Mag je nu wél of niet sporten op een nuchtere maag?
‘s Ochtends sporten kan heel wat voordelen met zich meebrengen. Je lichaam krijgt een energie boost en je voelt je uitstekend doorheen de dag. Maar is het verstandig om voor het ontbijt, op je nuchtere maag, te sporten? En val je meer af bij een nuchtere training? Je leest het hieronder!
Sporten op een nuchtere maag
Je lichaam verbruikt koolhydraten om aan energie te komen. Maar omdat je koolhydraat reserves na een nacht slapen, zoekt je lichaam naar een andere manier om aan energie te komen. Je lichaam begint dan met vetverbranding tot je ontbeten hebt. Sporten op een nuchtere maag heeft dus als voordeel dat je meer vet verbrandt dan wanneer je wél hebt ontbeten.
Val je meer af door te sporten op een nuchtere maag?
Het feit dat je meer vet verbrandt op een nuchtere maag is geen goede reden om dit iedere keer te doen. Een nuchtere training zal niet noodzakelijk helpen om meer af te vallen. Bij het afvallen is het vooral belangrijk om meer calorieën te verbranden dan het aantal calorieën dat je opneemt uit je voeding.
Of de calorieën nu verbrand worden door koolhydraten of vetverbranding, maakt voor je lichaam niet veel uit. Wanneer je op een nuchtere maag sport, is enkel de brandstof anders. Het is dus belangrijk om je volledige eet- en beweegpatroon te bekijken, en na het nuchter sporten nog altijd gezond te ontbijten.
Niet bij iedere sport
Kies je voor een sport met een lage intensiteit, zoals wandelen of yoga? Dan kan het heus geen kwaad om af en toe te wachten met het ontbijt en je lichaam te laten overgaan op vetverbranding. Je lichaam kan dit gerust een uur tot anderhalf uur volhouden om genoeg energie te krijgen om te sporten.
Bij sporten met een hoge intensiteit zoals hardlopen of touwtjespringen, is het echter niet verstandig om nuchter te sporten. Deze work-outs vragen meer energie waardoor je beter wél een ontbijt eet. Zo kan je lichaam de nodige koolhydraten verbranden.
Wat is een gezond ontbijt voor het sporten?
Sporten op een volle maag is natuurlijk niet zo prettig. Daarom kan je het beste één tot anderhalf uur voor het sporten ontbijten. Kies bij voorkeur iets lichts om maag- en darmklachten tijdens het sporten te voorkomen.
Deze lichte ontbijtjes houden je lang verzadigd: yoghurt met havermout en fruit, volkorenbrood of crackers met (smeer)kaas of mager vlees, havermoutpap met magere of halfvolle melk (plantaardig mag ook), of een smoothie met fruit en/of groenten. Er is afwisseling genoeg!