eigenschappen te danken aan het chlorofyl wat in de groene bladgroente zit. Chlorofyl is een bioactieve stof die ons lichaam helpt om zich te ontdoen van toxische stoffen. Chlorofyl bindt zich aan melk waardoor het lichaam deze stof niet goed meer kan inzetten voor het ontgiften.

Wat een smoothie nog meer zo gezond maakt zijn natuurlijk de vitamines en mineralen. Ook belangrijk zijn de voedingsvezels. Ons lichaam heeft deze nodig om de spijsvertering gezond te houden. Om deze reden maak je smoothies het beste met behulp van een blender en niet met een slowjuicer. Met een blender blijven alle vezels bewaard terwijl ze in een slowjuicer achter blijven in de vorm van de pulp.

Het bereiden

Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de perfecte en meest gezonde groene smoothie maakt.

Stap #1

Het is belangrijk dat je je groene smoothie lekker vindt. Dit motiveert om de volgende dag weer zo’n gezonde smoothie klaar te maken. Hiervoor is een bepaalde balans tussen de groene bladgroente en het fruit van belang. De groene bladgroente is bitter van smaak en het fruit zorgt voor tegenwicht omdat het zorgt voor zoetigheid. Om er zeker van te zijn dat je smoothie heerlijk zoet is gebruik je 60% fruit ten opzichte van 40% groene bladgroente. Als je gewend bent aan de smaak van smoothies kan je dit eventueel gaan verschuiven richting 40% fruit en 60% groene bladgroente.

Je kan de maten afmeten met kopjes. Een goede verhouding is 2 kopjes met groene bladgroente, 2 kopjes met vloeistof en 3 kopjes met fruit.

Groene bladgroenten die geschikt zijn: spinazie, boerenkool, andijvie, paksoi, snijbiet en rucola.

Fruitsoorten die geschikt zijn: banaan, mango, blauwe bessen, sinaasappels, avocado’s, peer, perzik, appel, druiven, aardbeien, bramen, rode bessen en ananas. 

Stap # 2

Je wilt voorkomen dat er stukjes in de smoothie zitten. Dit drinkt niet fijn. Doe daarom als eerste de vloeistof samen met de groene bladgroente in de blender. Zet de blender op vol vermogen en laat deze een minuut draaien tot dat je geen stukjes meer ziet. Vervolgens voeg je het in partjes gesneden fruit toe. Vervolgens laat je de blender weer een minuut op vol vermogen draaien. Als je blender niet zo krachtig is dan kan het nodig zijn dat je het nog langer laat draaien. Je smoothie is pas goed als deze helemaal glad is en door een rietje te drinken. Blijft je smoothie te dik dan moet je er nog een beetje vloeistof aan toe voegen.

Stap #3

Zeker in de zomermaanden is het lekker om een koele smoothie te drinken. Voor dit doel kan je ijsklontjes aan je smoothie toevoegen in de blender. Dit doe je pas nadat de groenten en het fruit helemaal glad vermalen zijn. Laat het ijs meedraaien tot dat het ijscrush is. In plaats van ijsklontjes te gebruiken kan je ook gebruik maken van ingevroren fruit. Je kunt het fruit zelf, een dag van tevoren invriezen. Maak het eerst schoon en snij het in kleine blokjes alvorens je het invriest. Je kunt in de supermarkt ook kant-en-klaar ingevroren fruit kopen.

Stap #4

Is je groene smoothie nog te bitter nadat je deze hebt bereid? Voeg dan een natuurlijke zoetstof toe. Stevia is hiervoor een mooie natuurlijke zoetstof. Je zou ook gebruik kunnen maken van honing maar dit bevat wel meer calorieën. In plaats van een zoetstof kan je ook extra fruit toevoegen om je smoothie zoeter te maken

Stap #5

Voor het bereiden van de perfecte smoothie kan je het beste even rustig de tijd uittrekken. Ben je geen ochtendmens dan kan het een idee zijn om je smoothie de avond van tevoren alvast klaar te maken. Deze kan je in de koelkast met gemak 24 uur bewaren. In de ochtend kan je dan direct genieten van een heerlijk koele smoothie en kan je wat langer op bed blijven liggen.

Wil je aan de slag met het bereiden van jouw perfecte groene smoothie? Check dan hier voor de beste groene smoothie recepten.