Slapen met een slaapmasker: 6 voordelen op een rijtje

Weinig mensen slapen zoals het zou moeten. De meeste Nederlanders krijgen niet iedere nacht de aanbevolen zeven à acht uur nachtrust. Licht is een externe factor die hier een belangrijke rol in speelt en je nachtrust ernstig kan beïnvloeden. Als je regelmatig slecht slaapt heeft dit grote gevolgen voor je gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Daarom is het voor je slaap én je gezondheid belangrijk dat je in een volledig donkere kamer slaapt. Verduisterende gordijnen ophangen is alvast een goed begin, maar om je ogen volledig te verduisteren is slapen met een slaapmasker aangeraden. In dit artikel hebben we zes voordelen van slapen met een slaapmasker op een rijtje gezet!

1. Slapen met een slaapmasker: een betere slaapkwaliteit

Iedere mens heeft lichtgevoelige cellen in de netvliezen van zijn of haar ogen die de hersenen vertellen wanneer het dag en nacht is. Door deze informatie kan je lichaam een slaap-waakritme bepalen, dit wordt ook wel biologische klok genoemd. Als je bijvoorbeeld vroeg naar bed gaat terwijl het nog licht is, zal je niet snel in slaap vallen en had je misschien beter later naar bed kunnen gaan. Door te slapen met een slaapmasker produceert je lichaam meer melatonine (slaaphormoon) waardoor je sneller in slaap zal vallen. Daarnaast zal je dieper slapen en zal je slaap minder snel verstoord worden. Kortom: een slaapmasker zorgt voor een goede nachtrust!

2. Met slaapmasker slapen: blokkeert schadelijk licht

Vrijwel overal waar je kijkt is er blauw licht te zien: je digitale wekker, smartphone, tablet of televisie. Overdag kan blauw licht geen kwaad en heeft het zelfs een positieve werking op je lichaam. Het verbetert je concentratie, reactievermogen en humeur. Maar wanneer je jezelf ‘s avonds of ‘s nachts aan blauw licht blootstelt, kan dit slaapproblemen veroorzaken. Door dit licht vermindert de productie van melatonine waardoor je minder goed in slaap valt. Heb je moeite met in slaap vallen? Vermijd voor het slapengaan alle toestellen met blauw licht en je zal veel sneller in dromenland zijn!

3. Met een slaapmasker slaap je meer ontspannen

Wellicht wist je dit nog niet, maar een lichte aanraking rond je gezicht kan je helpen sneller in slaap te vallen en beter te slapen. Deze zachte aanraking rond je ogen kan je ook verkrijgen door met een slaapmasker te slapen. Hierdoor maakt je lichaam serotonine aan, een stofje dat je slaap-waakritme helpt reguleren. Je kunt deze techniek overigens op je hele lichaam toepassen door met een verzwaringsdeken te slapen.

4. Een mooiere huid

Een slaapmasker dragen is niet alleen positief voor je slaap, ook voor je huid doet het veel goeds. Zo’n masker gaat namelijk huidveroudering in het gezicht tegen. Vooral een zijden slaapmasker heeft een positief effect op je huid. Dit voelt ontzettend zacht aan, helpt je lichaamstemperatuur te reguleren en de vochtigheid op je gezicht onder controle te houden. Hierdoor voelt het masker in de winter warm aan en in de zomer juist koeler. Een zijden slaapmasker bevat ook natuurlijke proteïnes waaronder de proteïne ‘sericin’ die de kans op allergische reacties verminderd.

5. Handig op reis

Ga je reizen? Dan is het altijd handig om een slaapmasker op zak te hebben. Bijvoorbeeld als je een paar uur wilt slapen in het vliegtuig of hotelkamer zonder verduisterende gordijnen. Vanwege zijn omvang en gewicht kan je een slaapmasker makkelijk in je reiskoffer of reistas stoppen.

6. Ideaal voor wie in shiften werkt

Steeds meer mensen werken in shiften. Of je nu verpleger, bakker, fabrieksarbeider of taxichauffeur bent: je biologische klok kan er ernstig van in de war geraken. Wanneer je moeite hebt om overdag te slapen, is een slaapmasker ideaal om meer van het slaaphormoon melatonine aan te maken. Als je daarbij ook nog oordopjes gebruikt om het omgevingsgeluid te dempen, dan zal je ongetwijfeld een betere slaapkwaliteit hebben!

Zo, dit zijn zes voordelen van een slaapmasker. Wil je graag een slaapmasker kopen? Let er dan op dat het zacht genoeg is, volledig verduisterd is en geen licht doorlaat. Daarnaast is het belangrijk dat het masker goed blijft zitten als je slaapt. Daarom kies je het beste voor een verstelbaar slaapmasker dat je kunt aanpassen aan de vorm van je hoofd. Hieronder hebben we alvast een aantal slaapmaskers op een rijtje gezet!