Wakker met hoofdpijn

Wakker worden met hoofdpijn: 10 oorzaken

Wakker worden met hoofdpijn is geen prettig begin van de dag. Helaas hebben veel mensen hier last van. Gelukkig is de oorzaak van ochtendhoofdpijn meestal niet ernstig, maar het is natuurlijk wel vervelend. Hoofdpijn na opstaan komt vaak voor bij mensen met slaapproblemen, maar ook snurken, tandenknarsen en medicatie kunnen ervoor zorgen dat je wakker wordt met hoofdpijn. In dit artikel hebben we tien oorzaken van ochtendhoofdpijn op een rijtje gezet!

1. Wakker worden met hoofdpijn: migraine

Een van de meestvoorkomende oorzaken van ochtendhoofdpijn is migraine. Mensen met migraine krijgen namelijk dikwijls een aanval tussen vier uur ‘s ochtends en negen uur ‘s ochtends. Heb je kloppende hoofdpijn aan één kant van je hoofd? Ben je misselijk of overgevoelig voor licht, geluid en geuren? Dan bestaat de kans dat je last hebt van migraine. 

2. Ochtendhoofdpijn: slapeloosheid

Slapeloosheid komt dikwijls voor bij mensen met slaapproblemen. Je hebt dan moeite om in slaap te vallen, wordt ‘s nachts wakker en slaapt onrustig. En alsof slecht slapen nog niet vervelend genoeg is, veroorzaakt het gebrek aan slaap dikwijls ook nog eens hoofdpijn na opstaan. Wanneer je langdurig last hebt van slaapgebrek, kan dit ook leiden tot stress, angst en depressie.

hoofdpijn als je Wakker wordt

3. Snurken of slaapapneu

Ook snurken kan een oorzaak van ochtendhoofdpijn zijn. Snurken kan op zich staan, maar het kan ook een symptoom van slaapapneu zijn. Slaapapneu houdt in dat je regelmatig stopt met ademen in je slaap. Hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort en kan je wakker worden met hoofdpijn. Slaapapneu is gevaarlijk en moet behandeld worden. Als je denkt dat je hier last van hebt, dan doe je er goed aan om een afspraak bij een pneumoloog te maken.

4. Tandenknarsen

‘s Nachts tandenknarsen en je kiezen op elkaar klemmen, veroorzaakt spanningen in de kaakspieren en kan leiden tot ochtendhoofdpijn. Bij tandenknarsen schuif je je tanden krachtig over elkaar waardoor deze kunnen beschadigen. Tandenknarsen kan ook kaakpijn veroorzaken. Het kan ook samengaan met andere slaapstoornissen zoals slaapapneu. Wanneer je je zorgen maakt om je gebit, kan je een afspraak bij de tandarts maken. 

5. Verkeerde slaaphouding

Je kent het vast wel: je hebt ‘s nachts verkeerd gelegen en wordt wakker met rugpijn. Door een verkeerde slaaphouding kan je ook wakker worden met hoofdpijn. Een goed kussen is heel belangrijk voor een goede slaaphouding, liefst eentje die niet te zacht en niet te hard is. Om gespannen nekspieren te voorkomen, moeten je hoofd en nek in dezelfde positie worden gehouden als wanneer je staat. Probeer verschillende kussens uit tot je het perfecte exemplaar hebt gevonden. 

Lees ook: Wat is een goed kussen voor mijn slaaphouding? 

Wakker worden met hoofdpijn

6. Een te lage bloedsuikerspiegel 

Gedurende de nacht eet je niet waardoor je bloedsuikerspiegel daalt. Als je diabetes hebt, dan kan je bloedsuikerspiegel te laag worden, ook wel hypoglycemie genoemd. Hierdoor kan je ‘s nachts of ‘s ochtends wakker worden met hoofdpijn. Ook mensen die last hebben van migraine kunnen ‘s nachts een aanval krijgen door honger of een te lage bloedsuikerspiegel. 

7. Medicatie

Ook bepaalde medicatie kan effect hebben op slaappatronen zoals een onderbroken slaap. En het slaapgebrek dat hierdoor ontstaat, kan dan weer zorgen voor hoofdpijn na opstaan. Echter kan je ook ochtendhoofdpijn krijgen door verkeerd medicijngebruik of een bijwerking van medicijnen. Bij twijfel kan je dit bespreken met je huisarts.

8. Alcohol

Het bekende slaapmutsje is helemaal niet zo gezond voor je nachtrust. Het klopt wel dat je door alcohol makkelijker in slaap valt, maar je slaapt een stuk oppervlakkiger met alcohol in je lichaam. Bovendien krijg je ook last van ochtendhoofdpijn. Door alcohol droog je je lichaam uit, zelfs al na een paar glaasjes. Heb je alcohol gedronken? Dan kan je het beste water drinken voordat je onder de lakens kruipt.

waarom word ik Wakker met hoofdpijn

9. Cafeïne

Hetzelfde geldt voor koffie. Wanneer je de hele dag koffie drinkt, en ‘s nachts niet, dan kan je wakker worden met hoofdpijn als ontwenningsverschijnsel. Ook energiedrankjes zitten boordevol cafeïne. Als je dit regelmatig drinkt, dan kan je er vanaf nu beter wat zuiniger mee zijn. 

10. Een slecht geventileerde slaapkamer

Tenslotte kan je in een slecht geventileerde slaapkamer wakker worden met hoofdpijn door te weinig zuurstof. Zorg daarom voor een goede ventilatie in de slaapkamer door regelmatig te verluchten. Het beste is om het raam ‘s nachts op een kiertje te laten zodat er dan ook voldoende zuurstof naar binnenkomt. Let wel op: als het vriest zet je het raam beter niet wagenwijd open want een te koude slaapkamer kan hoofdpijn na opstaan veroorzaken. 

Lees ook: 5 natuurlijke middelen tegen hoofdpijn