van je slaapangst afkomen

Hoe kom je van slaapangst af?

We weten inmiddels hoe belangrijk genoeg slaap is voor onze gezondheid. De een heeft wat meer slaap nodig dan de ander. Dat kom je al snel te weten en daar kan je dan wat mee. Maar wat als je last hebt van slaapangst? In dit artikel bespreken we de oorzaken van slaapangst, wat de gevolgen zijn en hoe je van slaapangst af komt. Iedereen verdient immers een goede nachtrust!

Wat zijn de oorzaken van slaapangst?

Slaapangst is, zoals de naam reeds zegt, een angst om te slapen. Natuurlijk word je niet zomaar bang om te slapen dus dit heeft altijd een oorzaak. Slaapangst kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook voorkomen door spanning of stress. Daarnaast kan je slaapangst ontwikkelen door andere slaapproblemen zoals slaapapneu, slaapverlamming of een vervelende traumatische gebeurtenis voor, tijdens of na het slapen dat in het verleden is gebeurd. 

Al deze oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je bang wordt dat die dingen opnieuw gaan gebeuren tijdens je slaap. Daarnaast kan je juist bang zijn dat je helemaal niet meer in slaap kunt vallen en hierdoor een angst voor slapen in het algemeen ontwikkelt. Ook de dingen die je associeert met slapen en de bijhorende rituelen kunnen je angstig maken, zoals je pyjama aantrekken of tandenpoetsen. Deze dingen kunnen dan regelmatig in nachtmerries voorbijkomen. Op die manier wordt gaan slapen iets om tegenop te zien, in plaats van dat een aangename afsluiting van de dag is. 

Angst om te slapen: wat zijn de gevolgen?

Als je gaat slapen is het belangrijk om niet te veel na te denken over het in slaap vallen. Iedereen kent die vicieuze cirkel wel als je vroeg op moet en nu toch echt in slaap moet vallen om nog genoeg slaap te hebben. Hoe langer dit duurt, hoe meer spanning en stress je gaat voelen, wat leidt tot nog langer wakker liggen. Wanneer je hier dikwijls last van hebt, dan zou je wel eens slaapangst kunnen hebben. 

Hoe kom je van slaapangst af

Deze angst leidt dan weer tot slaaptekort en dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. En dan hebben we het niet alleen over de gevolgen voor je gemoedstoestand. Op lange termijn kan slaaptekort ook leiden tot depressies, hartproblemen en obesitas.

Hoe kom je van slaapangst af?


Heb je last van irreële angsten, ook als je slaapangst hebt? Dan kan je therapie overwegen om eerst de oorzaak van je angst aan te pakken. Vervolgens is het belangrijk om een aangenaam slaapritueel te ontwikkelen, zodat je slaap gaat associëren met een positieve ervaring. Verder kunnen de volgende tips ook een handje helpen.

Zorg dat je de tijd op je wekker niet kunt zien of zet je wekker aan de andere kant van de slaapkamer. Wanneer je de tijd in de gaten kunt houden, zal dit alleen maar stress opleveren waardoor je helemaal niet meer in slaap kunt vallen. Daarnaast is het verstandig om een uur voor het slapengaan niet meer naar beeldschermen te kijken want dit verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Om die reden drink je ook beter geen alcohol of cafeïne voor het slapengaan. Neem liever een warm bad of lees een boek om tot rust te komen.

Heb je ochtendstress? Bereid ‘s avonds dan alles voor wat je de volgende ochtend zou moeten doen. Denk aan de ontbijttafel klaarzetten, je kleren klaarleggen en je tas inpakken. Door dit ‘s avonds alvast te doen, hoef je hier in bed niet meer over te piekeren. 

wil je van je slaapangst af

Zo, deze tips zullen helpen om tot rust te komen zodat je ‘s nachts niet urenlang hoeft te piekeren. Kom je er alleen niet uit? Twijfel dan niet om een therapeut te raadplegen. Een goede nachtrust is immers goud waard!