Zijn vruchtensapjes eigenlijk wel zo gezond?

Zijn vruchtensapjes eigenlijk wel zo gezond?

 

gezonde drankjes

Bij een gezonde levensstijl zijn we geneigd te denken aan het drinken van veel water, uitgebalanceerde voeding en het eten van veel groenten en fruit. Veel mensen denken dat verse vruchtensappen, dus niet de drankjes uit pakken waar talloze suikers en kleur-, geur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd, een gezonde bijdrage leveren. Maar is dit wel zo? Of zijn vruchtensappen eigenlijk helemaal niet zo gezond?

De effecten van fruit op de gezondheid

Het eten van fruit draagt positief bij aan de algehele gezondheid, omdat er veel vitaminen, voedingsstoffen en mineralen in zit. Vitamine C is nodig, omdat het de weerstand in stand houdt. Ook functioneert deze vitamine als antioxidant in het menselijk lichaam en hebben we het nodig om ijzer op te kunnen nemen. Bij de vorming van bindweefsel speelt vitamine C ook een belangrijke rol. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, krijgen we ook binnen door het eten van fruit. Deze vitamine is essentieel voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van twee stuks fruit is een prima referentie om te helpen het lichaam gezond te houden.

Vers fruit vs. vruchtensap

gezonde voedingEen logische gedachtegang zou zijn dat vruchtensap gezond is. Fruit is immers gezond en vruchtensap is gemaakt van fruit, toch? Dit is niet waar. In tegenstelling tot fruit, staan vruchtensappen niet in de schijf van vijf. Dit is zo, omdat vruchtensappen een negatief effect op de gezondheid hebben. Door de bereiding van vruchtensap gaan er veel essentiële voedingsstoffen verloren. Zo komen de voedingsvezels die wel in vers fruit zitten, niet meer voor in vruchtensappen. Ook zitten vruchtensappen boordevol vruchtsuikers, waardoor ze niet alleen ongezond zijn, maar ook nog eens rijk aan calorieën. De kans op overgewicht en diabetes type 2 wordt aanzienlijk vergroot door het overmatig drinken van vruchtensap.

Suiker blijft suiker

Vruchtsuikers of fructose, zijn uiteindelijk ook gewoon suikers met dezelfde nadelige gezondheidseffecten. Suiker blijft suiker voor je lichaam. Jouw lijf zal niet anders reageren op suiker dat uit vruchtensap afkomstig is dan op de suiker die in cola is verwerkt. Ook vruchtensuikers worden, evenals andere suikers, omgezet in glucose. Het is een snelle energieleverancier, met de piek in je bloedsuikerspiegel en de welbekende dip als gevolg. Het overschot aan suikers, en ja, dus ook dat van vruchtsuikers, wordt omgezet in vetzuren, wat je gewicht uiteindelijk niet ten goede komt.

Vruchtensappen zijn niet gezond

Je zult inmiddels begrijpen dat er meer nadelen dan voordelen kleven aan het drinken van vruchtensappen. Enkele voordelen zijn het gemak van het nuttigen van vruchtensappen en de vitaminen die erin zitten, al zijn dit er vele malen minder dan de hoeveelheid in vers fruit. Deze enkele voordelen wegen echter niet op tegen de vele nadelen. Denk aan het risico op nare ziekten als diabetes, de kans op overgewicht en de schade de enorme hoeveelheden suikers kunnen aanrichten aan je gebit. Als je iemand bent die vaak vruchtensappen drinkt, omdat je altijd dacht dat dit een gezonde gewoonte is, dan kun je dit in de toekomst beter achterwege laten. Het drinken van dergelijke sappen heeft meer nadelige effecten op je gezondheid dan positieve. Door dagelijks de aanbevolen hoeveelheden groente en fruit te eten, krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Het drinken van fruitsap is dan ook overbodig.

Maaaaaaaar het is nog altijd beter om een glas vruchtensap te drinken dan een glas ijsthee!

Drink altijd met mate(n).

verantwoorde drankjes