Vergoeding obesitas zorgverzekering

Overgewicht en obesitas worden een steeds groter probleem. Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht en 14% heeft obesitas. Het brengt verschillende risico’s met zich mee, zoals suikerziekte, een te hoge bloeddruk en moeite met ademen. Bovendien kan het zorgen voor een laag zelfbeeld. Er zijn verschillende behandelingen voor overgewicht en obesitas, waarvan veel worden vergoed vanuit de zorgverzekering.

Oorzaken obesitas

Obesitas kan op verschillende manieren ontstaan en er is vaak niet één reden voor. Meestal is het een combinatie van verschillende factoren: te veel eten met te weinig beweging, stress en te weinig slaap. Verder kun je er een genetische aanleg voor hebben of komt het door een ziekte, bijvoorbeeld het Syndroom van Cushing of een schildklier deficiëntie. In gevallen zoals de laatste zal een andere behandeling nodig zijn.

Wat kun je zelf doen tegen obesitas?

Voordat je naar je huisarts stapt zijn er dingen die je zelf kunt doen om overgewicht en obesitas tegen te gaan.

Dieet volgen tegen obesitas

Overgewicht kan worden veroorzaakt door een te veel aan calorieën. Krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt, wordt je zwaarder. Probeer daarom je dieet aan te passen.
Blijf gewoon drie maaltijden per dag eten, maar schep minder grote porties op en let op de hoeveelheid suiker en vet. Kijk ook naar wat je drinkt: kies bijvoorbeeld water of thee in plaats van frisdrank en doe geen suiker in je koffie.

Bewegen tegen obesitas

Zoals eerder gezegd kom je aan wanneer je meer calorieën binnen krijgt dan dat je verbrand. Door meer te bewegen verbrand je calorieën. Begin met sporten en probeer in je vrije tijd ook meer te bewegen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, parkeer je auto verder weg van je eindbestemming zodat je nog een stukje moet lopen of neem zelfs de fiets.
Vind je het moeilijk alleen te sporten? Vraag dan een vriend of vriendin mee, of sluit je aan bij een wandelgroep.

Praat over obesitas

Obesitas kan een behoorlijke tol eisen. Je hoeft niet in je eentje deze strijd aan te gaan. Zoek mensen die je vertrouwd en praat met ze. Zoek eventueel ook professionele hulp. In moeilijke tijden zullen zij je helpen gemotiveerd te blijven.

Vergoeding obesitas behandeling vanuit de zorgverzekering

Soms lukt het niet om zelfstandig af te vallen. Dat is niet erg. Er zijn verschillende therapieën en behandelingen die je helpen met afvallen. Vaak worden deze vergoed vanuit de zorgverzekering.

Voedingsadvies en gewichtsconsulenten tegen obesitas

Misschien vind je een dieet volgen lastig, om wat voor reden dan ook. In zulke gevallen bieden voedingsadviseurs en gewichtsconsulenten een uitkomst. Zij helpen je met het kiezen van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon die past bij jouw behoeften.
Deze consulten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een vergoeding heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van het pakket dat je kiest. Je betaalt in ieder geval geen eigen risico.

Maagoperatie tegen obesitas

Wanneer je een BMI van 40 of hoger hebt, wordt een bypass, maagband of maagverkleining vergoed vanuit de basisverzekering. Wel betaal je het eigen risico.
Het is niet mogelijk een maagoperatie te ondergaan wanneer je BMI lager dan 40 is. Dit is wettelijk niet toegestaan. Daarom zijn er geen aanvullende verzekeringen die een maagoperatie vergoeden.

Fysiotherapie en beweegprogramma’s tegen obesitas

Overgewicht en obesitas kan voor pijnlijke gewrichten en spieren zorgen. Fysiotherapie helpt daarbij. Bovendien kan het helpen met afvallen, omdat je beweegt.
Fysiotherapie wordt vanaf de 21e behandeling vergoedt vanuit de basisverzekering als het om een chronische aandoening gaat. Om voor obesitas een vergoeding voor fysiotherapie te krijgen vanuit de zorgverzekering, heb je een aanvullende zorgverzekering nodig.

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Vanaf 2019 komt de behandeling Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in de basisverzekering. Je hebt hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Deze behandeling geeft aandacht aan voeding en leefstijl voor mensen met overgewicht en obesitas. Je krijgt advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag om je leefstijl gezonder te maken. Dit programma duurt 24 maanden. Het is nog niet bekend of het eigen risico van toepassing is en wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor deze behandeling.