drinken bij warm weer

Wat drinken bij warm weer? 6 do’s en don’ts

Op warme zomerdagen is het ontzettend belangrijk om voldoende te drinken. Een laag vochtgehalte is niet alleen slecht voor je huid, maar ook voor je algemene gezondheid. Als je te weinig drinkt met warm weer, dan loopt je lichaamstemperatuur op, verslechtert je doorbloeding en kan je zelfs een hitteberoerte krijgen. Blijven drinken is dus de boodschap! Maar wat drinken bij warm weer? In dit artikel vertellen we wat je beter wel en niet kunt drinken tijdens deze warmte.

Wat drinken bij warm weer? 

Water

We vertellen je waarschijnlijk niets nieuws wanneer we zeggen dat je veel water moet drinken met warm weer. Normaal is het aangeraden om anderhalve tot twee liter water per dag te drinken, maar op warme dagen mag dat gerust nog wat meer zijn. Waarom is water drinken goed voor je? Water werkt alle afvalstoffen uit je lichaam en voorkomt hoofdpijn en spierkrampen. 

Vind je water saai om te drinken? Dan kan je er perfect een smaakje aan toevoegen. Denk aan een paar schijfjes komkommer of voeg sinaasappel, citroen of munt toe. Als je hierdoor meer water drinkt, dan is dat alleen maar mooi meegenomen!

Thee

Is warm drinken goed met warm weer? Ja! Wellicht denk je er niet meteen aan om warm te drinken tijdens heet weer. Echter is thee in de zomer juist heel goed voor je. Omdat je iets warms drinkt, krijgen je hersenen een signaal dat je lichaam afgekoeld moet worden. Dit heeft als resultaat dat je het wat minder warm hebt, ideaal dus!

Wat te drinken bij warm weer

Koffie

Koffie drinken met warm weer? Dat kan ook! Dikwijls wordt gezegd dat koffie vochtafdrijvend is maar dat klopt niet helemaal. Je moet van koffie wel sneller plassen maar niet vaker of meer. Koffie zorgt er dus niet voor dat je lichaam uitdroogt. Mocht je toch geen zin hebben in warme koffie, dan kan je ook prima voor de koude variant kiezen: ijskoffie! Gooi een paar ijsklontjes in je glas en schenk daar koffie bij. Zo lekker!

Wat kan je beter niet drinken bij warm weer?

Ijswater

Een ijskoud glas water mag dan lekker fris zijn op warme dagen, maar let er toch mee op. Ijskoud water kan er namelijk voor zorgen dat je maag van slag raakt met vervelende krampen als gevolg. En daar zit je echt niet op te wachten tijdens hete dagen.

Frisdrank

Frisdrank bij warm weer is niet per se slecht, maar een geweldig idee is het ook niet. Frisdranken bevatten veel calorieën en suikers, wat erg belastend voor je lichaam kan zijn. Daarnaast houdt frisdrank je vochtgehalte niet op peil en gaat het uitdroging niet tegen. Het kan heus geen kwaad om een blikje cola te drinken, maar drink dit niet de hele dag door als het heel warm is.

Wat drinken bij warm weer

Alcohol

Tenslotte is alcohol bij warm weer ook niet zo’n goed idee. Hoe lekker die zomerse cocktail ook smaakt, goed voor je lichaam is het niet. Alcohol zorgt ervoor dat hydraterende vloeistoffen, die je lichaam hard nodig heeft tijdens warme dagen, je lichaam veel sneller verlaten. Dit heeft als gevolg dat je lichaam kan uitdrogen. Let dus goed op als je bij warm weer op een terrasje zit. Wil je toch graag een glaasje wijn drinken? Drink daarna dan altijd een glas water om je vochtgehalte op peil te houden.