Wat te doen bij een droge hoest

Wat te doen bij een droge hoest?

Een droge hoest wordt dikwijls veroorzaakt door een verkoudheid of griep. De meeste symptomen gaan na een paar dagen vanzelf weg, maar een droge hoest kan lang aanslepen en dit kan erg vervelend zijn. Vooral ‘s nachts kan het een uitdaging zijn om te slapen als je een droge kriebelhoest hebt. Wat te doen bij een droge hoest? In dit artikel zetten we vijf tips op een rijtje om die vervelende prikkelhoest te verminderen. 

1. Droge hoest behandelen met water, thee en muntjes

Allereerst is het belangrijk dat je keel goed gehydrateerd blijft als je een droge kriebelhoest hebt. De oorzaak van die irritatie in je keel is namelijk slijm. Door regelmatig water te drinken, verdun je de slijmen waardoor de irritatie vermindert. Zorg er wel voor dat het water niet te koud is, water op kamertemperatuur is de beste keuze. 

Ook het drinken van thee is een goed idee. Vooral thee met honing en tijm werkt goed tegen een prikkelhoest. De warmte kalmeert je keel waardoor je minder moet hoesten. Een derde middel tegen een droge hoest zijn muntjes. Menthol verdooft de keel achteraan waar ze het meest geïrriteerd is, waardoor het hoesten afneemt.

2. Neem een warme douche of stoombad

Zit je hoest en neus vast? Dan kan een warme douche helpen om de slijmen in je neus los te weken. Daarnaast helpt het vocht in de stoom de hoestreflex bestrijden. Om die reden is het ook een goed idee om een stoombadje te nemen. Meng een paar druppels eucalyptusolie in een kom met heet water, ga hierboven hangen en adem de stoom goed in. De combinatie van stoom en eucalyptus is ideaal om een prikkelhoest te kalmeren.

Wat te doen bij droge hoest

3. Zorg voor een goede ventilatie in huis

Hoe vervelend hoesten ook is; het is een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen schoon te maken. Daarom is het belangrijk dat de lucht die je inademt zuiver is. Een droge prikkelhoest kan namelijk ook veroorzaakt worden door een droge lucht in huis. Regelmatig ventileren is dus de boodschap! Door de ramen een halfuurtje per dag open te zetten, vliegen de slechte bacteriën naar buiten en komt er frisse lucht naar binnen. 

4. Houd de luchtvochtigheid in huis op peil

Voldoende ventileren is belangrijk, maar hou daarnaast ook de luchtvochtigheid in huis in de gaten. Dit kan je gemakkelijk doen door een bakje met water op de verwarming te zetten, bij voorkeur in de woon- en slaapkamer. Je kunt natuurlijk ook een luchtbevochtiger kopen. Met een luchtbevochtiger heb je gegarandeerd altijd schone lucht in huis die niet te droog is. Een goede luchtvochtigheid in huis ligt trouwens tussen de 40 en 60 procent. In de slaapkamer is 40 of 50 procent het beste, al is dit dikwijls niet haalbaar wanneer de badkamer zich naast de slaapkamer bevindt. Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. 

Medisana Luchtbevochtiger UHW
Medisana Luchtbevochtiger UHW
Aroma Diffuser
Aroma Diffuser
Philips Luchtreiniger
Philips Luchtreiniger
Duux Sense Thermometer
Duux Sense Thermometer
Rovary RV2000P CO2 meter
Rovary RV2000P CO2 meter

5. Droge hoest ‘s nachts? Slaap met een extra kussen

Heb je last van een droge hoest ‘s nachts? Een kriebelhoest kan erg vervelend zijn als je wilt slapen. Een goede tip is om te slapen met een extra kussen. Hierdoor vermindert de ophoping van slijm achteraan in je keel. Eventueel kan je ook een paar nachten alleen slapen zodat je je partner niet wakker houdt. Tenslotte kan je een glas met water op je nachtkastje zetten. Aangezien het drinken van water helpt tegen een droge hoest, kan je ‘s nachts af en toe een slokje nemen. 

Zo, dit zijn vijf tips tegen een droge kriebelhoest. Hoe lang duurt droge hoest? Dit kan twee tot drie weken duren. Als je langer blijft hoesten, dan doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan. Zeker wanneer je ook last hebt van andere klachten zoals kortademigheid of een piephoest. En uiteraard is het verstandig om even een coronatest te doen, aangezien hoesten een belangrijk symptoom van COVID-19 blijft. Veel beterschap!