Wanneer weet je of je te veel koffie drinkt

Wanneer weet je of je te veel koffie drinkt?

Voor velen van ons is koffie het eerste dat we echt nodig hebben in de ochtend. Niets zo fijn om rustig wakker te worden met een goede bak koffie. Daar is op zich niets verkeerds mee, sterker nog het is een bron aan oxidanten met erg weinig calorieën en daarnaast stimuleert koffie de stofwisseling. Er zit echter ook cafeïne in en dat is niet  per se goed voor je. Het hoeft ook niet slecht te zijn ,als je er maar niet te veel van binnenkrijgt. En dat is vaak het gevoelige punt. Door de gewenning aan de stof, en het fijne moment van dat een bakje koffie kan geven, kun je te veel koffie drinken. Maar wanneer is dat? Lees snel verder om erachter te komen.

Gewenning van het lichaam

Iedereen heeft zijn eigen cafeïne limiet. De ene persoon is wat meer gewend dan de andere en zolang je lichaam niet begint te protesteren, kun je de hoeveelheid langzaam opvoeren. Toch wordt er aangeraden om niet meer dan 6 à 8 kopjes koffie per dag te drinken en van tijd tot tijd een koffie vrije dag te nemen. Op die manier kan je lichaam zich herstellen en weer een gezonde balans vinden. Je lichaam wordt namelijk erg afhankelijk van je dagelijkse dosis koffie, een rustdag is dus waarschijnlijk goed om niet in een verslavend patroon te vallen zodat je lichaam er afhankelijk van wordt.

te veel koffie slecht

Koffie verliest zijn oppeppende effect als je er te veel van drinkt. Mensen die steeds die boost najagen door het drinken van koffie, ondervinden dat ze steeds meer en meer moeten drinken om hetzelfde gevoel te krijgen. Waarna uiteindelijk zelfs de positieve effecten volledig verloren gaan.

Te veel koffie maakt je onrustig en zenuwachtig

Als je te veel koffie drinkt ben je constant onrustig. Je kunt daarbij last hebben van zenuwachtig voelen en je kan maar moeilijk stil blijven staan. Focussen op één taak blijkt plots heel wat van je te vergen en je zit vaak met je gedachten ergens anders. Een multitaskende, onproductieve chaos ontstaat, waardoor je nog meer stress krijgt. Nog een kopje koffie om te bekomen? We willen hier maar mee aangeven dat er een patroon kan ontstaan. Zeker in combinatie met ‚het moment pakken.’ Hiermee bedoelen we dat bijvoorbeeld op je werk fijn kan zijn om even van je werk weg te gaan en een kopje koffie met iemand te drinken.

te veel koffie

De vicieuze cirkel van koffie drinken

Drink je koffie om jezelf op te peppen zoals hierboven omschreven? Dan zit je misschien in een vicieuze cirkel, ook zoals hierboven genoemd. Koffie verandert namelijk je slaappatroon en doet dat gewoonlijk op een negatieve manier. Je raakt maar moeilijk in slaap, je ligt delen van de nacht te woelen, met als gevolg dat je vermoeid bent de volgende dag. Bij gebrek aan de natuurlijke energie die je tijdens een degelijke nacht slaap genereert, drink je koffie om jezelf op de been te krijgen en te houden. Iets dat je volgende nacht weer zult moeten bekopen met onrustig slaapgedrag… Je ziet waar het fout loopt, maar hoe stap je dan uit die cirkel?

Het lichaam van een cafeïneverslaafde is zo geprogrammeerd dat het denkt pas wakker te kunnen blijven als het koffie krijgt. Neem je de cafeïne weg als je lijf erachter vraagt, dan zal dat het als een signaal zien dat het niet wakker moet blijven. Wat ertoe kan leiden dat je op ongecontroleerde momenten plots de drang voelt om in slaap te vallen. Onhandig. Probeer daarom een gezonde balans te vinden.

te veel koffie drinken

Sneller je geduld verliezen en slechter dingen kunnen inschatten

Als je te veel koffie drinkt raakt je geduld vaak sneller. Je wordt snel kwaad en gaat makkelijk de confrontatie aan. Je omgeving merkt al snel dat je niet in je normale doen bent, maar jij benoemt het misschien liever als een slechte dag. Kan je niet zonder koffie? Dan ligt het waarschijnlijk aan de cafeïne. Dit zorgt ervoor dat je ademhaling oppervlakkiger wordt, waardoor er minder zuurstof naar je hersenen wordt getransporteerd. Dat tekort aan zuurstof tast je inschattingsvermogen aan en verlaagt je focus, waardoor je minder goed kan nadenken en relativeren. Hierdoor kun je dus makkelijker geïrriteerd raken.

Koffie is een stimulerend drankje. Drink je er te veel van dan raken de receptoren in je hersenen onnatuurlijk overprikkeld, wat vaak leidt tot hoofdpijn. Het omgekeerde is ook mogelijk. Heb je al een koffieverslaving en ontneem je jezelf een deel van de cafeïne, waardoor je niet de verwachte dosis binnenkrijgt, dan reageert je lichaam met hoofdpijn.

koffie drinken

Cafeïne werkt ook vochtafdrijvend, waardoor je het gevaar loopt om uitgedroogd te raken en ook hierdoor weer hoofdpijn kunt krijgen. Heb je meer dorst dan anders? Moet je vaak naar het toilet? Zie dat dan ook als een alarmsignaal. Sowieso is het het beste om tussen de kopjes koffie door een glas water te drinken. Dat is sowieso nog steeds het meest gezonde om te drinken!