6 natuurlijke middelen tegen prikkelbare darm

6 natuurlijke middelen tegen prikkelbare darm

Het prikkelbare darmsyndroom, ook PDS of spastische darm genoemd, is een vervelende aandoening die buikpijn, een opgeblazen gevoel en een verstoord stoelgangpatroon veroorzaakt. Een prikkelbare darm is gelukkig niet schadelijk voor je gezondheid, maar het zorgt wel voor pijn en ongemak. Een behandeling voor het prikkelbaredarmsyndroom verschilt van persoon tot persoon. In overleg met je huisarts kan je medicatie innemen, maar er zijn ook natuurlijke middelen tegen prikkelbare darm die het proberen waard zijn. Zoals deze!

6 natuurlijke middelen tegen prikkelbare darm

1. Natuurlijke middelen tegen prikkelbare darm: stress verminderen

Ga je een stressvolle periode door? Dan is het zeker niet abnormaal om meer last te hebben van een prikkelbare darm. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede balans tussen spanning en ontspanning. Voel je je dikwijls opgejaagd of zenuwachtig? Verdiep je dan eens in yoga om je lichaam tot rust te brengen of lees boeken over stress om relaxter te leven.

2. Voldoende bewegen

We hebben er al vaak over geschreven: genoeg bewegen is ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam. En dat geldt ook voor het prikkelbaredarmsyndroom! Zorg ervoor dat je minstens een halfuur per dag beweegt. Intensief sporten mag, maar ook wandelen of fietsen doen je lichaam al veel goeds. Bewegen zorgt voor een goede doorgang van lucht en stoelgang in je darmen, met als gevolg dat de prikkelbare darm symptomen verdwijnen. 

3. Natuurlijke middelen tegen prikkelbare darm: Gezonde voeding

Ook gezonde en gevarieerde voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Eet genoeg vezelrijke voeding zoals fruit, volkorenbrood, havermout en meergranen producten. Geniet ook rustig van je maaltijd en kauw goed. Alcohol, cafeïne, pikante, vette en suikerrijke voeding vermijd je beter want deze kunnen de klachten verergeren. Ook té grote maaltijden zijn een boosdoener voor PDS. 

Let op: iedereen reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen. Daarom kan het nuttig zijn om een voedingsdagboek bij te houden. Op die manier kan je makkelijker ingrediënten uit je menu schrappen als ze je darmen zouden triggeren. Als je bijvoorbeeld vaak last hebt van diarree nadat je pizza hebt gegeten, dan kan je de volgende keer beter iets anders eten.

natuurlijke middelen tegen prikkelbare darm

4. Water drinken

Ook genoeg water drinken is één van de natuurlijke middelen tegen prikkelbare darm. Water hydrateert je lichaam en ondersteunt je darmfuncties. Als volwassene mag je gerust anderhalve tot twee liter water per dag drinken. 

5. Probiotica tegen PDS en andere middeltjes

Sommige mensen gebruiken graag probiotica (de zogenaamde goede bacteriën) om prikkelbare darm tegen te gaan. Je kunt hierover advies vragen aan je huisarts. Ook pepermuntolie, lijnzaad en aloë vera wordt vaak gebruikt tegen PDS. Het zijn geen wondermiddelen maar ze bieden wel de nodige verlichting. Bovendien zijn deze middelen zonder voorschrift verkrijgbaar waardoor ze laagdrempelig zijn. 

middelen tegen prikkelbare darm

6. FODMAP-dieet

Lijken bovenstaande tips niet te helpen? Dan kan je het FODMAP-dieet proberen. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. In de eerste fase van dit dieet vermijd je mogelijke boosdoeners zoals lactose en fructose. Wanneer de klachten wegblijven, worden de suikers een voor een weer ingevoerd totdat duidelijk is welke stoffen precies voor problemen zorgen. Begin niet op eigen houtje aan het FODMAP-dieet, maar laat je altijd adviseren door een arts of diëtist.

Wanneer je bovenstaande tips volgt, zal je minder last hebben van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie. Artsen vermoeden dat PDS een chronische ziekte is, aangezien het maag-darmsysteem heel je leven gevoelig kan blijven. Maar met de nodige aanpassingen in je levensstijl zal je minder pijn en ongemak ervaren.