Dít moet je eten om gespierder te worden
Meer spiermassa creëren, doe je natuurlijk vooral door te trainen in de sportschool. Maar wist je dat je je lichaam een handje kunt helpen door de juiste voeding? Wij zetten voor jou op een rijtje wat je moet eten om gespierder te worden.
Ei(witten)
Je wist het misschien al, maar eiwitten zijn heel belangrijk voor de spieropbouw. Het is niet voor niets dat alle fitness fanatiekelingen in de sportschool veel eiwitshakes drinken. Je kunt eiwitten, ofwel proteïne met aminozuren, ook halen uit voeding. Er bestaat enige discussie over welke eiwitten het beste zijn: dierlijke eiwitten óf juist die van plantaardige oorsprong? De beste eiwitten om aan je dieet toe te voegen, zijn volgens wetenschappers: biologische eieren, kipfilet, zuivel, spinazie en zalm. Ook peulvruchten, noten en paddenstoelen bevatten essentiële aminozuren. En, last but not least, zit hüttenkäse boordevol eiwitten en goede bacteriën. Eiwitten werken niet alleen spieropbouwend, maar werken ook goed tegen spierpijn. Op zoek naar andere tips tegen spierpijn? Kijk dan hier!
Ouderwetse havermout
Opa en oma wisten het al: een havermoutpapje is hartstikke gezond. Als je een fervent sporter bent, kun je het best voor deze langzame koolhydraten kiezen. De zogeheten langzame koolhydraten zorgen ervoor dat er geen piek ontstaat in je bloedsuikerspiegel, waardoor je geleidelijk veel energie krijgt. Ook is havermout rijk aan vezels en vitamines én zorgt deze voeding voor een spoedig herstel van je spieren. Tip: voeg melk toe aan je pap, dan krijg je meteen de nodige eiwitten binnen.
Groen, groener, groenst
Groenten zijn je beste vriend als je veel sport. De beste groenten voor een beter resultaat in de sportschool zijn andijvie, boerenkool, spinazie, sla én broccoli. Vooral die laatste soort is een echte voedingsstof bom. Broccoli bevat namelijk veel eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Tip: kook je broccoli beetgaar, zo blijven de belangrijke voedingsstoffen behouden.
Zoete aardappel
De gewone aardappel kun je als fanatiek sporter beter vermijden. Die bevat namelijk veel snelle koolhydraten en de grote hoeveelheid zetmeel, die zorgt namelijk voor een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Vervang de ouderwetse pieper daarom eens voor de hippere en gezondere versie: de zoete aardappel, ofwel ‘bataat’. Deze oranje gekleurde variant bevat juist veel langzame koolhydraten, waardoor die veel langzamer wordt verteerd. Gevolg: meer energie en minder vet! De zoete aardappel heeft nog een ander fijn voordeel: na het eten ervan verhoogt je testosterongehalte, en dat heeft weer een positief effect op de opbouw van je spieren. Nóg een verrassende testosteronbom is knoflook. Deze smaakmaker zou niet alleen het niveau van je testosteron omhoog tillen, maar ook het stresshormoon cortisol in je bloed afbreken. Cortisol vecht in de spiercellen met testosteron, dus dat is mooi meegenomen!
Boekweit en quinoa
Het lijkt misschien een graansoort, maar het is het niet! Boekweit is een zogenaamde pseudograan, een soort zaad. De zaadsoort is een hele goede toevoeging in het dieet van sporters. Het bevat namelijk enorm veel vezels en antioxidanten. Vooral voor vegetariërs en veganisten is deze pseudograan erg interessant. Deze spierkweker bevat namelijk veel magnesium, niacine en zink alles wat je nodig heeft om aminozuren optimaal uit je voeding te absorberen. Ook quinoa is een aanrader, het bevat namelijk ook veel vezels, vitamine B, calcium, fosfor, vitamine E, kalium, ijzer en nog meer bouwstenen voor je spieren.