Het lekkerste gezonde bananenbrood | recept
Je kunt het eten als ontbijt, lunch, tussendoortje én toetje. Bananenbrood natuurlijk! Je hebt gezonde en minder gezonde varianten. Wij geven je het recept voor een heerlijk smeuïge en healthy versie.
De laatste jaren werd bananenbrood steeds populairder. Niet alleen onder de bakkers, maar ook onder de fitgirls. Deze suikervrije en bewuste variant op een cake is niet alleen erg lekker, maar ook hartstikke duurzaam. Je gebruikt er namelijk lelijke, overrijpe bananen voor. Hoe bruiner de bananen zijn, hoe beter. Je zult vast weleens een stel overrijpe bananen op je fruitschaal hebben liggen. Wanneer deze te rijp zijn, zijn ze vaak niet meer zo lekker om te eten. Een bananenbrood hiervan bakken is dan ideaal.
Verhaal van bananenbrood
Het verhaal gaat dat bananenbrood in de jaren dertig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten ontstond. Door de financiële crisis was er bij veel gezinnen een voedseltekort. Iets weggooien was dus echt geen optie. Overrijpe bananen werden toen – noodgedwongen – gebruikt om een cake mee te bakken. En daar hebben wij nu profijt van!
Recept voor gezond bananenbrood met bosvruchten
Met bananenbrood kun je alle kanten op. Je hebt tal van ongezonde versies, met veel boter en suiker, maar ook veel gezondere varianten. Vooral die gezonde varianten zijn goed om als ontbijt of lunch te eten. De ongezonde varianten kun je beter alleen als toetje of cheat meal eten. Ook kun je kiezen voor soorten met chocolade, bosvruchten, appel of kaneel. Het is maar net wat je lekker vindt. Wij delen het recept van het allerlekkerste gezonde bananenbrood, deze keer met bosvruchten!
Wat heb je nodig
- 5 overrijpe bananen
- 3 eieren
- 200 gr volkoren spelt, haver- of amandelmeel
- 200 gr bevroren bosvruchten
- 3 tl kaneel
- 2 el agavesiroop
- 50 gr pure chocolade (in stukjes)
- 1 tl bakpoeder
- Snuf zout
- Klein bakje appelmoes
- 2 el (vanille)kwark
Wist je dat …
Als je bananen nog niet rijp genoeg zijn, kun je ze zelf ‘rijpen’ in de oven. Leg de bananen met schil en al in een voorverwarmde oven op 160 graden en wacht tien minuutjes. Je zult zien dat de bananenschil na verloop van tijd bruin wordt. Door de warmte versnel je het rijpproces. Ze worden op deze manier zoeter en zullen lekkerder smaken in jouw bananenbrood.
Wist je dat …
De appelmoes in de het bananenbrood werkt als een soort ‘boter’. Het zorgt niet alleen voor een heerlijk zoete smaak, maar verbindt ook de andere ingrediënten met elkaar. Kies wel altijd voor de variant zonder toegevoegde suikers als je een gezond brood wilt bakken.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng 4 bananen met de eieren, het meel, de kaneel, de agavesiroop, de bakpoeder, het zout, de appelmoes en de kwark met een mixer tot een glad beslag.
- Schep nu de chocolade en het fruit erdoorheen.
- Giet het beslag in een cakevorm, bedekt met bakpapier.
- Snijd de overige banaan dwars doormidden en leg op het beslag.
- Zet het bananenbrood in de oven voor ongeveer 50 minuten.
- Let erop dat het niet te donker of hard wordt. Het brood mag een beetje zacht blijven, dan is het lekker smeuïg!
- Eet het bananenbrood zo of met een topping naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan jam, pindakaas, hüttenkäse of een beetje boter. Smakelijk!