wanneer jezelf wegen

Op deze 5 momenten ga je beter niet op de weegschaal staan

Ben je aan het afvallen? Dan is het heel verleidelijk om iedere dag, of misschien wel meerdere keren per dag, op de weegschaal te gaan staan. Echter doe je dit beter niet. Het is veel beter om één vast moment in de week te hebben waarop je jezelf weegt. Hierbij is het vooral belangrijk op welk moment je dat doet. In deze blogpost vertellen we op welke vijf momenten je beter niet op de weegschaal gaat staan. Ook vertellen we wat dan wél het beste weegmoment is!

1. Niet op de weegschaal nadat je hebt gedronken

Het is geen verrassing als we vertellen dat water drinken heel gezond voor je is. Anderhalve à twee liter water per dag drinken is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Daarnaast kan het helpen om af te vallen. Toch is het niet zo slim om op de weegschaal te gaan staan nadat je water (of iets anders) hebt gedronken. Een klein glas water voegt al snel 200 gram toe aan je gewicht! Uiteraard is het niet zo dat je daadwerkelijk bent aangekomen, maar het kan wel een vertekend beeld op de weegschaal geven.

2. Niet wegen na het eten

Heb je net gegeten? Ook dan kan je de weegschaal beter even vermijden. Na een maaltijd neemt je bloedvolume namelijk toe. Bovendien is je gewicht natuurlijk hoger door het gewicht van het voedsel dat je juist hebt gegeten. Ook handig om te weten: één keer te veel eten betekent niet dat je direct aankomt. Je moet maar liefst 3600 calorieën extra eten om een kilo lichaamsvet aan te komen. Dat is dus heel wat! Echter gebeurt dit sneller wanneer je structureel te veel eet dan wanneer je dit eenmalig doet.

jezelf wegen

3. Na een druk weekend

In het weekend eet je wellicht iets meer dan gewoonlijk en drink je wel eens een glaasje alcohol. Hierdoor is maandagochtend geen goed moment om je te wegen. Door de extraatjes in het weekend hou je meer vocht vast en dat resultaat zie je ook terug op de weegschaal. Op vrijdagochtend is dit dikwijls weer verdwenen. Dit is dan ook een goed moment om wél op de weegschaal te gaan staan!

4. Na het sporten

Je herkent het misschien wel: je hebt net lekker gesport en je wilt meteen zien of je al iets bent afgevallen. Begrijpelijk, maar niet zo slim. Door te sporten krijg je kleine scheurtjes in je spieren en hier stuurt je lichaam veel vocht naartoe. Hierdoor zal je een hoger getal op de weegschaal zien staan. Nog iets om rekening mee te houden is dat spieren meer wegen dan vet. Laat je dus niet meteen ontmoedigen als de weegschaal een iets hoger getal aangeeft.

5. Als je ongesteld bent

Ook vlak voor en tijdens je menstruatie hou je dikwijls meer vocht vast. Dit komt door de hormonale veranderingen in je lichaam. Je oestrogeengehalte is dan namelijk op z’n hoogst. Het is dan ook niet aangeraden om enkele dagen voor en tijdens je menstruatie op de weegschaal te gaan staan.

wegen doe je zo

Wanneer beste weegmoment?

Na het lezen van dit artikel weet je vooral wanneer je je niet moet wegen. Maar waar je wellicht ook benieuwd naar bent is wanneer je dan wél op de weegschaal mag gaan staan. Dit doe je het beste in de ochtend wanneer je net naar toilet bent geweest. Vrijdagochtend is bijvoorbeeld een goed moment omdat de extraatjes van het afgelopen weekend dan ook verdwenen zijn. Weeg je niet ‘s avonds want dan heb je de hele dag al gegeten en gedronken. Dit geeft alleen maar een vertekend beeld op de weegschaal!