wat is dextrose

Wat is dextrose?

De kans is groot dat je vast wel al eens dextrose hebt gegeten. Je zult er op dat moment zeker van geprofiteerd hebben omdat je er energie van kreeg. Dat is dan vooral fijn op het punt dat je dat direct nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een sportprestatie. Maar wat is dextrose nu eigenlijk en wanneer kun je dat het beste gebruiken?

Een nadere blik op dextrose

Het antwoord op de belangrijkste vraag, wat dextrose is, geven we dan ook maar meteen. Je kent dextrose misschien beter onder de naam druivensuiker. Het is dus een enkelvoudige suiker die rijk is aan koolhydraten. En die laatste eigenschap zorgt er voornamelijk voor dat je op een eenvoudige manier snel energie krijgt als je dextrose inneemt. Daarbij is het een voordeel dat dextrose geen vet bevat. Dus past het in een gebalanceerd (sport)dieet.

Wat doet dextrose precies voor je lichaam?

De snelle energie is een belangrijke reden dat sporters ervoor zorgen dat ze dextrose bij zich hebben als ze een sportprestatie moeten leveren. De koolhydraten uit de druivensuiker worden namelijk heel snel in je bloed opgenomen. We noemen dat ook wel een snelle suiker. En omdat je dus niet lang op het effect van de dextrose hoeft te wachten, geeft het je direct energie om je bezigheid weer op te pakken. En dat hoeft dan niet altijd een sportactiviteit te zijn. Ook als je intensief aan het studeren bent, of je hebt een vermoeiende werkdag achter de rug, dan kan de druivensuiker je weer nieuwe energie geven.

Dextrose voor sporters

Toch blijft het vooral voor sporters een goede oplossing om vermoeidheid in de spieren tegen te gaan. Zeker als je te maken hebt met uitputting na een intensieve korte of juist een langdurig sportactiviteit waarbij de glycogeenvoorraad van de spieren op is. Op het moment dat je binnen vier tot zes uur na de inspanning de juiste hoeveelheid druivensuiker aanvult, zul je merken dat deze vermoeidheid verdwijnt en dat je weer op je normale energieniveau uitkomt. En dat kan dus bijdragen aan het algehele herstel van je lichaam na een grote lichamelijke inspanning.

Welke vorm van dextrose kun je gebruiken voor je spierherstel?

De meeste dextrose voor sporters wordt in poedervorm geleverd. Daarbij heb je verschillende varianten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fijne poeder die je per theelepel afmeet. En die gebruik je dan als zoetstof. Denk aan een pannenkoek waar je wat druivensuiker voor de smaak overheen strooit, of een schaaltje yoghurt met fruit en wat extra druivensuiker. Maar veel vormen van dextrose gebruik je als voedingssupplement. Je kunt het in dat geval bijvoorbeeld combineren met je eiwitshake, waar je de dextrose in de juiste dosering aan toevoegt. Dan profiteren je spieren niet alleen van de koolhydraten om te herstellen, maar ook van de proteïnen. Wil je de druivensuiker niet met een ander voedingssupplement mengen dan is dat ook geen probleem. Je kiest namelijk voor een product met of zonder smaak en deze kun je prima met een glas water mengen en opdrinken.
Met druivensuiker in je sporttas of keukenkast kun je op ieder moment van de dag weer een boost aan je energie geven.