tips voor overmatig zweten

5 tips om overmatig zweten tegen te gaan

Iedereen zweet. Daar is niks geks aan. Of je nu aan het sporten bent, een drukke dag op het werk hebt of bezig bent met intensieve handelingen; ons lichaam probeert de warmte uit te stoten doormiddel van zweten. Zo blijft het lichaam koel en wordt het niet te warm. Helaas kan het zijn dat je last hebt van overmatig zweten. Dit kan leiden tot onaangename geurtjes of zichtbare zweetplekken op je kleding. In deze blog behandelen we 5 tips die overmatig zweten tegengaan. Lees dus snel verder!

  1. Gebruik de juiste deodorant

Je hebt het vast al vaker gehoord, maar een goede deodorant helpt tegen overmatig zweetgebruik. Een anti-transpirant deodorant helpt niet alleen tegen de zweetgeur, maar pakt ook de diepere oorzaak aan. Ze zijn huidvriendelijk, bevatten geen conserveermiddelen of kleurstoffen en zijn ook te gebruiken op een gevoelige huid. Het is aan te raden om de anti-transpirant deodorant eerst te laten opdrogen voordat je er een kledingstuk boven gaat dragen. Het gebruiken van een anti-transpirant deodorant is raadzaam om elke dag te gebruiken.

  1. Laat je oksels na een wasbeurt drogen

Om te zorgen dat je oksels niet meteen weer nat van zweet zijn na een wasbeurt onder de douche of in bad, kun je ze eerst beter goed laten drogen. Nadat jouw lichaam helemaal is opgedroogd, kun je er anti-transpirant deodorant op spuiten. De deodorant werkt zo op zijn best, waardoor het vieze geurtjes en zweet tegengaat.

  1. Draag een katoenen shirt 

Heb jij ook last van vervelende zweetplekken onder je oksel of op je rug? Niets is vervelender wanneer dit ook voor andere mensen te zien én te ruiken is. Een tip om dit te voorkomen is het aantrekken van een katoenen shirt onder jouw blouse of trui. Katoen vangt namelijk het zweet op en gaat de vervelende zweetgeur tegen. 

  1. Vermijd overmatig gebruik van cafeïne en alcohol

Wanneer je cafeïne of alcohol drinkt, gaat je hart sneller kloppen en zal je hartslag omhoog schieten. Je lichaam zal proberen deze extra inspanning te reguleren door de warmte af te stoten in de vorm van zweet. Om dit onder controle te houden en je lichaam te helpen, is het drinken van water een goed idee. Je blijft hydrateren en je lichaam hoeft minder hard te werken om de warmte uit je lichaam te krijgen. Of matig het gebruik van cafeïne- en alcoholhoudende dranken.

  1. Onthaar je lichaam regelmatig

Tot slot helpt het ontharen van plekken waar je regelmatig zweet ook. Wanneer je geen haartjes hebt onder je oksel, heb je namelijk geen last van bacteriën die deze vervelende zweetgeur veroorzaken. Want over het algemeen geldt: hoe meer haren je hebt, hoe sneller je zal zweten. Dit leidt tot meer bacteriën die dus sneller een vervelende geur achterlaten. Kortom, een scheerbeurt op zijn tijd kan geen zeker geen kwaad.  

Blijft overmatig zweten een probleem?

Blijf jij toch last houden van overmatig zweten? Neem dan eens contact op met Marco van Coevorden. Hij is sinds 2006 al dermatoloog en specialist in overmatig zweten. Bekijk de website voor meer informatie over de klachten en hoe je het overmatig zweten tegen kan gaan. Bij meer vragen of voor advies kun je altijd contact opnemen.