spierpijn verminderen

Hoe spierpijn verminderen? Dit zijn de beste tips tegen spierpijn!

Ben je na een lange tijd weer fanatiek gaan sporten? Dan is de kans groot dat je de volgende dag spierpijn hebt. Elke trap is te hoog en elke meter is te ver. Zelfs lachen is niet leuk meer met die pijnlijke buikspieren. Behalve klagen, zeuren en wachten tot de spierpijn weg is, zijn er gelukkig nog andere dingen die je kunt doen om spierpijn te verminderen. Wij zetten de beste tips tegen spierpijn op een rijtje!

1. Spierpijn verminderen: blijf bewegen

Bewegen is niet leuk als je spierpijn hebt. Echter is de hele dag stil zitten niet goed want daar worden je spieren stijf van. Eén van de beste tips tegen spierpijn is om te blijven bewegen. Nu raden we niet aan om weer een halfuur te gaan hardlopen, maar een stukje wandelen of fietsen is prima om de spieren te versoepelen. Thuis meer bewegen is natuurlijk ook een optie. Doe het vooral rustig aan!

2. Tips tegen spierpijn: zoek de warmte op

Je kunt spierpijn verminderen door een warm bad of een warme douche te nemen. Ook een bezoekje aan de sauna doet wonderen voor je spieren. Voor het herstel van de spieren is het belangrijk dat het bloed goed door de spieren loopt. Wanneer je je lichaam verwarmt, ontspannen de spieren en verbetert dit de doorstroming van je bloed. Ook warme kleding helpt tegen spierpijn, al is dat in de zomer natuurlijk niet zo evident. 

Wat je wél kunt doen: de spieren inwrijven met tijgerbalsem. Dit is een verwarmende balsem voor de verzorging van kneuzingen, stramme en pijnlijke spieren en gewrichten. Je kunt tijgerbalsem kopen bij de apotheek of drogist.

3. Eet de juiste voeding

Je denkt er misschien niet aan, maar ook bepaalde voeding doet veel goeds voor het herstellen van je spieren. Deze voeding helpt tegen spierpijn: zalm, yoghurt, gember, kurkuma, pepers, sojabonen en verse munt. Daarnaast is het een goed idee om je lichaam van een flinke hoeveelheid vitamine B12 te voorzien. Deze vitamine zit in dierlijke producten zoals zuivelproducten, vlees, eieren en vis. 

Ook in plantaardige voeding kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in algen en gedroogd zeewier. Echter is een groot deel hiervan een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt. Daarom kies je toch beter voor eieren of een stukje kip.

4. Drink kersensap

Ook veel water drinken is één van de tips tegen spierpijn. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit je spieren goed worden afgevoerd. Hoe kan je nog spierpijn verminderen? Door kersensap te drinken! Kersensap bevat antioxidanten, zogenoemde anthocyanen, die een ontstekingsremmende werking hebben. Wanneer je voor het sporten een glas kersensap drinkt, heb je achteraf minder spierpijn. Ook cranberrysap en zwarte bessensap  helpen tegen spierpijn. 

5. Kruip onder de wol

Dit is wellicht de minst erge manier om spierpijn te verminderen. Een goede nachtrust is essentieel bij spierherstel. Door eens vroeg onder de wol te kruipen, zullen je spieren het snelste herstellen en zal die vervelende pijn snel weer verdwijnen!

6. Overdrijf niet met sporten

Spierpijn mag dan wel een teken zijn dat je goed hebt gesport. Toch is het belangrijk om niet te overdrijven. Je kunt beter twee of drie keer per week sporten dan dagelijks tot het uiterste te gaan, met dagen spierpijn tot gevolg. Heb je toch spierpijn? Dan weet je na het lezen van dit artikel alvast wat te doen!