kruiden met krachtige voordelen

3 x kruiden met krachtige gezondheidsvoordelen

Kruiden geven niet alleen een heerlijke smaak aan gerechten. Veel kruiden hebben ook geneeskrachtige eigenschappen. Dit zijn er drie:

1. Rozemarijn

Dit populaire kruid geeft je een lekkere oppepper als je je duf voelt of moe bent. Ook kan het helpen om je hoofd helder te maken en te verlichten. Toegepast in een massageolie verwarmt het de spieren en is het goed voor de gewrichten.

Het actieve ingrediënt in rozemarijn is rozemarijnzuur. Dit heeft zuiverend effect. Zo helpt het de luchtwegen rustig te houden en te kalmeren bij prikkels van buitenaf. Hetzelfde stofje helpt om vrij door je neus te ademen.

2. Salie

Salie dankt zijn naam aan het Latijnse woord salvere. Dit betekent ‘genezen’, ‘gezond zijn’ of ‘welbevinden’. Het kruid was al in de Middeleeuwen bekend als geneesplant en het werd zelfs ingezet bij het bestrijden van de pest.

Er zijn aanwijzingen dat salie de hersenfunctie en het geheugen kan helpen verbeteren. Ook bij mensen bij wie deze functies van het brein zijn afgenomen. Deze werking dankt salie aan het feit dat het kruid de afbraak van acetylcholine remt. Dit stofje staat bekend als een chemische boodschapper in de hersenen.

3. Pepermunt

Van verse pepermunt kun je niet alleen een heerlijke thee zetten. Pepermunt heeft ook een verlichtende invloed bij prikkelbare darmen. Bovendien kan het kruid misselijkheid helpen verminderen. Bijvoorbeeld tijdens of na een bevalling of operatie. Ook kan het helpen om vrijer door de neus te ademen.

Pepermunt wordt al lange tijd in de volksgeneeskunde en aromatherapie gebruikt. Vooral de olie in pepermunt is verantwoordelijk voor het gunstige effect van de plant. Het ontspant de gladde spieren in de dikke darm, wat een verlichtend effect heeft. Daarnaast zou het kunnen helpen om een opgeblazen gevoel te verminderen.

Het plantje woekert als je het in de tuin zet, dus het is een goed idee om het in een plantenbak te plaatsen. Maak bijvoorbeeld een hangende plantenbak met verschillende versie kruiden voor aan je balkon of schutting.