geen voedsel verspillen

Minder voedsel verspillen: 5 handige tips

In Nederland hebben we niet zo’n goede reputatie als het gaat om voedselverspilling. Met z’n allen gooien we jaarlijks gemiddeld zo’n 34 kilo per persoon aan voedsel weg. Ga maar eens na hoeveel eten jij weggooit.. Van gedeukte appels tot geel geworden sla en yoghurt die iets te lang open staat. Wij geven je 5 tips om minder voedsel te verspillen.

tegen voedselverspilling
  1. Minder kopen

Het klinkt misschien logisch, maar de number one tip is toch écht dat je minder moet kopen in de supermarkt. Let er tijdens het boodschappen doen op dat je niet klakkeloos alles in je karretje gooit. Maak van tevoren een lijstje, zodat je geen dingen koopt die je niet nodig hebt of misschien gewoon al in de kast staan. Heb je bijvoorbeeld écht dat blik met tomatenblokjes nodig, of staan er gewoon nog drie op voorraad die je even bent vergeten? En die lekkere pestodip… Noodzakelijk of heb je gewoon honger? Kijk van tevoren ook even in de keukenkastjes voordat je dingen dubbel koopt. Kies een dag in de week waarop je boodschappen voor de aankomende week doet. Doe dit bijvoorbeeld op zondag. Ga samenzitten met je huisgenoten, partner of gewoon jezelf en schrijf alles op. Wat ga je de rest van de week eten? Welke huishoudelijke items heb je nodig? Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook geld én het zorgt ervoor dat je minder eten hoeft weg te gooien aan het einde van de week. In de supermarkt is het ook zaak om naar de houdbaarheidsdatum te kijken. Kies liever geen producten die nog maar een paar dagen goed zijn, maar ga voor een houdbaarheidsdatum die verder in de toekomst ligt. Tip: achteraan in het schap liggen de producten die langer houdbaar zijn. Even zoeken dus, maar dan heb je ook wat…

boodschappenlijstje tegen voedselverspilling
  1. Gebruik de vriezer

Veel van de producten die je in de supermarkt koopt, hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Denk bijvoorbeeld aan fruit, groenten of kruiden. Wist je dat je veel van die producten gewoon kunt invriezen? Een stronk broccoli of bloemkool kan namelijk gewoon in stukjes de vriezer in als je die  even blancheert, net als avocado, gember, pittige rode pepers of verse kruiden als bieslook en koriander. Ook versbereide maaltijden kun je gewoon invriezen. Maak een grote pan curry of pastasaus van groenten die nét niet meer lekker zijn om te bakken (bijvoorbeeld als ze al een beetje zacht zijn of deukjes hebben) en vries die in. Ook brood en afbakbroodjes kun je prima bewaren in de vriezer. Zo heb je nooit last van vieze groene boterhammen als je nét lunch wilt gaan maken. Investeren in een goede en ruime vriezer is dus hartstikke duurzaam. 

  1. Koken met restjes

Zoals we hierboven al schreven, is het slim om te koken met restjes. Je kunt dus een grote pan curry of pasta bereiden van groenten die nét niet meer lekker zijn, maar er zijn nog veel meer manieren. Zo kun je overrijpe bananen gebruiken voor bananenbrood of pannenkoekjes, doen restjes groenten het hartstikke goed in soep en gaan ingedeukte aardbeien prima in een smoothie. Ook een omelet kan altijd: voeg restjes spinazie, feta of tomaat toe en je hebt een heerlijke lunch. Wist je dat je ook restjes in een potje kunt zetten en ze opnieuw kunt laten groeien? Denk bijvoorbeeld aan knoflook of sla. Die kun je makkelijk zelf verbouwen

  1. Boodschappen bestellen

Sommige mensen doen heel hard hun best, maar zijn nu eenmaal niet zo goed in boodschappen doen. Supermarkten voelen als een walhalla vol eten en die kar móét vol. Als jij jezelf hierin herkent, kun je wellicht eens denken aan boodschappen bestellen. Er bestaan tegenwoordig verschillende websites en apps die dit aanbieden. Kijk ook eens naar aanbieders als HelloFresh en MarleySpoon. Hier kun je ‘kant-en-klare’ boodschappen bestellen, waardoor je nooit te veel koopt. Je kiest je maaltijden en een paar dagen later worden (papieren) zakjes vol ingrediënten bezorgd. Alles is precies afgemeten, waardoor er niets overblijft. Van kruiden tot groenten en kaas. En het is niet alleen hartstikke makkelijk, het is dus ook erg duurzaam en lekker.

pompoensoep
  1. Deel met anderen

Ben je hartstikke dol op bakken, maar weet je nooit wat je met al die taart of koekjes moet? Zelf opeten is natuurlijk een optie, maar dat kun je niet blijven doen… Heb je er weleens aan gedacht om je baksels te delen met anderen? Breng een stuk taart naar die eenzame overbuurvrouw, neem wat koekjes mee naar kantoor. Je doet er niet alleen anderen een plezier mee, maar ook jezelf. Want zo hoef jij niet al die calorieën in je uppie op te eten. Ook soepen, pasta’s en quiches kun je met anderen delen. Heb je een bordje pasta over dat je in de kliko wilt gooien? Stop! Wellicht kun je er nog iemand blij mee maken. En wat dacht je van die lekkere verse pestodip (die kon je écht niet laten staan…), restjes stinkkazen en dat halve zakje met toastjes? Neem het mee als je de volgende keer gaat borrelen met vrienden. Zo belandt er minder voeding in de prullenbak, maar kun je er toch nog optimaal van genieten.